Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

23 aprilie 2014

DSA


Fratele meu (33ani) are un defect septal interatrial de la nastere. Acum cateva luni (4 luni) a facut o ecocardiografie transesofagiana cu resultatul defect septal interatrial de tip ostium secundum cu diametrul de 18mm, cu sunt stanga-dreapta evidentiat la dopler color si la administrarea de contrast, cu marginea inferioara de aproximativ 11-12mm si cea superioara de 20mm. Regurgitare tricuspidiana gradul II. Stiu ca este posibila o interventie noninvaziva (pe cale percutana)in cazul lui dar a-si vrea sa stiu care sunt riscurile in cazul interventi-i si care sunt riscurile daca nu este facuta nici o interventie? Din ce material este confectionata umbreluta? Este o perioada a anului mai indicata pentru interventie? Ce pregatire trebuie facuta innainte de interventie (regim ...) si cu cat timp innainte? Multumesc pentru raspuns.


MONZA ARES

Sfatul medicului:

Interventia de inchidere a defectului septal interatrial de tip ostium secundum are un grad de dificultate scazut; dureaza in medie 30 de minute, iar daca pacientul este adult si nu exista posibilitatea ca el sa se agite in timpul procedurii si sa o ingreuneze, anestezia poate fi doar locala.
"Umbreluta" sau dispozitivul de inchidere, este un "device" de ultima generatie si este confectionata din otel inoxidabil, nichel sau nitinol, biocompatibila, cu care se poate trai toata viata fara ca ea sa sufere modificari. In urmatoarele 3 luni de la interventie, tesutul cardiac se dezvolta peste ea, acoperind-o si ingloband-o in structura lui fireasca, inchizand malformatia pentru totdeauna.
Complicatiile post procedurale in cazul inchiderii cu umbreluta exista, ca in cazul oricarei proceduri / manevre medicale de mare sau de mica anvergura, cu anestezie de orice tip, sau fara.
Ele sunt totusi incomparabil mai putine / mai usoare decat in cazul interventiei chirurgicale, iar printre ele se numara: hematom si mici sangerari la locul punctiei vasculare , alergie la substanta de contrast (aceasta se poate verifica foarte simplu in prealabil), reactii adverse ale anesteziei generale, infectie. Toate aceste eventuale complicatii se pot aborda cu facilitate si in timp foarte scurt.
Fiind insa o procedura endovasculara, ce vizeaza inima si vasele ei mari, de maxima importanta este experienta medicilor ce o efectueaza - in centrul nostru, astfel de interventii sunt efectuate din echipe mixte de medici straini si romani (Dr. Vasilios Thanopoulos - Grecia, Dr. Dan Deleanu - C.C Iliescu, Fundeni). Spitalizarea pentru inchiderea DSA, ca de altfel pentru orice malformatie ce se poate inchide interventional, este de 24 de ore. Dupa cele 24 de ore, pacientul isi reia viata ca in mod obisnuit - iar daca inainte de inchiderea defectului, efortul fizic era periculos si restrictionat, dupa, aceasta libertate ii este redata complet.

Pe de alta parte, a nu inchide un DSA inseamna a expune pacientul la risc de accident vascular cerebral, sincope (am avut cativa pacienti care au traversat din pacate, ambele experiente, nestiind de existenta DSA si de necesitatea inchiderii lui). Pe termen lung, prezenta DSA aduce afectare structurii cordului.

"Presiunea din cavitatile stangi ale inimii (atriul si ventriculul stang) sunt mai mari decat presiunea din cavitatile drepte ale inimii (atriul si ventricolul drept) si astfel un defect de sept atrial sau ventricular va permite in mod anormal trecerea sangelui din cavitatile stangi in cavitatile drepte (sunt stanga-dreapta). Cantitatea de sange care trece din partea stanga a inimii in cea dreapta depinde de marimea defectului septal si de diferenta de presiune intre cavitati. Acest lucru duce la cresterea volumului de sange in partea dreapta a inimii si in plamani si fortarea ventricolului stang. Cresterea fluxului de sange la nivelul ventriculului drept si plamanilor face ca ventriculul drept sa lucreze mai mult si sa se dilate. In cele din urma, ventriculul drept nu mai poate pompa eficient sangele spre plamani ceea ce duce la stagnarea sangelui la nivelul abdomenului, membrelor inferioare (asa numita insuficienta cardiaca dreapta). Cresterea fluxului de sange la nivelul plamanilor favorizeaza aparitia unor modificari de structura care vor determina aparitia hipertensiunii pulmonare si intr-un final, presiunea din cavitatile drepte o depaseste pe cea din cavitatile stangi iar in acel moment shuntul se inverseaza devenind shunt dreapta stanga". (medicina-interventionala.ro).

Recomandarea este aceea ca fratele dvs., sau dvs., sa ajungeti in centrul nostru, daca aveti posibilitatea, pentru a avea o discutie cu un medic cardiolog care sa va explice in detaliu intreg procesul. Urmatoarea data posibila pentru interventie este 26 mai, cand il asteptam pe Prof. Thanopoulos.

Pentru orice fel de informatie, va rog sa nu ezitati in a ne contacta



Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor