Articol medical scris de către Dr. Dan Duma, Radiologie intervențională la MONZA ARES Cluj-Napoca
Distribuie:
Carcinomul cu celule renale (RCC) reprezintă cea mai frecventă formațiune tumorală malignă renală (80-90% din totalul tumorilor renale). Este o patologie întâlnită în special la vârsta adultă, la persoanele între 50-70 ani, existând o predilecție pentru sexul masculin (2:1). Diagnosticul uneori se realizează tardiv, când tumora atinge dimensiuni mari sau pacienții au hematurie macroscopică (60%), dureri lombare (40%) sau chiar palparea unei mase tumorale.
Din punct de vedere imagistic, se pot întâlni aspecte variate, de la formațiuni tisulare solide, de tip omogen, intens vascularizate (cu aspect hipercaptant la examinările imagistice cu contrast), până la formațiuni heterogene (cu arii de necroză în interior, modificări chistice sau hemoragice).
Factorii de risc cel mai des incriminați în patologia tumorală renală sunt fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, boala chistică renală asociată cu dializa, unele tratamente medicale (ex. ciclofosfamida) sau după transplant renal.
S-a dovedit ca există o asociere cu unele boli cu transmitere genetică (ex. sindromul von Hippel Lindau, scleroza tuberoasă, anemia falciformă etc).
In cazul tumorilor renale, alături de examenul clinic și examinările imagistice, medicul dumneavoastră curant poate detecta prezența unor așa numite sindroame paraneoplazice, când poate exista hipercalcemie, hipertensiune, policitemie (prin hipersecretie de eritropoetină), sindrom Stauffer (disfuncție hepatică) sau chiar encefalită limbică.
Când există o suspiciune clinică sau paraclinică de tumoră renală, înainte de începerea tratamentului este utilă confirmarea histologică prin biopsie renală. Aceasta se poate realiza sub ghidaj imagistic (cel mai frecvent ecografic sau CT), prin anestezie locală. Fragmentele prelevate vor fi prelucrate, astfel încât medicul anatomo-patolog poate diagnostica prezența unor celule transformate tumoral si tipul histologic (cel mai frecvent adenocarcinom, derivat din epiteliul renal tubular). Uneori poate fi utilă realizarea unor colorații suplimentare pentru studii de imunohistochimie. Acestea vor ajuta medicul oncolog în alegerea tratamentului cel mai indicat, în conformitate cu studiile clinice.
În majoritatea spitalelor sau centrelor clinice de oncologie în cadrul unor echipe multidisciplinare, de tip tumor board, se va decide atitudinea terapeutică în funcție de tipul histologic al tumorii, stadializarea TNM si statusul clinic al pacientului. Opțiunile terapeutice cuprind atât intervenții chirurgicale, cât și tratamente nechirurgicale.
Nefrectomia radicală
Aceasta este procedura standard pentru tumorile renale mari sau avansate și implică îndepărtarea întregului rinichi afectat, împreună cu o parte din țesutul înconjurător și, uneori, și a ganglionilor limfatici regionali.
Nefrectomia parțială
În cazurile în care tumora este mică și localizată, medicul oncolog poate recomanda sau îndepărtarea chirurgicală a porțiunii afectate a rinichiului sau metode de ablație tumorală minim invazive.
Terapia țintită
Aceste medicamente vizează direct anumite molecule implicate în creșterea și progresia tumorii. Exemplele includ inhibitori de tirozin kinază și inhibitori mTOR, care pot bloca căile de semnalizare esențiale pentru supraviețuirea celulelor tumorale.
Imunoterapia
Aceasta utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului. Agenți precum inhibitori de puncte de control imunitar (de exemplu, nivolumab, pembrolizumab) pot ajuta sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele canceroase.
Chimioterapia
Deși mai puțin eficientă în carcinomul renal comparativ cu alte tipuri de cancer, chimioterapia poate fi utilizată în anumite cazuri, de obicei când alte tratamente nu sunt eficiente.
Ablația prin radiofrecvență (RFA) și crioablația
Aceste metode minim invazive sunt utilizate pentru a distruge celulele tumorale prin căldură intensă (RFA) sau prin înghețare (crioablație). Ele sunt adesea folosite la pacienții care nu sunt candidați pentru chirurgie.
Embolizarea arterială
Acest procedeu presupune blocarea arterelor care alimentează tumora, reducând astfel fluxul sanguin și contribuind la micșorarea tumorii. Este adesea utilizată ca măsură paliativă pentru a controla simptomele sau pentru a reduce dimensiunea tumorii înainte de o intervenție chirurgicală.
Crioablația este o metodă modernă de tratament eficient si sigur pentru carcinomul cu celule renale (RCC), care presupune distrugerea țesutului tumoral prin înghețare (scăderea temperaturii locale sub -20°C cu ajutorul unor gaze de tip azot sau argon).
Sub ghidaj imagistic (ecografic sau CT), se va introduce o sondă de crioablație în interiorul formațiunii tumorale și se va forma un bulgăre de gheață ce va include în totalitate tumora, precum și o margine de țesut renal sănătos.
Un avantaj major al crioablației este că este minim invazivă, reducând riscul de complicații și permițând o recuperare mai rapidă pentru pacienți, astfel pacienții pot fi externați a doua zi postprocedural. Spre deosebire de chirurgia tradițională, care poate necesita incizii mari și o perioadă de convalescență extinsă, crioablația presupune o zonă de incizie milimetrică și poate fi adesea realizată sub anestezie locală. Aceasta este deosebit de benefică pentru pacienții care nu sunt candidați ideali pentru intervenții chirurgicale majore din cauza comorbidităților sau a vârstei avansate.
Crioablația oferă o opțiune eficientă și sigură pentru gestionarea tumorilor renale de mici dimensiuni. Studiile au demonstrat o rată de succes ridicată în distrugerea completă a tumorilor de mici dimensiuni, cu rezultate comparabile cu cele ale chirurgiei tradiționale. Totuși, selecția adecvată a pacienților și evaluarea atentă a caracteristicilor tumorii sunt esențiale pentru optimizarea rezultatelor.
Durata procedurii: aproximativ 60 de minute
Anestezie: locală sau generală (în funcție de localizarea leziunii)
Spitalizare: 24-48 de ore
Recuperare: mult mai rapidă decât în cazul chirurgiei
E posibil ca în unele centre să nu fie disponibile toate metodele moderne de diagnostic și tratament pentru tumorile renale. Medicul oncolog va poate prezenta aceste metode, dar decizia finală vă aparține în funcție de recomandarea medicului.
Uneori poate fi utilă obținerea unei consultații de specialitate în alt centru, un așa numit second-opinion.
Dr. Dan-Gabriel Duma este medic primar de radiologie imagistică medicală, la Spitalul Monza Ares din Cluj-Napoca. De-a lungul carierei sale, a participat la multiple stagii de pregătire atât în țară, cât și în străinătate, ce i-au permis să vină în ajutorul multor pacienți, oferindu-le metode de diagnostic (atât imagistic cât și prin confirmare bioptică), precum si metode de tratament moderne, minim invazive.
Pentru a afla dacă metodele de radiologie intervenționale prezentate în acest articol sunt utile pentru un cunoscut diagnosticat cu tumoră renală, programează o consultatie de radiologie intervențională la Dr. Duma, în cadrul Spitalului Monza Ares Cluj Napoca.
Distribuie: