24 octombrie 2022

Anevrismul de aortă și tratamentul endovascular

Anevrismul de aortă și tratamentul endovascular

Cuprins

Aorta este principalul vas de sânge din corp care preia sângele pompat de inimă și îl distribuie către toate părțile corpului prin circulația sistemică.

O afecțiune a aortei care poate pune viața pacientului în pericol poartă denumirea de anevrism de aortă.

De ce apare anevrismul de aortă?

Cauzele apariției unei  astfel de afecțiuni la nivelul aortei sunt adesea necunoscute, însă cunoaștem potențiali factori de risc printre care putem enumera:

  • Ateroscleroza (îngustarea arterelor);
  • Inflamația arterelor;
  • Afecțiuni moștenite, în special cele care afectează țesutul conjunctiv (cum ar fi sindromul Marfan și sindromul Ehlers-Danlos;
  • Leziune a aortei;
  • Infecții, cum ar fi sifilisul;
  • Fumatul;
  • Hipertensiunea arterială necontrolată.

Anevrismul de aortă

Atunci când facem referire la anevrismul de aortă, această afecțiune presupune o dilatare (umflătură) care apare în peretele aortei. De regulă, aceste anevrisme se formează într-o zonă slabă a peretelui arterial.

În lipsa diagnosticării timpurii și a tratamentului adecvat, anevrismul de aortă se poate rupe (exploda) sau despica (diseca) și poate provoca sângerare internă. În această situație, viața pacientului este în real pericol. 

Caz de anevrism de aortă tratat la ARES

Vă prezentăm astăzi cazul unui pacient în vârstă de 88 de ani cu următorii factori de risc cardiovasculari: hipertensiune, dislipidemie, obezitate, sedentarism și recent diagnosticat cu un anevrism de aortă abdominală. 

Deși pacientul este asimptomatic, adică nu prezintă simptome, riscul ruperii acestui anevrism de aortă este mare (la anevrismele de peste 55 mm) și pentru a putea fi în siguranță, medicii ARES i-au recomandat implantarea unei endoproteze la nivelul zonei afectate. 

Înainte de orice demers procedural este important ca în astfel cazuri să se efectueze un Angio CT, o investigație care combină o scanare CT (tomografie computerizată) cu injectarea de substanță de contrast. Această tehnică creează imagini ale vaselor de sânge din abdomen și oferă medicilor imagiști o imagine clară a vasului investigat.

În imaginea de mai jos puteți observa rezultatul unui Angio CT abdominal. Dilatarea (umflătura) din imagine este anevrismul de aortă. (fig. 1)

Rezultat AngioCT anevrism de aorta | Centrele Ares

Atunci când avem un astfel de caz ne gândim la cel mai grav eveniment posibil și anume disecția de aorta (la anevrismele de aorta abdominale se întâmplă frecvent această ruptură). 

Acest eveniment cardiovascular presupune ruperea sau fisura peretelui aortic. Atunci când se întâmplă acest lucru, disecția conduce la scurgerea sângelui din aortă și inundarea abdomenului cu sânge ceea ce poate conduce la complicații letale. 

Tratarea anevrismului de aortă abdominală

După consultul medical și studierea investigațiilor, echipa medicală formată din doctorul Dan Deleanudoctorul Pavel Platon și doctorul Nicolae Cârstea a hotărât implantarea endoprotezei aortice pe cale endovasculară.

Ce este endoproteza aortică?

Endoproteza aortică este un dispozitiv denumit stent-graft și arată ca un tub cilindric, format dintr-un cadru subțire de metal. În interiorul acestui cadru din metal se regăsește graftul, plasa confecționată din diferite materiale. Împreună ele formează o endoproteză care expandată la nivelul anevrismului permite curgerea sângelui și scade presiunea la nivelul peretelui aortic. În timp,  dimensiunile anevrismului initial se reduc și odată cu acestea, și riscul de ruptură. 

Endoproteza aortica | Centrele ARES

Cum s-a desfășurat procedura de implantare a protezei de aortă abdominală?

Pacientul nostru se confruntă cu un anevrism de aorta abdominală cu circumferința de 56, 3 mm. 

După ce a fost condus în sala de angiografie, echipa de ATI a efectuat anestezia generală. Medicii ARES au realizat inciziile bilaterale la nivelul arterelor femurale și sub control radiologic, au introdus tecile de livrare ale stentului graft. Odată ajunși la nivelul umflăturii, au efectuat aortografia pentru a evidenția anatomia aortei și localizarea exactă a anevrismului. 

Ulterior, au introdus stentul-graft, în poziție colabată, strânsă și l-au direcționat prin artere până la nivelul anevrismului. Aici, prin manevre intervenționale, dispozitivul este expandat și atașat de peretele arterial. 

Medicii Ares au efectuat o nouă aortografie pentru a observa poziția stentului-graft și odată ce au fost mulțumiți de rezultat, au retras materialele și la locul puncțiilor au montat dispozitive Angioseal pentru realizarea hemostazei. 

Această procedură poartă denumirea de Implantare de stent graft, iar în limba engleză EVAR – Endovascular aortic repair (repararea aortică endovasculară).

În imaginea de mai jos puteți observa imaginea angiografică după implantarea stentului-graft. 

Rezultat implantare endoproteza aortica | Centrele ARES

Pacientul a fost condus în camera de recuperare și ulterior, în rezerva sa, unde a fost ținut sub supraveghere medicală timp de 24 de ore. Starea lui este una foarte bună, iar rezultatul procedurii este excelent. 

Pacientul este externat  a doua zi după procedură, cu o schemă de tratament medicamentos și recomandări medicale. Urmează să revină la reevaluare la o lună după procedură. 

Vrei să afli mai multe despre procedura EVAR? Intră aici -> Implantare de stent graft

Completează formularul cu detaliile cazului tău!

Un ARES Helper te va contacta curând!

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

Copyright © MONZA ARES Conferinta Sinaia  Calculator Risc Cardiovascular  

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor