Ecografie doppler de artere / vene


Investigațieneinvazivă
Durată investigație30-60 min
Ecografie doppler de artere sau vene | ARES

Cuprins

Ce este ecografia Doppler de artere / vene?

Ecografia Doppler vasculară se realizează atât pentru sistemul arterial periferic ( ecografia Doppler arterială), cât și pentru sistemul venos periferic ( ecografie Doppler venoasă)

 Ecografia Doppler arterială oferă informații despre starea arterelor tale, iar Doppler-ul venos despre starea venelor din corpul tău.

Atunci când medicul îți recomandă ecografia Doppler arterială, aceasta ne poate ajuta să evaluăm statusul patului vascular arterial. Prin această investigaţie, medical poate observa dacă există depuneri ( plăci aterosclerotice  şi/sau leziuni stenotice) la nivelul arterelor ( carotide, artere subclavii, membre superioare, membre  inferioare, artere renale, etc ).

De asemenea, tot cu ajutorul acestei investigații neinvazive, putem monitoriza starea de sănătate a pacienților care au trecut printr-o procedură intervențională sau chirurgicală la nivelul sistemului arterial (angioplastie cu balon sau stent, operație de bypass la nivelul membrelor inferioare).

Spre exemplu, dopplerul arterial la nivelul arterelor carotide ne arăta starea arterelor care transportă sângele la creier. Putem observa dacă sângele curge în mod normal prin artere sau dacă există depuneri de colesterol și de alte materiale lipidice din sânge care blochează circulația.  Dacă există blocaje, acestea trebuie tratate pentru că în lipsa tratamentului, arterele blocate pot produce un accident vascular cerebral.  

 Dacă se efectuează ecografia Doppler venoasă, aceasta ne va furniza informaţii despre statusul sistemului venos, prezenţa trombozelor venoase, diagnosticarea insuficienţei  venoase cronice.

Putem urmări răspunsul la tratament ( ex: eficacitatea tratamentului anticoagulant la pacienţii care au trecut  printr-un episod de tromboză venoasă)

Tromboza venoasă profundă

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune care presupune că în interiorul vaselor profunde sanguine se formează cheaguri de sânge . Aceste cheaguri devin periculoase pentru că pot declanșa o serie de afecțiuni  fatale atunci când ele migrează sau blochează complet vasele de sânge .  

Spre exemplu, dacă suferi de un episod de tromboză venoasă profundă acută și nu te adresezi unui medic de specialitate sau te adresezi cu întârziere, după trei săptămâni, trombul (cheagul de sânge) se transformă într-o rețea de fibrin, devine dur si  acționează ca un obstacol în calea sângelui. Fără tratament, trombul va continua să crească. Dintr-o stenoză care blochează vasul de sânge în proporție de 10% , poate ajunge, în timp,  o stenoză care blochează complet circulația în membrele inferioare.

 

Riscul cel mai mare este acela al migrării cheagului. Acesta, sau bucati din el, se pot deplasa în interiorul vaselor de sânge oriunde în corp și poate provoca leziuni semnificative, cea mai importantă fiind Embolia Pulmonară, de cele mai multe ori, fatală.

Ce afectiuni pot fi diagnosticate cu eco Doppler venos?

Cu ajutorul dopplerului venos de membre inferioare putem diagnostica dacă pacientul suferă de arterită  (afecțiunea care presupune îngustarea arterelor), de flebită (inflamatia unei vene) sau de insuficiență venoasă.

În ce condiții este necesară ecografia Doppler?

Medicul tău îți poate recomanda o ecografie Doppler vasculară ca:

  • Evaluare ţintită, asupra arterelor sau venelor şi pe segmente (membre inferioare, membre superioare, carotide şi vertebrale, aorta abdominală, aorta toracică, iliace, renale, cava superioară, cava inferioară, ramurile viscerale ale aortei abdominale, etc.);
  •  în scop diagnostic;
  • în scop terapeutic (sclerozări de pachete varicoase, sclerozare endoluminală pentru tratamentul cu laser sau radiofrecvenţă a varicelor, canulări de vene centrale sau de artere periferice, etc.);
  • pentru verificarea eficienţei unor tratamente (anticoagulant în tromboze, restabiliri de flux arterial, etc.) sau pentru stabilirea duratei acestora (când oprim anticoagularea în cazul unei tromboze venoase profunde a membrelor inferioare de ex.);
  • preoperator, intraoperator, postoperator.

Ecografie doppler de artere, ecografie doppler de vene

Cum ne pregătim pentru investigație?

Ecografia Doppler arterială și venoasă nu presupune o pregătire specială. Dopplerul venos se efectuează ca și restul investigatiilor de tip ecografie Doppler, cu o sondă și un gel conductor cu ajutorul cărora medicul va putea să observe starea venelor/arterelor.

Cum se efectuează ecografia Doppler vascular?

Dacă urmează să faci un Doppler venos de picioare, odată ce ai ajuns în cabinetul medical, vei fi rugat să îți îndepărtezi hainele care îți acoperă membrele inferioare.  Apoi te vei întinde pe patul din cabinetul medical. Medicul cardiolog va aplica un gel special pe zona ce urmează a fi investigata și cu ajutorul unui transductor (sonda), va obține imagini ale venelor/arterelor tale. Aceste imagini vor fi afișate pe un monitor. Transductorul, popular denumit sondă ecografică este piesa esențială a aparatului de ecograf, pentru că acesta este cel care generează ultrasunete și, totodată,  captează ecoul acestora, transformându-le în imagini pe monitorul ecografului. În tot acest timp, medicul cardiolog va comunica asistentei medicale tot ceea ce observă în imaginile ecografice. După finalizarea investigației, medicul îți va înmâna raportul medical, cu imaginile ecografice și bineînțeles, recomandările de tratament sau operație, dacă este cazul.

Cât durează o ecografie Doppler?

Desi este o procedură neinvazivă și nedureroasă, ecografia Doppler arterială sau venoasă poate dura între 30-60 minute.

Poate fi dureroasă investigația?

Este o procedură neinvaviză, nu este dureroasă și nu implică riscuri. Poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.

Programeaza-te printr-un simpluclick!

Completează formularul și te sunam noi!

Preț ecografie doppler de artere

Colegii noștri îți stau la dispoziție pentru a te informa cu privire la toate aspectele investigației, inclusiv asupra prețului.

Uneori, pacienții nu pot face diferența dintre investigațiile cardiologice pentru care au primit recomandare și astfel se pot naște confuzii.

Pentru a evita aceste confuzii și a oferi informații corecte, ne poți suna tu sau poți folosi formularul de contact și te contactăm noi!

Sfatul ARES

Pentru sănătatea inimii noastre, medicii recomandă o consultație cardiologică pe an. De cele mai multe ori, bolile de inimă apar din cauza stilului de viață nesănătos, asociat cu procesul ireversibil de îmbătrânire. Un consult cardiologic impreuna cu o ecocardiografie si electrocardiograma efectuate anual poate preveni degradarea starii de sanatate. O discutie periodica cu medicul cardiolog te poate ajuta sa ai parte de un bun management al sanatatii inimii tale, te poate ajuta sa iti mentii in limite obtime atat tensiunea arteriala, nivelul colesterolului precum si nivelul glicemiei. Toate aceste masuri te vor ajuta sa ai parte de o viata sanatoasa.  

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor