12 noiembrie 2021

Dr. Florin Bloj, medic radiolog intervenționist la ARES: ”90% dintre pacienții cu sistem post-trombotic nu vor mai putea să muncească în următorii 10 ani”

Dr. Florin Bloj, medic radiolog intervenționist la ARES: ”90% dintre pacienții cu sistem post-trombotic nu vor mai putea să muncească în următorii 10 ani”
Articol medical scris de către Dr. Florin Bloj, Radiologie intervențională la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

Dr. Florin Bloj, medic radiolog intervenționist la ARES: ”90% dintre pacienții cu sistem post-trombotic nu vor mai putea să muncească în următorii 10 ani”

Dureri la mers, picioare umflate, piele vânătă sau palidă și chiar gangrenă. Toate sunt simptomele unei afecțiuni care omoară anual sute de mii de oameni și deteriorează calitatea vieții altor câteva milioane. Tromboza venoasă profundă este una dintre cele mai răspândite afecțiuni cardiovasculare și o cauză importantă de mortalitate în România și în lume, din cauza complicațiilor asociate, în special a sindromului post-trombotic și emboliei pulmonare.

”Studiile arată că marea majoritate a pacienților care dezvoltă sindrom post-trombotic (90%) ajung să nu mai poată munci în maximum 10 ani de la debutul simptomelor” atrage atenția dr. Florin Bloj, medic specialist radiolog la ARES.

Tromboza venoasă profundă se manifestă atunci când la nivelul venelor profunde apar îngustări sau se formează cheaguri de sânge care îngreunează circulația de întoarcere a sângelui. Sindromul post-trombotic reprezintă o complicație a trombozei venoase profunde.

”Arterele au un perete muscular care permite sângelui să circule cu o viteză mai mare. Circulația prin vene este îngreunată de postura bipedă, statul în picioare și gravitație. De aceea, la nivelul venelor există mai multe seturi de valve. Venele sunt ca niște ecluze și sângele este pompat de la un sistem de valve în sus. Dacă există o stază venoasă și vasele se dilată, aceste valve devin ineficiente, nu mai au rolul de a închide, ceea ce duce la distrugerea lor. În consecință, sângele stagnează, se îngroașă și se transformă în trombi” explică dr. Bloj.

În forma acută, tromboza venoasă profundă se manifestă prin durere, edeme, umflături ale picioarelor, dificultăți la mers. Piciorul afectat poate fi umflat, dureros, cu piele palidă sau vânătă, cu extremitățile reci. În anumite cazuri, poate să apară gangrena, la nivelul degetelor de la piciorul afectat. Aceasta este o urgență majoră și necesită apelarea de urgență a medicului, existând risc ridicat ca un tromb să migreze în circulația sângelui și să blocheze artera pulmonară, producând embolie pulmonară.

”De obicei gangrenele apar la extremități, la nivelul degetelor și sunt niște complicații nedorite pentru că tratamentul este exclusiv chirurgical, se pot suprainfecta, Sângele nu mai circulă dinspre extremități, există o stază care îngreunează procesul de vindecare, indiferent dacă degetele sau degetul afectat este îndepărtat. Sângele necirculând, procesul de vindecare devine tot mai greu” arată dr. Florin Bloj.

Mai grav este că, netratate, aceste manifestări duc la apariția formei cronice de tromboză venoasă profundă și instalarea sindromului post-trombotic.

Afla mai multe despre aceasta procedura!

Completeaza formuarul si te sunam noi!

Simptomele trombozei venoase profunde:

Simptomele asociate acestui sindrom sunt hipertensiunea venoasă a piciorului afectat, claudicația (dureri sau crampe la mers), edeme și ulcerații la nivelul piciorului.

”Umflăturile picioarelor, dificultățile la mers, apar diferențe între cele două membre din punct de vedere al diametrului. De obicei, acestea dispar când pacientul este în clinostatism, de exemplu în timpul nopții, când doarme, circulația de întoarcere este favorizată. Dar în timpul zilei vedem că din nou apare umflătura la nivelul membrului inferior, durere, claudicație (durere la un anumit număr de pași, care devine tot mai mic)” explică dr. Bloj.

Din păcate, medicamentația nu ajută foarte mult în procesul de recuperare. Terapia cu anticoagulante sau cu trombolitice nu face decât să prevină complicațiile trombozei venoase, adică embolismul pulmonar. Însă terapia medicamentoasă nu poate acționa asupra trombilor deja formați. Aceștia pot fi îndepărtați numai prin intervenție chirurgicală sau prin proceduri intervenționale, minim-invazive.

Trombectomia chirurgicală presupune ca vasul afectat să fie deschis și trombul îndepărtat pe cale chirurgicală. Această intervenție are indicații limitate și o rată destul de mare de complicații. De cealaltă parte, cele mai recente studii arată că terapia endovasculară, minim-invazivă, are cele mai ridicate șanse de reușită în tratamentul trombozei venoase profunde și în prevenirea sindromului post-trombotic. Angioplastia venoasă cu balon și/sau stent implică dilatarea vasului afectat cu un balon și, în anumite cazuri, montarea unui stent metalic care fixează trombul în peretele vasului. Procedura se face cu analgo-sedare, pacientul este conștient, nu resimte durere și poate fi externat în maximum 24 de ore de la intervenție.

”Vorbim de multiple avantaje ale procedurii endovasculare: scăderea riscului de infecție intraspitalicească (o procedură chirurgicală deschisă întotdeauna implica si alte riscuri), confortul pacientului în timpul procedurii endovasculare este net superior, pentru aceeași eficiență. În plus, durata procedurii este mult mai scurtă” concluzionează dr. Florin Bloj, medic radiolog intervenționist la ARES.

Procedura de angioplastie venoasă cu balon și/sau stent este disponibilă la ARES, în Spitalul Oncologic Monza, din cadrul Enayati Medical City.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor