Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

O noua premiera medicala in Romania!

533 Vizualizari
 

O nouă premieră medicală în România!

Intervenția de Denervare Arterelor Renale prin „The OneShot™ Renal Denervation System” este o premieră în sistemul medical din Europa de Est și a fost efectuată, pentru prima dată, marți, 14.01.2014, la Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES București, incinta Spitalului Ponderas din str. Răcari nr. 6A București, Sector 3. Spre deosebire de sistemul folosit în cadrul centrelor noastre până în prezent, un sistem prin care cateterul avea un punct de ablație în vârful acestuia, pentru tratamentul pacientului era nevoie de 12-16 puncte de ablație diferite, toată procedura durând peste 2 ore, noul sistem ONE SHOT presupune introducerea unui balon în artera renală, balon ce are o spirală de ablație prin radiofrecvență, scăzând timpul efectiv de ablație la doar 4 minute.

Denervarea arterelor renale, RDN, este o procedură endovasculară percutană ce constă în poziționarea în fiecare artera renală a unui balon de ablație. Cu ajutorul acestui balon se obține întreruperea filetelor nervoase simpatice aferente și eferente care se gasesc în adventicea fiecarei artere renale. Aceste terminatii sunt cele vinovate de comenzile gresite date de creier pentru a creste tensiunea arteriala. În final, medicul scoate balonul și efectuează un mic pansament la nivelul locului de puncție. Pacientul este externat a doua zi și revine imediat la o viață normală.

În decurs de câteva săptămâni, la peste 80% dintre pacienții tratati tensiunea arterial scade în medie cu 32/12 mmHg, iar rezultatul se menține indefinit. Pacienții astfel tratați vor lua mai putine medicamente sau chiar vor putea renunța la tratamentul medicamentos.

Pacientul tratat în cadrul centrului nostru in data de 14.01.2014, are 44 de ani, și provine dintr-o familie cu istoric de boli cardiovasculare. Afecțiunea s-a manifestat începand cu vârsta de 30 de ani. La fel ca în cazul majoritații pacienților hipertensivi, această afecțiune a fost ignorată timp de mai multi ani iar pe măsura ce s-a agravat a urmat diverse tratamente însa fără continuitate. În februarie 2012 pacientul a suferit un Accident Vascular Cerebral pe fondul unei hipertensiuni necontrolate care ajunsese până la valoarea de 230/140 mmHg. Recuperarea post traumatică a fost una îndelungată sustinută de 6 luni de fizioterapie și kinetoterapie însă completată cu 22 de medicamente pe care le i-a în fiecare zi pentru scăderea hipertensiunii. Din februarie 2012 și până în prezent pacientul este în concediu medical. Acesta nu se poate întoarce la birou până când tensiunea lui nu se stabilizează din cauza riscului crescut pe care îl prezintă pentru agravarea condiției lui fizice pe fond de stres.

Până în monentul efectuării procedurii de RDN, cu toate că urma un tratament specific pentru scăderea tensiunii arteriale se confrunta cu valori de 200/120 mmHg, valori care pot creste oricand la cea mai mică enervare sau la efort moderat, iar asta îi poate pune viața în pericol în orice moment. Pacientul încearcă să fie activ în fiecare zi dar lucrul acesta devine din ce în ce mai greu pentru el. Nu fumează și nu consumă alcool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

X

Sună Mesaj