Tratamentul stenozei aortice – TAVI – indicatii, procedură, riscuri


Anestezielocală/generală
Durată procedură2-3 h
Durată spitalizare48-72 h

Generalități despre TAVI - implantare percutană de valvă aortică

Procedura TAVI este o intervenție minim invazivă care tratează stenoza aortică severă, prin înlocuirea valvei aortice cu o proteză valvulară. Acest lucru se realizează fără deschiderea pieptului, pe cale arterială.

Valva aortică sănătoasă și Valva aortică bolnavă

Ce este stenoza aortica?

Stenoza aortica inseamna ca valva aortica nu se deschide complet in momentul ejectarii sangelui si creeaza un baraj care determina anumite simptome precum respiratie grea, ameteala, pierdere de constienta, dureri toracice. De ce apare stenoza aortica? In majoritatea cazurilor apare datorita unui proces de „imbatranire” a valvei sau apare pe o valva anormala de la nastere care in timp sufera anumite modificari. O cauza mai rara este boala reumatismala valvulara. In timp ce tratamentul medicamentos amelioreaza simptomatologia, singura metoda de a opri evolutia catre o boala cardiaca terminala este inlocuirea valvei.

Procedura TAVI se adresează pacienților care prezintă o stenoză aortică strânsă, cu simptome severe și o calitate a vieții scăzută. Anumite categorii de bolnavi (cei cu alte afectări valvulare severe, cu boală coronariană) nu vor avea același beneficiu în urma procedurii, iar la aceștia TAVI este descurajată. Indicația va fi stabilită individual, în urma examenelor clinice, biologice și imagistice. după un consult multidisciplinar care implică medicul cardiolog, chirurgul cardiac și medicul anestezist.

Cele mai frecvente simptome ale stenozei aortice strânse sunt:

Cine are indicatie pentru TAVI?

TAVI se adreseaza pacientilor care prezinta o stenoza aortica stransa (evaluata ecocardiografic) cu simptome severe la care se asteapta ca interventia sa aduca un beneficiu clinic major. Anumite categorii de bolnavi (cei cu alte afectari valvulare severe, cu boala coronariana) nu vor avea acelasi beneficiu in urma procedurii iar la acestia TAVI este descurajata. Indicatia va fi stabilita individual, in urma examenelor clinice, biologice si imagistice, dupa un consult multidisciplinar care implica medicul cardiolog, chirurgul cardiac si medicul anestezist.

Cum te pregătești pentru TAVI?

 • Item Description
  1. Vei face un examen clinic complet
 • Item Description
  2. Vei face o radiografie toracică
 • Item Description
  3. Vei face un set complet de analize de sânge
 • Item Description
  4. Vei face o tomografie computerizată cu substanță de contrast
 • Item Description
  5. Vei face o coronarografie
 • Item Description
  6. Te Vei face o ecografie doppler a arterelor de la nivelul gâtului
 • Item Description
  7. Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice, etc

Cât durează internarea?

Comparativ cu chirurgia cardiacă, procedura TAVI are avantajul unei recuperări rapide și a unei scurte durate de spitalizare. Durata de spitalizare este, în general, sub o săptămână, dacă evoluția post intervenție este favorabilă și fără complicații.

Riscuri TAVI

TAVI are o rată de succes de 95%. Totuși, ca orice procedură medicală, intervenția prezintă anumite riscuri care pot varia de la persoană la persoană. Riscurile procedurii vă vor fi prezentate de către medicul cardiolog.

Dintre riscurile procedurale menționăm:

 • risc de deces (în general sub 10%, ca și consecintă directă a procedurii sau ca urmare a celorlalte complicații peri sau post procedurale)
 • accident vascular cerebral (sub 5%)
 • infarct miocardic (sub 2%)
 • insuficiență renală (sub 5%)
 • intervenție chirurgicală cardiacă de urgență (5%)
 • hemoragie care necesită transfuzie
 • intervenție chirurgicală vasculară la nivelul arterelor de la nivelul plicii inghinale
 • reacții alergice la substanța de contrast
 • reacții la medicația anestezică
 • sângerare în sacul pericardic
 • infecții
 • aritmie cardiacă
 • bloc total care să necesite implantarea unui stimulator cardiac

Ce se întâmplă în timpul procedurii TAVI

Procedura se efectuează în sala de angiografie. Medicul cardiolog intervenționist face o mică incizie la nivelul plicii inghinale, pentru a permite inserția unui cateter în artere. Acest cateter este prevăzut la capăt cu un balon special. După ce este inserat în arteră, este avansat până la nivelul inimii, sub control radiologic. Odată ajuns în dreptul valvei aortice, balonul este umflat pentru a deschide valva afectată. În continuare, proteza valvulară este avansată prin artere până la nivelul inelului aortic unde este eliberată sub control radiologic și ecografic. În momentul eliberării protezei, cu ajutorul unui stimulator cardiac extern, frecvența cardiacă este accelerată la 200 de bătăi pe minut , timp de câteva secunde. Această manevră facilitează inserția valvei artificiale, prin diminuarea mișcării inimii și scăderea tensiunii arteriale. Procedura TAVI se poate efetua și prin abord transpical. O mică incizie numită toracotomie este realizată la nivelul părții stângi a toracelui pentru a permite accesul la nivelul vârfului inimii. Astfel, se obține un abord care permite plasarea protezei valvulare. La sfârșitul procedurii, chirurgul va sutura locul de puncție la nivelul mușchiului cardiac.

Hemostaza

După terminarea procedurii se scot cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresiunea arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările.
În ambele cazuri de abord, pacientului i se va indica să păstreze repaus la pat. În anumite situații, există indicația de a monta un sistem hemostatic la nivelul puncției femurale. Acesta se montează în sala de angiografie, imediat după terminarea intervenției. AngioSeal este mic dop de colagen și se introduce în interiorul arterei femurale. Acesta are ca efect obținerea hemostazei în doar două ore. Astfel, pacientul își poate mișca piciorul în voie și se poate ridica din pat.

Ce dispozitive medicale sunt folosite?

Ce se întâmplă după procedură?

 • Item Description
  1. Vei fi transferat în unitatea de ATI
 • Item Description
  2. În primele 24-48 ore vei fi extubat
 • Item Description
  3. Vei primi un tratament dublu antiplachetar
 • Item Description
  4. Vei fi supus mai multor examene clinice și investigații

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dacă ai fost supus unei porceduri TAVI, trebuie să revii la controlul cardiologic la o lună, la trei luni și apoi o dată la șase luni, în funcție de evoluție. Imediat după externare vei face recuperare fizică. Vei urma un tratament cu aspirină și antiagregant plachetar timp de aproximativ trei luni, la indicația medicului.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:
 • Dr. Vlasios Ninios
 • Dr. Marin Postu
 • Dr. Măriuca Nicotera
 • Dr. Dan Deleanu

Află mai multe detalii

Call Center031 9300

Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Spitalul Ponderas

Bld. Nicolae Caramfil nr. 85A, Sector 1, Bucuresti, incinta Spitalului PONDERAS

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.