Ecocardiografia speckle tracking


Investigațieneinvazivă
Durată investigație30-60 min
Ecocardiografia speckle tracking | MONZA ARES

Cuprins

Ce este ecocardiografia speckle tracking?

Ecografia cu tehnica Speckle tracking este o tehnică utilizată în imagistica medicală pentru monitorizarea mișcării și deformării țesuturilor. Aceasta este folosită în ecografia cardiacă pentru a evalua funcția  și mișcarea inimii și permite evaluarea contracției și a deformării mușchiului cardiac. Este o unealtă valoroasă pentru evaluarea funcției miocardice și detectarea precoce a diferitelor afecțiuni cardiace.

Când este necesară ecografia cu tehnica speckle tracking?

Speckle tracking este o tehnică care se bazează pe analiza unor mici "speckle" sau modele de pixeli care apar în imaginile obținute prin ecografie sau imagistică medicală. Acești speckle sunt ca niște puncte de contrast pe imaginile ecografice, care pot fi urmărite în timp pentru a măsura mișcarea și deformarea țesuturilor.

  • Speckle tracking poate fi utilizat pentru a evalua funcția mușchiului inimii, în special a ventriculului stâng, în diferite situații clinice, precum:
  • Insuficiența cardiacă: Ajută la evaluarea și monitorizarea disfuncției sistolice și diastolice , furnizând informații despre contractilitatea și relaxarea mușchiului cardiac.
  • Cardiomiopatii: Ajută la diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor precum cardiomiopatia dilatată, cardiomiopatia hipertrofică și cardiomiopatia restrictivă.
  • Infarctul Miocardic: Poate detecta și cuantifica anomalii regionale de mișcare a peretelui în contextul unui infarct miocardic.
  • Detectarea Ischemiei: Ajută la identificarea zonelor cu tensiune miocardică redusă, ceea ce poate indica ischemie miocardică. Este deosebit de util în ecocardiografia de stres pentru evaluarea ischemiei induse în timpul testelor de efort sau testelor de stres farmacologic.
  • Monitorizarea Tratamentului Cardiac: Este folosit pentru a monitoriza eficacitatea tratamentelor și intervențiilor pentru diferite afecțiuni cardiace, de exemplu tratamentele medicamentoase din insuficiența cardică, răspunsul inimii după revascularizarea cu stenturi sau după chirurgia de by-pass aorto-coronariană, răspunsul la terapia de resincronizare.
  • Afecțiuni Valvulare Cardiace: Speckle tracking poate ajuta la evaluarea impactului bolilor valvulare cardiace asupra funcției cardiace. Este util pentru evaluarea precoce a răspunsului ventricular la afecțiuni precum stenoza aortică sau regurgitarea mitrală.
  • Monitorizarea Cardiotoxicității: În cardiooncologie, este utilizat pentru a monitoriza efectele potențial cardiotoxice ale tratamentelor pentru cancer, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, și pentru a evalua schimbările în tensiunea miocardică de-a lungul timpului. Ajuta în ghidarea terapiilor medicamentoase  adresate inimii la pacienții în tratament oncologic.
  • Screeningul Sportivilor: Speckle tracking poate fi folosit pentru a face diferența între adaptarea cardiacă fiziologică la sportivi și afecțiuni patologice. Ajută la identificarea sportivilor cu risc de cardiomiopatii sau alte afecțiuni cardiace.

Cum te pregătești de procedură?

Ești programat pentru o ecocardiografie cu tehnica speckle tracking. Ar trebui să ai în vedere următoarele recomandări generale pentru o astfel de investigație:

Este important să te îmbraci în haine lejere și confortabile pentru că ți se va cere să ai zona pieptului neacoperită astfel încât medicul să aibă access la zona inimii.  Asigură-te că te poți dezbrăca cu ușurință, că nu poți bijuterii care pot interfera cu imaginea ecografică și că nu ai aplicat niciun fel de loțiune de corp sau ulei. Acestea din urmă pot afecta transmiterea ultrasunetelor și pot reduce calitatea imaginilor.

Este important ca odată ajuns în cabinetul medicului să îi furnizezi informații medicale relevante, să ai la îndemână dosarul medical cu istoric tău și alte investigații/analize efectuate în trecut.

Ce se întâmplă în timpul procedurii?

Manevrele efectuate în timpul unei astfel de investigații sunt identice cu cele efectuate în timpul unei ecocardiografii normale. Diferența dintre cele două este tehnica speckle tracking. În timpul ecocardiografiei cu tehnica speckle tracking, un gel este aplicat pe torace pentru a asigura o bună transmitere a undelor ultrasunete între transductorul ecografic și piele. Apoi, medicul cardiolog va deplasa transductorul pe zonele de interes și astfel va captura imaginile necesare pentru analiza speckle tracking.

Cât durează efectuarea ecocardiografii cu tehnica speckle tracking?

La fel ca și în cazul unei ecocardiografii normale, și ecocardiografia cu tehnica speckle tracking poate dura între 30 și 60 de minute.

Există riscuri sau durere?

Speckle tracking este o tehnică imagistică non-invazivă, ceea ce înseamnă că nu implică niciun fel de durere pentru pacient. Investigația nu provoacă durere sau disconfort pentru pacient. Este o investigație sigură și nedureroasă, folosită pentru a evalua funcția și mișcarea inimii într-un mod non-invaziv. Cu toate acestea, pot exista situații în care pacientul poate simți disconfort în timpul procedurii din cauza poziției sau a presiunii exercitate de transductor, dar acest disconfort este, în general, minim și trecător.

Speckle tracking este o unealtă valoroasă în ecocardiografia cardiacă care îmbunătățește evaluarea funcției miocardice și ajută la diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea diferitelor afecțiuni cardiace. Furnizează o analiză mai detaliată a funcționării inimiii și, astfel, poate ajuta la luarea de decizii în ceea ce privește tratamentul medicamentos, intervențional sau chirurgical al pacienților cardiaci.

Care este prețul unei ecocardiografii cu tehnica speckle tracking?

Colegii noștri îți stau la dispoziție pentru a te informa cu privire la toate aspectele investigației, inclusiv asupra prețului ecocardiografiei cu speckle tracking. Pentru aceste informații, ne poți suna tu sau poți folosi formularul de contact.

 


Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Dr. Crina Rădulescu
Cardiologie clinică

Curriculum Vitae

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor