Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

WATCHMAN – O NOUA PREMIERA MEDICALA IN ROMANIA!

1044 Vizualizari
 

PROCEDURA REVOLUTIONARA PENTRU PACIENTII CU FIBRILATIE ATRIALA!

Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES au efectuat in premiera nationala primele 2 proceduri WATCHMAN, procedura dedicata pacientilor cu fibrilatie atriala!

Acesta este cea de-a 6-a premiera efectuata de catre Centrele de Excelenta ARES, in cei 3 ani de activitate!

Fibrilatia atriala afecteaza peste 60 de milioane de persoane, fiind cea mai frecventa aritmie cardiaca. Peste 40% din populatia globala de peste 65 de ani a avut cel putin un episod de fibrilatie atriala de-a lungul vietii.

Fibrialatia atriala este o afectiune ce ne ameninta viata ca urmare a complicatiilor pe care le genereaza, cea mai grava dintre complicatii fiind accidental vascular ischemic. Mai exact studiile arata ca 20% dintre accidentele vasculare ischemice au drept cauza fibrilatia atriala.

Un episod de fibrilatie atriala poate dura de la cateva minute, la cateva ore, zile sau chiar saptamani. Aceasta se asociaza cel mai frecvent cu bolile coronariere, hipertensiunea arteriala si afectiunile tiroidiene.

Implantarea dispozitivului Watchman reprezinta solutia revolutionara pentru eliminarea riscurilor survenite in urma fibrilatiei atriale

99Fibrilația atrială se caracterizează prin tendința sângelui de a stagna la nivelul inimii, ceea ce favorizează formarea trombilor la acest nivel (cheaguri de sange), locul predilect de formare fiind la nivelul urechiușei stângi ( “extensie” a atriului stâng având și denumirea de auricula atrială). Acești trombi pot migra în circulație, putând ajunge în orice vas și producând consecințe serioase (AVC, infarct miocardic, ischemie mezenterică, ischemie acută de membre). În acest context, persoanele cu fibrilația atrială necesită tratament anticoagulant pentru a preveni formarea trombilor, dar și acest tratament implică riscuri de sângerare dacă nu se efectuează o monitorizare strictă a testelor de coagulare (INR).
Pentru a preveni aceste complicații se impun noi măsuri de control, una dintre cele mai bune metode de prevenție fiind implantarea dispozitivului Watchman la nivelul urechiușei stângi.

In aceasta ecuatie intervine tratamentul realizat in premiera in Romania! Dispozitivul Watchman sigileaza incaperea in care se formeaza trombii, respectiv auricula stanga, in urma unei proceduri minim invazive, realizata in sala de angiografie.

Etapele realizarii interventiei Watchman

Inainte de a incepe procedura propriu-zisa se practica ecografie transesofagiana pentru a evidentia prezenta sau absenta trombilor si pentru a determina dimensiunile optime ale dispozitivului care va fi implantat.

De asemenea este necasara o valoare INR mai mare de 1.5 pentru a putea efectua procedura (INR este un parametru care evalueaza coagularea sangelui la pacientii care primesc tratament anticoagulant oral; la pacientii cu fibrilatie atriala trebuie sa fie intre 2 si 3 pentru ca tratamentul sa fie eficient).

100Ulterior, dupa asepsia locala si anticoagulare optima, medicul interventionist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la radacina coapsei) pentru a vizualiza vena femurala. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teaca, ulterior pe teaca se introduc catetere pana la nivelul inimii.

Se injecteaza substanta de contrast si se practica angiograme seriate pentru a verifica in permanenta pozitia cateterelor. Folosind ecografia transesofagiana intraprocedural se pune in evidenta partea septului interatrial (peretele care desparte cele doua atrii) care este cea mai adecvata pentru punctia transseptala si, la acest nivel ghidul va fi trecut din atriul drept in atriul stang.

Ulterior, vor fi inaintate la acest nivel cateterul si dispozitivul ales pe baza masuratorilor efecuate cu ajutorul ecografiei. Dispozitivul va fi pozitionat la nivelul gurii de deschidere a auriculei atriale. Se verifica pozitia lui prin ecografie tranesofagiana si angiografie.

Daca pozitia dispozitivului Watchman este corecta, atunci acesta va fi eliberat. In caz contrar, va fi repozitionat si noua pozitie va fi reverificata. Odata ce s-a stabilit ca dispozitivul este in pozitie corecta, se vor indeparta toate cateterele si procedura se considera incheiata.

Important este de mentionat faptul ca procedura este una minim invaziva, se realizeaza printr-o punctie la nivelul piciorului de 5 mm, iar pacientul este externat dupa doar 24 de ore!

Pana in prezent ARES a realizat:

A fost primul Centru European de Training si Excelenta in Terapia Fibroamelor Uterine din Romania!

A deschis PRIMA Sectie Destinata Inchiderii Percutane a Malformatiilor Congenitale Cardiace din Romania

A efectuat prima procedura de montare a unui stent complet bioresorbabil (ABSORB) din Europa

A efectuat in premiera nationala in sistemul medical privat prima procedura de Denervarea Arterelor Renale – Tratamentul Endovascular al Hipertensiunii Arteriale

101A deschis Prima Sectie de Angiologie Pediatrica din Sud Estul Europei

Vineri, 20.06.2014, am realizat cea de-a 6-a premiera in domeniul medical din Romania!

„Vom continua sa revolutionam sistemul medical din Romania prin implementarea in tara noastra a ultimelor tehnologii la nivel mondial. Ne bucuram enorm ca pacientii nostri sunt acei pacienti care imbratiseaza noile terapii si noile performante medicale. Crezul nostru il reprezinta terapia conservatoare, in acest domeniu vom excela. Vom continua revolutia minim invaziva inceputa in anul 2011!” – Iulian Plescan – Director Operational Centrele de Excelenta ARES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

X

Sună Mesaj