Angioplastie coronariana cu stenturi


Anestezielocală
Durată procedură30-60 min
Durată spitalizare24h
Angioplastie coronariana cu implant de stenturi | Centrele Ares

Angioplastia coronariană este o procedură minim invazivă prin care sunt lărgite arterele inimii îngustate sau blocate de depuneri de calciu, colesterol și produși sangvini (placă de aterom). Procedură se face atunci când în urma coronarografiei s-a constatat că arterele coronare sunt îngustate.

Procedura de angioplastie este indicată atunci când coronarografia efectuată arată îngustări critice (>70%) ale arterelor coronare.

 • durere toracică persistentă / angina pectorală 
 • lipotimii, sincope (leșinuri sau pierderi ale stării de conștiență) la pacienți cu factori de risc cardiovasculari:
  hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, diabet zaharat
 •  ( EKG ) anormal; anomalii ale examenelor biologice – creșteri ale enzimelor cardiace sau ale troponinei

Ai putea avea nevoie de angioplastie dacă ai simptomele:

Pret Angioplastie - Află prețul unei angioplastii, sau orice alt detaliu care te interesează.

Pentru a afla detalii suplimentare despre prețul procedurii de angioplastie, completează formularul de contact din pagină. Unul dintre consilierii noștri medicali te va contacta în cel mai scurt timp.

Cum te pregătești pentru angioplastie?

 • Item Description
  1. Vei efectua un set complet de analize de sânge
 • Item Description
  2. Vei efectua o electrocardiogramă și o ecocardiografie
 • Item Description
  3. Anumite medicamente vor fi oprite
 • Item Description
  4. Nu vei mânca și nu vei bea apă
 • Item Description
  5. Te vei abține de la fumat

Cât durează internarea?

Angioplastia coronariană prezintă avantajul unei internări de scurtă durată și a unei perioade scurte de convalescență. Perioada de internare variază între 24 și 48 de ore, timp în care vor fi efectuate analize, investigații și procedura de coronarografie. Te poți întoarce la viața ta, în numai câteva zile.

Riscuri Angioplastie

 • alergia la substanța de contrast sau unele medicamente
 • apariția palpitațiilor (aritmii) sau a leșinurilor
 • infarct miocardic (șansa de 1/10000 de pacienți)
 • apariția de hematoame la locul de puncție

Ce se întâmplă în timpul angioplastiei coronariene

Din punct de vedere procedural, angioplastia coronariană cu stenturi este o continuare a coronarografiei, în scopul revascularizării arterelor coronare depistate cu stenoze.
Procedura de angioplastie coronariană se efectuează într-o sală de angiografie, de către un medic cardiolog intervenționist. Medicul va face o mică puncție la nivelul arterei femurale și montează o teacă sterilă (un tub mic de plastic). Prin aceasta va ghida un caterer ( o sondă foarte subțire prevăzută în vârf cu balon și/sau stent) până la nivelul arterelor coronare. În acest moment este injectată substanța de contrast pentru a se observa circulația sângelui. În locurile unde se observă îngustări ale arterelor, se intervine, fie prin dilatarea arterei cu un balon, fie prin montarea unui stent.

Angioplastia cu balon

Prin umflarea balonului, se produce dilatarea zonei de stenoză. Stenoza se aplatizează, iar placa de aterom este împinsă în pereții arterei coronare, având ca rezultat revascularizarea semnificativă a arterei coronare stenozate.

Angioplastia cu stent

De multe ori dilatarea zonei de stenoză cu ajutorul balonului nu este suficientă, motiv pentru care se recurge la implantarea unui stent.

Exista mai multe tipuri de stenturi, de dimensiuni diferite, construite din oțel ( stenturi metalice simple ), aliaje de nichel, cobalt-crom, titan. Stenturile coronariene pot fi acoperite cu polimeri pe care sunt absorbite diferite medicamente, cu efect anticoagulant, antiinflamator si antiproliferativ. Aceste medicamente urmăresc să împiedice restenozarea arterei în acel punct (există un risc de restenozare de 20% în cazul implantării stentului metalic simplu). Acest risc se reduce la sub 1% în cazul folosirii de stent farmacologic activ, impregnat cu medicamente antiproliferative.

Hemostaza

După terminarea procedurii se scot cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresia arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările.
În ambele cazuri de abord, pacientului i se va indica să păstreze repaus la pat. În anumite situații, există indicația de a monta un sistem hemostatic la nivelul puncției femurale. Acesta se montează în sala de angiografie, imediat după terminarea intervenției. AngioSeal este mic dop de colagen și se introduce în interiorul arterei femurale. Acesta are ca efect obținerea hemostazei în doar două ore. Astfel, pacientul își poate mișca piciorul în voie și se poate ridica din pat.

Ce dispozitive medicale sunt folosite?

Stentul este un tub sub formă de rețea metalică cilindrică și are capacitatea de a menține artera coronară deschisă.

Există mai multe tipuri de stenturi, de dimensiuni diferite, construite din oțel ( stenturi metalice simple ), aliaje de nichel, cobalt-crom, titan. Stenturile coronariene pot fi acoperite cu polimeri pe care sunt absorbite diferite medicamente, cu efect anticoagulant, antiinflamator și antiproliferativ. Aceste medicamente urmăresc să împiedice restenozarea arterei în acel punct (există un risc de restenozare de 20% în cazul implantării stentului metalic simplu). Acest risc se reduce la sub 1% în cazul folosirii de stent farmacologic activ, impregnat cu medicamente antiproliferative.

Ce se întâmplă după procedură?

 • Item Description
  1. Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast.
 • Item Description
  2. Vei face o electrocardiogramă de control
 • Item Description
  3. Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore.
 • Item Description
  4. Vei face analize de sânge.

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dacă ai trecut printr-o procedură de angioplastie coronariană, este important să revii la control așa cum ți-a recomandat medicul cardiolog și să respecți tratamentul indicat de acesta. Îți poți relua activitatea imediat. Nu neglija mișcarea fizică moderată, respectă un regim de viață echilibrat și fă-ți regulat analizele de sânge.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:
 • Dr. Dan Deleanu
 • Dr. Iulian Călin
 • Dr. Marin Postu
 • Dr. Mihai Melnic
 • Dr. Pavel Platon
 • Dr. Nicolae Cârstea
 • Dr. Ionut Stanca
 • Dr. Lucian Zarma
 • Dr. Adrian Bucșă

Află mai multe detalii

Call Center031 9300

Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Spitalul Ponderas

Bld. Nicolae Caramfil nr. 85A, Sector 1, Bucuresti, incinta Spitalului PONDERAS

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.