Workshop "Hands On" PAE | Embolizarea adenomului de prostată cu dr. Rareș Nechifor
Programul este condus de domnul doctor Rareș Nechifor, care a efectuat, până acum, peste 10.000 de proceduri de embolizare a adenomului de prostate, în România.
PAE Hands On Workshop este un curs dedicat medicilor, organizat de Centrele ARES, cu suportul Boston Scientific. În prezent, suntem singurul Centru European de Training și Excelență în Terapia ADENOMULUI DE PROSTATĂ în Europa de Est. Programul, la care s-au înscris opt specialiști din străinătate, conține o parte teoretică și o parte practică, în care cei prezenți vor putea studia cazuri concrete.
Până acum, peste 130 de medici primari, profesori universitari și manageri de spitale din 24 de țări au venit la Centrele ARES să învețe despre tratarea prin embolizare a adenomului de prostată.
Despre procedură
Procedura minim invazivă constă în poziționarea unui microcateter în fiecare arteră prostatică, urmată de embolizarea lor cu microparticule neresorbabile cu diametrul de 250-500 microni. Ischemia indusă în țesutul adenomatos este urmată de o resorbție progresivă, cu reducerea consecutivă a volumului prostatei. Simptomatologia se ameliorează relativ rapid în câteva zile sau săptămâni postintervenție. PAE este o procedură de Radiologie Intervențională ce se efectuează într-o sală sterilă de angiografie de către un medic radiolog intervenționist. Procedura durează în medie 60 minute, din care 12 minute reprezintă timpul mediu de scopie. Pacientul este conștient, așezat în decubit dorsal. Abordul arterial preferat de doctorul Nechifor este cel brahial stâng. Ca alternativă se poate folosi abordul femural. La nivelul zonei de abord se face o anestezie locală cu 2 ml de Xilina (1%). Prima parte a intervenției constă în arteriografia vaselor pelvine. Se introduce sub control fluoroscopic un cateter diagnostic până la nivelul ramului anterior al arterei iliace interne (de fiecare parte). Prin injectarea de substanță de contrast se va identifica originea și calibrul fiecărei artere prostatice.
Articole mai noi
- Dr. Nicolae Cârstea: TAVI și angioplastie cu stenturi, pacient de 92 de ani
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
Articole mai vechi
- Ecografia de morfologie fetală | Trimestru I, II și III | Dr. Cristiana Boitan
- Campania „NICIO ZI FĂRĂ JOACĂ” – Editia ekg-uri si fursecuri
- Infarctul miocardic | cauze, simptome, tratament și complicații | Dr. Marin Postu
- Aritmia cardiaca | Ce trebuie sa stii despre aritmia cardiaca?
- Radioterapia - factor de risc pentru cardiopatia ischemică