Urmărirea cardiologică a pacienților oncologi | Dr. Irina Macovei - Dorobanțu
Articol medical scris de către Dr. Irina Macovei Dorobanțu, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti
Cuprins
Urmărirea cardiologică pe termen scurt și termen lung a bolnavilor de cancer a devenit extrem de importantă în ultimii ani, fiind cunoscut faptul că există un risc cardiovascular specific corelat cu unele terapii oncologice.
Noile terapii folosite în bolile oncologice au dus la o curabilitate sau un control al cancerelor net superioare terapiilor folosite în urmă, în deceniile anterioare. Cu cât supraviețuirea a devenit mai mare, cu cât devine mai importantă prevenția și tratarea unor eventuale evenimente cardiovasculare asociate cu terapiile oncologice.
Tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, radioterapia și anumite terapii imunologice țintite, pot provoca uneori deteriorarea inimii și a sistemului vascular, conducând la afecțiuni precum cardiomiopatia (slăbirea mușchiului inimii), insuficiența cardiacă, aritmiile (bătăile neregulate ale inimii) și boli vasculare.
În plus, unii pacienți cu cancer asociază deja afecțiuni cardiovasculare preexistente care trebuie gestionate în paralel cu tratamentul lor pentru cancer.
Prezentarea unui caz urmărit la ARES
Vă prezentăm cazul unei paciente în vârstă de 48 de ani, fără antecedente cardiovasculare, diagnosticată în luna august 2023 cu leucemie acută mieloidă pentru care s-a început tratament chimioterapic cu Citabina si Idarubicina conform protocolului internațional. Menționăm că evalurea cardiologică efectuată înainte de începerea chimioterapiei nu a decelat modificări ale examenului aparatului cardiovascular, electrocardiogramei sau a ecografiei cardiace.
La aproximativ o lună după încheierea chimioterapiei, pacienta acuză oboseală, dificultate în respirație și umflarea picioarelor. Evalurea prin ecografie cardiacă descrie o scăderea a fracției de ejecție a ventricului stâng cu o disfuncție severă globală însoțită și de dilatarea ventriculului stâng. S-a considerat că disfuncția ventriculară (slăbirea mușchiului inimii) este cel mai probabil în context de tratament chimioterapic cu antracicline și s-a inițiat tratament specific pentru insuficiența cardiacă.
După o internare de aproximativ o lună de zile în secția de hematologie, unde evoluția a fost favorabilă, pacienta a fost externată. Au urmat internări lunare din octombrie 2023 până în februarie 2024 pentru curele de consolidare și în paralel, fiind evaluată cardiologic după fiecare cură de consolidare, inclusiv cu ecografii folosind și tehnici avansate de evaluare a funcției cardiace în ambulatoriul spitalului MONZA-ARES.
Din punct de vedere al patologiei oncologice, pacienta are un răspuns bun la tratament și un prognostic favorabil pe termen lung și scurt.
Sub tratament specific pentru insuficiența cardiacă s-a constatat după o lună de la inițiere ameliorarea netă a simptomatologiei pacientei și îmbunătățirea semnificativă a fracției de ejecție a ventriculului stâng, menținându-se o ușoară disfuncție globală și longitudinală (evaluată prin ecografie cu speckle tracking).
După terminarea tratamentului oncologic, va fi evaluată cardiologic periodic, inclusiv cu ecografie cardiacă, pe o durată de mai mulți ani pentru monitorizarea funcției mușchiului inimii, având în vedere afectarea cardiacă severă determinată de tratamentul cu antraciclina.
Imagini de ecografie cardiacă folosind tehnica speckle tracking unde se observă o ușoară disfuncție longitudinală de ventricul stâng GLS -16% (valoare normală >-18%)-evaluare la aceeași pacienta la 3 luni distanță.
Monitorizarea cardiacă este esențială pentru pacienții oncologici din cauza potențialei cardiotoxicități a tratamentelor pentru cancer.
Prin efectuarea de controale regulate și teste precum ecocardiografia, se poate detecta timpuriu deteriorarea inimii, permițând intervenții rapide și optimizarea tratamentului cancerului.
Această abordare proactivă urmărește îmbunătățirea rezultatelor cardiovasculare, conservarea calității vieții și asigurarea unei îngrijiri complete pentru pacienții cu cancer.
Articole mai noi
- Dr. Nicolae Cârstea: TAVI și angioplastie cu stenturi, pacient de 92 de ani
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
Articole mai vechi
- Reintervenție prin abord miniminvaziv (minitoracotomie dreapta) pentru insuficiența valvulară mitrală ischemică după bypass aortocoronarian clasic (2003), efectuată cu succes de Dr. Stanislav Rurac și Dr. Igor Tudorache
- Un caz TAVI cu particularitate complexă, tratat cu succes la MONZA ARES București
- Primele două implantări de proteză valvulară în poziție tricuspidiană prin tehnica “valve in valve “ la paciente cu proteză tricuspidiană degenerată
- Grupul ARES devine MONZA ARES, cea mai extinsă rețea privată de servicii integrate de cardiologie din România
- Dr. Stanislav Rurac și Dr. Iulian Călin – TAVR efectuat cu succes la Ares din Spitalul Monza, București