Tratamentul endovascular al gonartrozei de grad mediu-avansat
Cuprins
Embolizarea periarticulară
Embolizarea periarticulară este o procedură nouă, minim invazivă, realizată prin tehnici moderne de Radiologie Intervențională, indicată pentru tratamentul durerilor articulare ale umărului, cotului și în gonartroza de nivel mediu și avansat, în cazul pacienților la care intervenția chirurgicală nu este posibilă din cauza diferitelor comorbidități. Spre exemplu, pacienții care au avut embolie pulmonară în antecedente, pacienții cu risc anestezic, iar starea lor de sănătate nu le permite să suporte o intervenție chirurgicală precum artroplastia (înlocuirea articulației genunchiului ).
Embolizarea periarticulară presupune injectarea de microparticule biocompatibile la nivelul vaselor de neoformație responsabile pentru producerea și întreținerea durerilor articulare de la nivelul genunchiului, umărului sau cotului.
Caz pacient
Vă prezentăm astăzi cazul unei paciente în vârstă de 70 de ani, cu obezitate, care în antecedente a suferit un episod de tromboză venoasă profundă cu embolie pulmonară. Pacienta a fost diagnosticată cu gonartroză gr.IV bilateral, cu dureri intense, rezistente la administrarea de antiinflamatoare sau analgezice, afecțiune care presupune artroplastia, intervenție recomandată în caz de gonartroză avansată.
În urma consultului ortopedic, având în vedere riscul anestezic al pacientei, medicul chirurg ortoped nu a recomandat intervenția chirurgicală de artroplastie.
Astfel, la recomandarea medicului ortoped, pacienta s-a adresat serviciului de Radiologie Intervențională ARES din cadrul Spitalului Oncologic Monza, în vederea evaluării cazului.
Evaluare caz gonartroză
Dr. Florin Bloj, medic radiolog intervenționist a evaluat cazul și a considerat că pacienta este eligibilă pentru intervenția endovasculară de embolizare periarticulară. Simptomele de elecție erau durerea în timpul somnului, durerea de repaus, durerea apărută din senin fără nicio mobilizare și hiperemia din zona articulară.
Procedura de embolizare periarticulară
Astfel, dr. Florin Bloj a efectuat procedura de embolizare periarticulară: la nivelul arterei brahiale s-a efectuat puncția milimetrică prin care au fost ghidate catetere prin artera femurală superficială dreaptă și respectiv, artera femurală superficială stângă până deasupra genunchiului. Aici, prin injectarea substanței de contrast, au fost vizualizate arterele geniculare responsabile de irigarea articulației genunchiului. Odată identificate zonele de hiperemie, respectiv zonele de neoformație vasculară, acestea au fost embolizate cu particule de 100 de microni.
Ca metodă de tratament, embolizarea periarticulară poate fi efectuată prin două alternative: în funcție de caz, medicul poate opta pentru închiderea vaselor de neoformație cu particule inerte care acționează ca un dop sau cu imipenem/ cilastatin, un antibiotic care în substanța de contrast cristalizează și formează particule de 75 microni, cu rol mecanic și totodată, antiinflamator.
Vasele normale ale articulației rămân neatinse, circulația sângelui la acest nivel nu este restricționată în niciun fel.
În ceea ce o privește pe pacienta noastră, o pacientă cu gonartroză de gr. IV care în timpul nopții nu se putea deplasa la toaletă și din cauza imobilizării prelungite crescuse foarte mult în greutate, imediat după procedură, durerile au încetat și s-a putut plimba prin salonul spitalului. După externare, pacienta a resimțit dureri ușoare timp de o săptămână, dureri care cedau la administrarea de antiinflamatoare.
La controlul de 3 luni și respectiv, 6 luni post embolizare periarticulară, pacienta nu a mai acuzat dureri, se simte foarte bine și a scăzut 15 kg în greutate datorită mersului pe jos.
Poți accesa pagina Embolizare periarticulară / Tratament minim invaziv gonartroză pentru a citi mai multe informații legate de acestă procedură.
Articole mai noi
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
- Primul caz din România de implantare transcateter a unei proteze biologice în valva mitrală nativă pentru stenoza severă calcificată (MAC)
Articole mai vechi
- Prima angioplastie periferică efectuată la Tulcea, rezultat bun pentru pacient
- 5% dintre copiii evaluați în cadrul campaniei Nicio Zi Fără Joacă, depistați cu afecțiuni cardiace
- Dr. Iulian Călin este noul director medical al centrului ARES din Spitalul Monza
- Tratamentul endovascular al disectiei carotidiene
- Proceduri hibrid pentru inimă efectuate de HeartTeam