2 noiembrie 2023

Cura chirurgicală a anevrismului toracoabdominal tip I Crawford, rupt în plămân

Cura chirurgicală a anevrismului toracoabdominal tip I Crawford, rupt în plămân

Avem de-a face cu un caz medical destul de complicat al unui bărbat în vârstă de 71 de ani. Acest pacient suferă de multiple afecțiuni printre care enumerăm hipertensiunea arterială, dislipidemia și hemoptizii recurente. Motivul principal pentru spitalizarea recentă este prezența unui anevrism aortic mare în partea de sus a toracelui. Acest anevrism este o umflătură a aortei, care a apărut ca urmare a unei intervenții chirurgicale anterioare pentru tratarea unei probleme denumite coarctație de aortă, pe care pacientul a avut-o în tinerețe. Pentru a rezolva această afecțiune, i s-a recomandat procedura de implantare a unei endoproteze, intervenție efectuată în 2014.

În prezent, pacientul a dezvoltat o afecțiune denumită endoleak, care necesită o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a rezolva scurgerile de sânge în afara protezei aortice. La momentul internării, a fost diagnosticat cu un anevrism la nivelul aortei toracice care este foarte mare și care a dus la deteriorarea bronhiilor și a plămânului stâng.

După o serie de pregătiri preoperatorii, echipa medicală formată din dr. Călin Popa, medic primar Chirurgie Vasculară, dr. Carmen Șteiu – medic specialist ATI , Dr. Bogdan Vintilă, medic primar Chirurgie Vasculară, dr. Mariana Popa – medic rezident cardiolog, As. Emilia Brezean, tehnician pompă de circulație extracorporeală, a intervenit chirurgical pentru a trata această problemă. Procedura a inclus rezecția (îndepărtarea) porțiunii aortice afectată și repararea peretelui aortic.

Motivul principal pentru care acest caz medical a fost destul de complicat poate fi observat în Figura 1, unde se vede dispozitivul numit endoproteză care a fost folosit pentru a repara anevrismul de aortă. Acest dispozitiv a exercitat o presiune asupra aortei și a împins-o în plămânul stâng, deteriorând țesuturile pulmonare. Acest lucru a dus la apariția unei probleme numite fistulă bronșică, ceea ce înseamnă că există o legătură anormală între aortă și bronhii. De asemenea, peretele aortic s-a rupt, iar partea de proteză a ieșit în afara aortei.

Fig.1

Echipa medicală de chirurgie vasculară în timpul curei chirurgicale a anevrismului toracoabdominal tip I Crawford, rupt în plămân

Întreaga intervenție a durat în jur de 6 ore și a fost un adevărat succes medical. După intervenție, starea pacientului s-a îmbunătățit treptat. Acesta a fost implicat într-un program de recuperare medicală în timpul spitalizării, care a inclus exerciții pentru a-și restabili capacitatea de a se mișca și de a respira după operație. A manifestat o bună toleranță și s-a recuperat bine. O astfel de recuperare include exerciții de respirație, învățarea acțiunilor simple precum felul în care se va ridica și se va mișca în siguranță, exerciții pentru a-și dezvolta forța și mobilitatea în zona gâtului, umerilor și articulațiile membrelor superioare și inferioare, precum și exerciții pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a merge și a face eforturi treptat.

 Este important de menționat că operația pe care a suferit-o a fost una cu riscuri mari, mai ales din cauza complicațiilor legate de plămân. După operație, pacientul a avut o evoluție favorabilă și a fost externat într-o stare stabilă, fără alte probleme.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor