8 octombrie 2018

Premieră națională - Soluție minim invazivă pentru un copil de 12 ani

Premieră națională - Soluție minim invazivă pentru un copil de 12 ani
Articol medical scris de către Dr. Dan Deleanu, Cardiologie intervențională la ARES Bucuresti

Cuprins

Premiera Medicala Nationala

Medicii de la Centrele de Excelență ARES au găsit, în premieră națională, o soluție pentru un copil de 12 ani care suferea de o malformație cardiacă congenitală.

Remus Grigorescu a fost diagnosticat la naștere cu o anomalie complexă: ventricul stâng cu dublă cale de intrare, defect septal atrial nerestrictiv, defect septal ventricular nerestrictiv, vase mari transpuse, atrezie de valvă pulmonară. În copilărie a fost operat de trei ori. Prima dată pe când era doar un bebeluș, apoi la un an și la cinci ani.

Pentru că s-a născut cu un singur ventricul funcțional, chirurgii au apelat la procedura Fontan. Această intervenție implică ”devierea” sângelui care în mod normal ar circula prin ventriculul drept, din vena cavă spre artera pulmonară, printr-un conduct extracardiac. În mod obișnuit, în acest conduct se face o fenestrare – mic orificiu care funcționează ca o supapă atunci când sângele exercită o presiune prea mare în plămâni. Cu timpul însă, acest orificiu trebuie astupat.

Deși împlinise deja 12 ani, Remus avea în continuare această fenestrare. Starea lui Remus se înrăutățea. Avea buzele și zona din jurul nasului vineții (cianoză) și nu putea respira. Era dependent de oxigen și obosea foarte ușor. Din cauză că nu mai putea face efort, a fost nevoit să renunțe la marea lui pasiune, dansul.

Dispozitivul ales se folosește în mod uzual pentru tratarea altor afecțiuni

La nivel mondial, în astfel de situații, tratamentul standard este închiderea orificiului prin intermediul cardiologiei intervenționale, cu un dispozitiv de tip Cocoon. Însă în cazul lui Remus poziția și diametrul orificiului făceau intervenția imposibilă. Atunci, echipa formată din profesorul grec Basil Thanopoulos, dr. Dan Deleanu și dr. Silvia Iancovici a găsit o soluție diferită. Aceasta a fost folosită pentru prima dată la noi în țară pentru un astfel de caz. În urma unor calcule și a unei analize amănunțite, echipa medicală de la Centrele ARES a reușit închiderea acelui orificiu cu ajutorul unui dispozitiv ADO II. Dispozitivul este folosit în mod uzual pentru tratamentul unei alte malformații congenitale – canal arterial persistent.

Ceea ce am imaginat în echipă, împreună cu profesorul Thanopoulus și doctor Silvia Iancovici a fost ”o improvizație” foarte bine calculată. Ce tip de dispozitiv este cel mai bun pentru această anomalie? Am reușit din a doua tentativă de închidere.  Nu este niciodată ușor să găsești soluția optimă din prima încercare. Această procedură reprezintă pentru noi o satisfacție deosebită pentru faptul că am găsit soluția optimă pentru un caz mai special” a declarat dr. Dan Deleanu, coordonatorul Secției de Cardiologie Intervențională de la Centrele de Excelență Ares.

Procedura efectuata cu sprijinul Fundatiei "Vreau Sa Ajut"

Intervenția minim invazivă (fără deschiderea pieptului) a durat aproximativ o oră. Remus a rămas în spital numai 24 de ore. După intervenție, nivelul oxigenului din sânge a revenit la normal, iar el se recuperează și se poate bucura de acum de copilărie. Procedura a fost efectuată cu susținerea financiară a Fundației Mereu Aproape în cadrul campaniei medicale ”Vreau Să Ajut”.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Call Center031 9300

ARES - Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Tulcea

Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

SOM - Enayati

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

ARES Pitesti - Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

Cluj

Bld. Republicii nr. 8
Cluj Napoca

ARES Constanta - SCJU Constanta

Bulevardul Tomis 145,
Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.