Tratament stenoza aortica – TAVI – Implantare valva aortica


Anestezielocală/generală
Durată procedură2-3 h
Durată spitalizare48-72 h
Tratament stenoza aortica – TAVI | ARES

Cuprins

Generalități despre TAVI - implantare percutană de valvă aortică

Procedura TAVI este o intervenție minim invazivă care tratează stenoza aortică severă, prin înlocuirea valvei aortice cu o proteză valvulară. Acest lucru se realizează fără deschiderea pieptului, pe cale arterială.

Valva aortică sănătoasă și Valva aortică bolnavă

valva aortica deschisa

valva aortica deschisa

valva aortica stenozata

regurgitare valva aortica

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Ce este stenoza aortica?

Stenoza aortică înseamnă că valva aortică nu se deschide complet în momentul ejectării sângelui și creează un baraj care determină anumite simptome precum respirație grea, amețeală, pierdere de conștiență, dureri toracice. De ce apare stenoza aortică? În majoritatea cazurilor apare din cauza unui proces de „îmbătrânire” a valvei sau apare pe o valvă anormală de la naștere care în timp suferă anumite modificări. O cauză mai rară este boala reumatismală valvulară. În timp ce tratamentul medicamentos ameliorează simptomatologia, singura metodă de a opri evoluția către o boală cardiacă terminală este înlocuirea valvei.

Procedura TAVI se adresează pacienților care prezintă o stenoză aortică strânsă, cu simptome severe și o calitate a vieții scăzută. Anumite categorii de bolnavi (cei cu alte afectări valvulare severe, cu boală coronariană) nu vor avea același beneficiu în urma procedurii, iar la aceștia TAVI este descurajată. Indicația va fi stabilită individual, în urma examenelor clinice, biologice și imagistice. după un consult multidisciplinar care implică medicul cardiolog, chirurgul cardiac și medicul anestezist.

Cele mai frecvente simptome ale stenozei aortice strânse sunt:

infarct miocardic

durere toracica

oboseala puternica

palpitatii

dificultate respiratie

ameteli bruste

lipotimii

electrocardiograma

Cine are indicatie pentru TAVI?

TAVI se adresează pacienților care prezintă o stenoză aortică strânsă (evaluată ecocardiografic) cu simptome severe la care se așteaptă ca intervenția să aducă un beneficiu clinic major. Anumite categorii de bolnavi (cei cu alte afectări valvulare severe, cu boală coronariană) nu vor avea același beneficiu în urma procedurii iar la aceștia TAVI este descurajată. Indicația va fi stabilită individual, în urma examenelor clinice, biologice și imagistice, după un consult multidisciplinar care implică medicul cardiolog, chirurgul cardiac și medicul anestezist.

Programare printr-un simplu click!

Completează formularul și vei fi contactat

Cum te pregătești pentru TAVI?

 • 1. Vei face un examen clinic complet
  1. Vei face un examen clinic complet
 • 2. Vei face o radiografie toracică
  2. Vei face o radiografie toracică
 • 3. Vei face un set complet de analize de sânge
  3. Vei face un set complet de analize de sânge
 • 4. Vei face o tomografie computerizată cu substanță de contrast
  4. Vei face o tomografie computerizată cu substanță de contrast
 • 5. Vei face o coronarografie
  5. Vei face o coronarografie
 • 6. Te Vei face o ecografie doppler a arterelor de la nivelul gâtului
  6. Te Vei face o ecografie doppler a arterelor de la nivelul gâtului
 • 7. Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice, etc
  7. Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice, etc

Cât durează internarea?

Comparativ cu chirurgia cardiacă, procedura TAVI are avantajul unei recuperări rapide și a unei scurte durate de spitalizare. Durata de spitalizare este, în general, sub o săptămână, dacă evoluția post intervenție este favorabilă și fără complicații.

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Riscuri TAVI

TAVI are o rată de succes de 95%. Totuși, ca orice procedură medicală, intervenția prezintă anumite riscuri care pot varia de la persoană la persoană. Riscurile procedurii vă vor fi prezentate de către medicul cardiolog.

Dintre riscurile procedurale menționăm:

 • risc de deces (în general sub 10%, ca și consecintă directă a procedurii sau ca urmare a celorlalte complicații peri sau post procedurale)
 • accident vascular cerebral (sub 5%)
 • infarct miocardic (sub 2%)
 • insuficiență renală (sub 5%)
 • intervenție chirurgicală cardiacă de urgență (5%)
 • hemoragie care necesită transfuzie
 • intervenție chirurgicală vasculară la nivelul arterelor de la nivelul plicii inghinale
 • reacții alergice la substanța de contrast
 • reacții la medicația anestezică
 • sângerare în sacul pericardic
 • infecții
 • aritmie cardiacă
 • bloc total care să necesite implantarea unui stimulator cardiac

Ce se întâmplă în timpul procedurii TAVI

Procedura se efectuează în sala de angiografie. Medicul cardiolog intervenționist face o mică incizie la nivelul plicii inghinale, pentru a permite inserția unui cateter în artere. Acest cateter este prevăzut la capăt cu un balon special. După ce este inserat în arteră, este avansat până la nivelul inimii, sub control radiologic. Odată ajuns în dreptul valvei aortice, balonul este umflat pentru a deschide valva afectată. În continuare, proteza valvulară este avansată prin artere până la nivelul inelului aortic unde este eliberată sub control radiologic și ecografic. În momentul eliberării protezei, cu ajutorul unui stimulator cardiac extern, frecvența cardiacă este accelerată la 200 de bătăi pe minut, timp de câteva secunde. Această manevră facilitează inserția valvei artificiale, prin diminuarea mișcării inimii și scăderea tensiunii arteriale. Procedura TAVI se poate efectua și prin abord transpical. O mică incizie numită toracotomie este realizată la nivelul părții stângi a toracelui pentru a permite accesul la nivelul vârfului inimii. Astfel, se obține un abord care permite plasarea protezei valvulare. La sfârșitul procedurii, chirurgul va sutura locul de puncție la nivelul mușchiului cardiac.

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Hemostaza

După terminarea procedurii se scot cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresia arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările.
În ambele cazuri de abord, pacientului i se va indica să păstreze repaus la pat. În anumite situații, există indicația de a monta un sistem hemostatic la nivelul puncției femurale. Acesta se montează în sala de angiografie, imediat după terminarea intervenției. AngioSeal este mic dop de colagen și se introduce în interiorul arterei femurale. Acesta are ca efect obținerea hemostazei în doar două ore. Astfel, pacientul își poate mișca piciorul în voie și se poate ridica din pat.

Ce dispozitive medicale sunt folosite?

valva tavi

Ce se întâmplă după procedură?

 • 1. Vei fi transferat în unitatea de ATI
  1. Vei fi transferat în unitatea de ATI
 • 2. În primele 24-48 ore vei fi extubat
  2. În primele 24-48 ore vei fi extubat
 • 3. Vei primi un tratament dublu antiplachetar
  3. Vei primi un tratament dublu antiplachetar
 • 4. Vei fi supus mai multor examene clinice și investigații
  4. Vei fi supus mai multor examene clinice și investigații

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dacă ai fost supus unei proceduri TAVI, trebuie să revii la controlul cardiologic la o lună, la trei luni și apoi o dată la șase luni, în funcție de evoluție. Imediat după externare vei face recuperare fizică. Vei urma un tratament cu aspirină și antiagregant plachetar timp de aproximativ trei luni, la indicația medicului.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

ARES Group