Întreabă Medicul



Folosiți formularul de mai jos pentru a adresa medicilor specialiști întrebările dumneavoastră, iar în cel mai scurt timp posibil unul dintre specialiștii noștri vă va răspunde.


Problema nerezolvata

Buna ziua! Medicul de familie mi-a recomandat sa va contactez. De aproximativ 2 luni incerc sa dau de capat problemei mele si nu am un diagnostic sau o cauza descoperita. Situatia sta in felul urmator: in urma cu 2-3 luni am remarcat durere in membrul inferior stang. Durere descrisa asa: aparea imediat dupa ce ma dadea jos din pat, incepea de la mijlocul coapsei spate, imediat deasupra genunchiului, ducea in spatele genunchiului, in gamba, si se lasa in laba piciorului. Durere resimtita ca o sfoara de-a lungul piciorului, ca o presiune si cateodata ca o amorteala. Este greu de descris pt ca nu era intepatoare. Localizarea durerii era pe partea din spate a piciorului, centru stanga [spre exterior, nu interior]. Am ignorat durerile pt ca la mers, activitate fizica si stat jos dispareau. Cateodata aceasta presiune, durere se agrava la statul pe scaun mai ales pe o suprafata mai tare, lasandu-se cel mai mult in gamba. Spre sfarsitul lunii ianuarie durerea a devenit mult mai intensa, au aparut spasmele si contracturile musculare de necontrolat la nivelul gambei, coapsei si fata si spate si la stinghie. De-asemenea piciorul este tot timpul mai rece de la genunchi in jos, fata de dreptul. Am observat si inrosirea lui de la genunchi in jos la frig si cand merg/stau in picioare. Am fost de 3 ori la spitatul de urgente din cauza durerii si acestor spasme, contracturi musculare. Prima data am fost trimisa acasa fara a fi consultata, a doua oara mi s-a administrat intravenos calciu, glucoza, magneziu, diazepam si am fost diagnosticata cu tetania, apoi trimisa acasa. D-dimerul meu era 0,995 ug/ml FEU, Hct 40%. Maximul fiind 0,701 ug/ml FEU. Dar mi s-a zis ca analizele sunt bune.... Medicul de familie m-a trimis la chirurgie vasculara. Am facut 2ua eco dopplere la distanta de aproximativ 1-2 saptamani. Doara la gamba, doar pt vene. Ambii medici mi-au spus ca nu vad vreun trombon. Am fost iar trimisa acasa, in aceeasi situatie. Acum o saptamana si o zi am repetat d-dimer si am facut si timpul quick. d-dimer 0,23 ml/L. maxim 0,50. timp quick proba TQ 12,5'', IQ 89%, INR 1,06. Martor TQ 11,8'', IQ 100%, INR 1,00. Cu mentiunea, "pt. pacientii care nu sunt sub tratament anticoagulant, valorile de referinta pentru IQ: 80 - 120%. A doua zi, dupa ce am mers mai mult prin oras am observat gamba umflata cu aproximativ 2-3cm. M-am dus a 3a oara la urgente. Nu mi s-a facut eco doppler. Mi s-a examinat piciorul si am fost diagnosticata cu TVP. Analizele au iesit asa: toti parametrii hematologici in limite normale, la fel si ureea, creatinina, TGP, TGO, bilirubina totala si directa, test CRP 0,03 - val. referinta 0,00-0,50 mg/dl. D-dimer 0,666 ug/ml FEU. referinta 0,063 - 0,701 ug/ml/FEU. Hct 40,0%. Mi s-a prescris Detralex 500mg, Vessel due 250 uls, aspenter 75 mg, si in caz de nevoie Dicloreum 150mg. Nu pot lua Aspenter din cauza astmului si a rinitei alergice. Mi s-a indicat sa fac din nou eco doppler. Am inceput tratamentul de joi seara, iar a doua zi piciorul deja incepuse sa revina la dimensiunea normala. De vineri pana luni situatia dadea semne de imbunatatire - picior dezumflat, care avea aproximativ aceeasi temperatura ca si celalalt. Nu a fost nevoie sa iau Dicloreum, durerile fiind sporadice. Luni am facut din nou eco doppler si mi s-a zis asa: " nu ai tromboza. Sunt sigura de asta. Vena iliaca, vene femurale, vene poplitee, VTP permeabile, cu semnal doppler prezent. artere tibiala posterioara cu flux bifazic mai redus comparativ cu artera tibiala dreapta, la nivelul arterei tibiale anterioare stanga nu se inregistreaza flux doppler." Nu mi s-a explicat ce anume blocheaza fluxul sau de ce, daca nu e tromboza atunci ce e. Mi s-a dat un alt diagnostic prezumtiv, acela de boala Buerger. Mentionez ca am 26 de ani, nu fumez, nu am fumat niciodata si nu stau in mediu cu fum de tigara, iar simptomele mele nu au inceput mai intai in degetele sau in laba piciorului, asa ca in boala Buerger. Sincera sa fiu, nu pot avea incredere in acest diagnostic rar doar asa, fara alte teste care sa confirme sau sa infirme. Mi s-a zis ca nu se pot face alte teste [macar sa se excluda alte probleme similare]. Si sa continui sa iau tratamentul, plus pentoxifilina. Eu deja sufar de prolaps de valva mitrala, palpitatii si cateodata tahicardie. Medicul mi-a zis ca acest medicament este foarte riscant. Am refuzat sa il iau, consultandu-ma si cu medicul de familie. Parerea medicului de familie este ca nu e boala Buerger si ca doar in urma unui echo doppler nu se poate stabili. De luni piciorul a inceput sa fie din nou rece, spasmele musculare sunt mai dese, capata o culoare rosiatica purpurie cand ma ridic in picioare, cu pete mici albe. Venele din laba piciorului sunt foarte proeminente. Cand stau in pat, sau ridic piciorul, culoarea revine la normal, venele nu mai sunt proeminente, insa ramane rece. Resimt o jena in stinghie la mers, care radiaza in zona anala dand senzatia de inflamatie. Muschii intregului picior sunt slabiti. Senzatia aceea initiala de "sfoara" care pornea din mijlocul coapsei a disparut, insa presiunea din gamba nu. Cateodata am mici zone dureroase la atingere pe picior, care apar si dispar, isi schimba locatia. De o saptamana am observat o vena proeminenta si in gamba dreapta, spre interior si sporadice dureri. Insa piciorul nu este rece, nici rosu. Medicul de familie mi-a sugerat sa fac un test viteza de conducere nervoasa, si sa iau legatura cu dvs. Iau in continuare tratamentul, neavand alta solutie. Tot ce imi doresc este un diagnostic corect si investigatii amanuntite. Nu stiu unde sa mai apelez. Va rog contactati-ma, multumesc!


ARES

Sfatul medicului:

Buna ziua, va recomandam sa va programati pentru un doppler arterial si venos la dr. Sanda Postu (centrul ARES), in functie de rezultatul caruia veti efectua apoi Angio CT de membre inferioare sau angiografie de membre inferioare. Aceste investigatii ne vor furniza informatii exacte despre afectiunea dvs., iar daca va fi cazul, se va aplica tratament. Pentru programari, va rugam sa sunati la 031 9300. Multa sanatate!



Call Center031 9300

Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Spitalul Ponderas

Bld. Nicolae Caramfil nr. 85A, Sector 1, Bucuresti, incinta Spitalului PONDERAS

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.