16 ianuarie 2025

Caz tratat la MONZA ARES prin ablație tumorală cu microunde | MONZA ARES

Caz tratat la MONZA ARES prin ablație tumorală cu microunde | MONZA ARES

Articol medical scris de către Echipa MONZA ARES, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

Ce este ablația cu microunde?

Ablația cu microunde este o procedură medicală minim invazivă care constă în distrugerea tumorilor prin intermediul unui ac introdus cu precizie în zona afectată, utilizând ghidaj imagistic. Această tehnică permite încălzirea tumorii până când aceasta este fie complet distrusă, fie redusă în dimensiuni. Ghidajul imagistic de înaltă precizie protejează țesuturile sănătoase din jurul tumorii, reducând riscurile asociate.

Când este recomandată ablația cu microunde?

Această procedură poate fi utilizată pentru tratarea tumorilor localizate în diverse părți ale corpului, dar este aplicată frecvent în cazurile de tumori ale ficatului, plămânilor sau rinichilor.
Ablația poate fi:

  • o alternativă principală la tratamentul chirurgical.
  • Oocompletare a altor terapii, precum chimioterapia sau intervențiile chirurgicale.

Este indicată mai ales pentru pacienții cu tumori inoperabile sau pentru cei la care intervenția chirurgicală prezintă riscuri majore.

null

Cum se desfășoară procedura?

Ablația cu microunde durează, în medie, între 30 și 90 de minute și se efectuează sub anestezie generală. Este o intervenție cu riscuri minime comparativ cu alte proceduri și permite o recuperare rapidă. În general, pacientul poate fi externat a doua zi.

După procedură:

  • Pacientul va urma controale imagistice și analize regulate.
  • În caz de recidivă, intervenția poate fi repetată.

Care sunt riscurile?

Deși este o procedură sigură, pot apărea următoarele reacții adverse:

  • Febră.
  • Durere localizată.

Aceste complicații sunt rare și, de obicei, ușor de gestionat.

Studiu de caz: Pacientul T.C.

Pacientul T.C., în vârstă de 65 de ani, a trecut printr-o procedură de ablație cu microunde pentru tratarea a patru metastaze hepatice cauzate de un cancer de colon. Decizia de a evita intervenția chirurgicală clasică a fost luată din cauza proximității tumorilor față de vasele mari (vena cavă inferioară și vasele suprahepatice), ceea ce ar fi făcut operația foarte riscantă.

Procedura a fost efectuată de dr. Theodor Lutz, medic radiolog interventionist și a durat aproximativ 60 de minute. Rezultatul acestei procedure a arătat că cele patru formațiuni tumorale au fost complet distruse. Pacientul a fost externat a doua zi, în stare foarte bună, fără a suferi de alte complicații.

Acest succes s-a datorat colaborării dintre MONZA ARES și spitalul Memorial, care a permis accesul la echipamente imagistice de înaltă performanță, o echipă medicală experimentată și sprijin de anestezie și terapie intensivă de calitate.

 

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună