17 august 2023

Tratament eficient pentru adenomul de prostată prin embolizare

Tratament eficient pentru adenomul de prostată prin embolizare

Cuprins

Adenom de prostată – Ce este?

Adenomul de prostată este cunoscut și sub denumirea de hiperplazie benignă de prostată (HBP) fiind o afecțiune frecvent întâlnită la bărbații care au trecut de vârsta de 45 de ani. Este important să reținem că această afecțiune nu este cancer, ci reprezintă o creștere benignă a țesutului prostatei.

Simptome adenom de prostată

 

  • Dificultate la începutul urinării.
  • Flux urinar slab.
  • Senzația de golire incompletă a vezicii urinare.
  • Nevoia frecventă de a urina, mai ales pe timp de noapte (nicturie).
  • Nevoia urgentă de a urina.
  • Dureri sau disconfort la urinare.

Simptomele pot varia de la o persoană la alta, iar severitatea lor poate fi diferită.

Deși adenomul de prostată nu este cancer, în lipsa tratamentului poate cauza complicații serioase. De exemplu, retenția urinară, infecțiile tractului urinar și afectarea rinichilor pot apărea în cazul în care obstrucția cauzată de adenom nu este tratată.

Diagnostic – Adenom de prostată

Dacă suspectezi că suferi de adenom de prostată adresează-te unui medic urolog pentru examenul clinic și câteva investigații (examenul clinic prin tușeu rectal și ecografia abdominală) care vor evalua dimensiunea prostatei. Una dintre analizele importante este analiza de sânge care evaluează antigenul specific prostatic (PSA) și care va confirma sau infirma benignitatea afecțiunii.

Ai adenom de prostată?

Embolizarea ar putea fi tratamentul optim pentru tine!

Tratament adenom de prostată

Tratamentul pentru adenomul de prostată poate varia, de la abordări conservatoare, cum ar fi monitorizarea atentă și modificarea stilului de viață, până la terapii minim invazive sau chirurgicale, în funcție de gravitatea simptomelor și de dimensiunea prostatei.

Cazul pe care vi-l prezentăm astăzi este al unui pacient în vârstă de 73 de ani care manifesta urinări frecvente în timpul nopții, nevoia urgentă de a urina și disconfort sever la urinare. Pentru a primi un diagnostic corect s-a adresat medicului urolog care, după efectuarea investigațiilor, a pus diagnosticul de hiperplazie benignă de prostată.

Pacientul aflase deja despre tratamentul prin embolizare pentru adenomul de prostată așa că a decis să ia legătura cu dr. Rareș Nechifor și să se programeze la o consultație. În urma evaluării rapoartelor medicale, dr. Rareș Nechifor a recomandat embolizarea arterelor prostatice. Astfel că odată ajuns în sala de angiografie din ARES – Enayati Hospital, pacientul a fost rugat să se întindă pe masa de angiografie.

Embolizare de adenom de prostată

Embolizarea de adenom de prostată (EAP) este o procedură minim-invazivă utilizată pentru tratarea adenomului de prostată cu simptome urinare moderate până la severe. Scopul principal al EAP este de a reduce dimensiunea prostatei prin blocarea alimentării cu sânge a țesutului prostatic.

Procedura EAP se efectuează în sala de angiografie și începe cu montarea unui cateter (un tub subțire) în artera brahială (din zona cotului) pentru a avea acces la sistemul arterial. Pe monitoarele sistemului de angiografie vor apărea imaginile radiografice care vor ajuta medicul să navigheze prin interiorul vaselor de sânge. Dr. Rareș Nechifor va ghida cateterul prin vasele de sânge până în dreptul arterelor prostatice. Odată ajuns la artera prostatică, medicul injectează mici particule în arteră pentru a bloca fluxul de sânge către prostată, astfel acele microparticule vor bloca alimentarea cu sânge a țesutului prostatic și vor determina, în timp, o reducere a dimensiunii sale.

Imagini angiografice înainte si dupa embolizarea adenomului de prostata

Înainte de finalizarea procedurii, dr. Rareș Nechifor va verifica radioscopic rezultatul embolizării și atunci când este mulțumit de rezultat, va retrage cateterul. Asistenta medicală va aplica presiune la locul de puncție pentru a opri sângerarea, iar pacientul este condus în camera de recuperare. La câteva ore după procedură, pacientul este externat cu recomandări medicale și tratament medicamentos.

În cazul pacientului nostru, procedura a decurs excelent, iar la o lună post embolizare s-a observat o reducere semnificativă a volumului prostatei, cu ameliorarea simptomelor pe care le resimțea.

Avantaje embolizare adenom de prostată

  • este o procedură minim-invazivă, ceea ce înseamnă că nu implică o intervenție chirurgicală deschisă și are un risc mai mic de complicații.
  • nu necesită anestezie generală, ci doar anestezie locală la locul de puncție.
  • timpul de recuperare este mai scurt decât la procedurile chirurgicale tradiționale.
  • rata de succes în ameliorarea simptomelor urinare este relativ mare, iar pacienții pot experimenta o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.
  • pacientul rămâne sub supraveghere medicală timp de câteva ore după care este externat

Deși este o procedură intervențională simplă cu foarte multe beneficii, embolizarea adenomului de prostată nu este potrivită pentru toate cazurile de adenom de prostată.

Decizia de a efectua EAP sau de a alege alte tratamente va fi luată la îndrumarea medicului interventionist după evaluarea atentă a cazului.

 

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor