6 februarie 2024

Dr. Stanislav Rurac și Dr. Iulian Călin – TAVR efectuat cu succes la Ares din Spitalul Monza, București

Dr. Stanislav Rurac și Dr. Iulian Călin – TAVR efectuat cu succes la Ares din Spitalul Monza, București

Cuprins

Vă prezentăm un caz TAVR efectuat de dr. Stanislav Rurac, medic primar Chirurgie Cardiovasculară alături de dr. Iulian Călin, medic primar Cardiologie interventională, echipa medicală ATI, asistenții de sală și tehnicienii Edwards. Cazul acestui pacient în vârstă de 67 ani, cu multiple afecțiuni de natură cardiovasculară, a ajuns în atenția echipei noastre la solicitarea pacientului care manifesta dispnee și fatigabilitate la eforturi minime.

Acesta s-a adresat echipei medicale ARES-Monza pentru tratamentul minim invaziv al stenozei aortice strânse.

null

Stenoza aortică strânsă – Ce este?

Stenoza aortică strânsă este o afecțiune a inimii care apare atunci când foițele valvei aortice, care sunt responsabile pentru direcția corectă a sângelui pompat de inimă, devin rigide si calcifiate.

Când cuspele (foițele valvei) devin imobile, inima trebuie să depună un efort mult mai mare pentru a împinge sângele prin această zonă îngustă. Aceasta poate conduce la o serie de probleme care se explică prin fenomene de insuficiență cardiacă (respirație îngreunată la eforturi ușoare, dureri în piept) sau sincope (pierderi spontane ale stării de consțiență) datorate scăderii cantității de sânge care ajunge în restul corpului din cauza orificiului valvular foarte mic.

null

Tratament chirurgical sau TAVI pentru stenoza aortică?

Mai exact, în termeni medicali, afecțiunea de care suferea pacientul poartă numele de Boală aortică degenerativă cu stenoză strânsă și regurgitare ușoară, low flow low gradient, pe valva bicuspidă.

Pentru acest tip de afecțiune medicii pot recomanda pacienților două tipuri de tratament, în funcție de vârstă și alte boli asociate. În unele cazuri, se poate recomanda operația chirugicală de înlocuire valvulară aortică, iar în altele, se poate recomanda intervenția minim invazivă de tratare prin implantare de proteză aortică - TAVI.

Aceste recomandări se fac în funcție de rezultatele investigațiilor efectuate de către pacient și în urma concluziilor trase de echipa Heart Team după studierea dosarului medical.

Descrierea cazului

În ceea ce îl privește pe pacientul nostru, medicii au indicat, ca tratament optim, implantarea percutană de valvă aortică – TAVR.

TAVR este o procedură de implantare percutană de valvă aortică, care redă circulația normală a sângelui cu ajutorul unei proteze aortice ce se implantează fără operație, printr-un cateter plasat prin artera femurală. Această abordare modernă a fost aleasă cu grijă pentru unii pacienți cu stenoză aortică pentru a asigura pacientului o recuperare rapidă și fără complicații semnificative.

După parcurgerea protocolului preTAVI, sub sedare profundă și ghidaj ecocardiografic trastoracic, folosind o mică incizie în artera femurală, se  introduce sistemul protezei. Acesta va fi avansat până la nivelul valvei aortice unde, după poziționarea corectă, proteza este expandată. Astfel înlocuiește funcția valvei aortice naturale care este stenozată și calcificată și se redă circulația normală a fluxului de sânge.

null

Intervenția pacientului a durat în jur de 45 de minute, iar pe parcursul internării evoluția lui a fost favorabilă, fără complicații. A fost externat la 36 de ore de la procedură, cu indicații clare de a respecta regimul igienodietetic, tratamentul prescris si controalele ulterioare.

Dacă ești unul dintre pacienții diagnosticați cu stenoză aortică strânsă și vrei să te programezi la o consultație, ne poți contact fie completând formularul de contact de pe website-ul nostru, fie ne poți suna la numărul de telefon 031 9300.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor