Embolizare fibrom uterin / Tratament minim invaziv fibrom uterin


Anestezielocală
Durată procedură30-60 min
Durată spitalizare24h
Embolizare fibrom uterin - Tratament minim invaziv | ARES

Cuprins

Ce este Embolizarea fibromului uterin ?

Embolizarea este întreruperea cu sânge a fibroamelor prin metoda minim invaziva. Embolizarea fibromului uterin se efectueaza prin injectarea de material emboligen, adica microparticule biocompatibile cu dimensiunea de 600 sau 800 microni, în arterele ce asigură “hrănirea” cu sânge a fibroamelor. Prin embolizare se obtine devascularizarea completa a fibroamelor uterine. Odata devascularizate, in functie de dimensiunea lor, fibroamele uterine isi vor micsora volumul sau vor fi resorbite si simptomatologia dispare progresiv.

Fibromul uterin este o tumoră benignă (non-canceroasă) ce se dezvoltă din stratul muscular al peretelui uterin. Mărimea și numărul fibroamelor uterine variază semnificativ: în majoritatea cazurilor există 1-3 fibroame vizibile ecografic cu dimensiuni între 10 – 200 mm și numeroși alți noduli cu dimensiuni de câțiva milimetri nedetectabili imagistic.

Simptomele unui fibrom uterin

Durere pelvina

ciclu prelungit

cresterea in volum a abdomenului

Durere de spate

Durere contact sexual

Urinat frecvent

Constipatie si balonare

Pret embolizare fibrom uterin?

Completează formularul și vei fi contactat

Cum te pregătești pentru embolizare?

 • 1. Vei efectua un set complet de analize de sânge
  1. Vei efectua un set complet de analize de sânge
 • 2. Vei efectua o ecografie pelvină
  2. Vei efectua o ecografie pelvină

Cât durează internarea?

Embolizarea fibromului uterin este o procedură cu durată de spitalizare de 24 de ore. După procedura de embolizare, pacienta va fi sub supraveghere medicală până a doua zi.

Riscuri Embolizare

Embolizarea de fibrom uterin este o procedură minim invazivă și sigură dar care, ca orice tratament medical, are anume riscuri și posibile complicații.

 • durerea postembolizare. Este o evoluție normală a intervenției și este combătuta cu medicamente analgezice.
 • formarea unui mic hematom la locul de puncție. Acesta nu necesită nici un tratament. O compresă rece și un unguent cu heparină poate fi suficient. Dacă hematomul se mărește, se va lua legătura cu medicul intervenționist pentru a primi recomandările medicale optime.
 • febra după intervenție datorată procesului de degenerare a fibromului ischemiat. Medicația analgezică și antiinflamatoare administrată pentru controlul durerii este suficientă și pentru controlul temperaturii. Dacă febra apare la câteva zile după intervenție, trebuie atent urmărită pentru că există posibilitatea unei suprainfecții uterine. În acest caz este obligatoriu să contactați medicul ginecolog.
 • sângerari vaginale, eventual însoțite de eliminarea spontană a unor fragmente de fibrom uterin.

Programeaza-te printr-un simplu click!

Completează formularul și te sunam noi!

Ce se întâmplă în timpul unei embolizări de fibrom uterin

Embolizarea fibroamelor uterine se efectuează într-o sală de angiografie, în condiții sterile, sub anestezie locală.

Pacienta este așezată pe masa de angiografie, iar asistenta va dezinfecta cu iod zona cotului, după care se acoperă cu un câmp steril. Medicul specialist radiolog va face o anestezie locală cu xilină, urmată de puncția arterei brahiale și montarea unei teci arteriale (un dispozitiv de plastic cu diametrul de numai 4 mm). În continuare, medicul introduce prin teacă un cateter (tub subțire de plastic) și sub control radiologic, folosind și substanța de contrast iodată, ghidează acest cateter prin vasele de sânge până la nivelul arterei uterine dreapta. Odată poziționat corect, prin acest cateter se introduc particule speciale, biocompatibile, care vor astupa vasele de sânge ce alimentează fibromul. În tot acest timp pacienta sta întinsă pe masa și nu simte nicio durere. Procedura se repetă pentru artera uterină de partea opusă.

Hemostaza

După terminarea procedurii se scot cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresiunea arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările.
Pacienta va fi rugată să păstreze repaus la pat.

Ce dispozitive medicale sunt folosite?

Pentru efectuarea embolizarii fibroamelor uterine se folosesc microparticule biocompatibile de mici dimensiuni. In functie de dimensiunea si pozitionarea fibromului sau a fibroamelor uterine, se pot folosi microparticule de diferite dimensiuni. Cele mai folosite sunt microparticulele de 600 sau 800 microni.

Particule emboligene

Adreseaza-te echipei Fibroid Center!

Completeaza formularul si te sunam noi!

Ce se întâmplă după procedură?

 • 1. Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast.
  1. Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast.
 • 2. Ti se va monitoriza pulsul, tensiunea și temperatura
  2. Ti se va monitoriza pulsul, tensiunea și temperatura
 • 3. Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore.
  3. Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore.

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dacă ai trecut printr-o procedură de embolizare, este important să revii la control așa cum ți-a recomandat medicul ginecolog și să respecți tratamentul indicat de acesta.

Testimonialul pacientului

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Call Center031 9300

Cluj

Bld. Republicii nr. 8
Cluj Napoca

ARES - Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Tulcea

Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

SOM - Enayati

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

ARES Pitesti - Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

ARES Constanta - SCJU Constanta

Bulevardul Tomis 145,
Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.