25 octombrie 2023

Jetstream vs Shockwave - Tehnologii medicale pentru dezobstrucția arterelor sever calcificate

Jetstream vs Shockwave - Tehnologii medicale pentru dezobstrucția arterelor sever calcificate

Cuprins

Ce este Jetstream?

Jetstream este un sistem de aterectomie utilizat exclusiv pentru revascularizarea arterelor periferice. În principal, se utilizează la nivelul arterelor membrelor inferioare atunci când întâlnim vase înfundate, sever calcificate și o angioplastie obișnuită cu balon nu este suficientă încât să desfunde în mod corect acea stenoză sau ocluzie calcificată.

Când întâlnim acest caz, utilizăm dispozitivul Jetstream, un burghiu ale cărui lamele se rotesc cu 70.000 de rotații pe minut și care, prin acțiune rotativă determină abraziunea depunerilor calcificate.  Dispozitivul Jetstream este predispus cu un sistem de aspirare care scoate din interiorul vasului depozitele de grăsime pe care le fărâmițează.

În general, pentru a scoate toate depunerile, eu utilizez și un filtru de protecție distală care adună toate particulele desprinse din depunerea calcificată.

Din experiența mea, în cazurile în care am utilizat dispozitivul Jetstream, terapia de aterectomie și de îndepărtare a leziunilor calcificate a avut un rezultat atât de bun încât nu a mai fost nevoie să utilizez un stent. La fiecare utilizare a dispozitivului Jetstream nu am întâlnit disecții ale vasului de sânge sau alte complicații locale. A fost nevoie doar de utilizarea unui balon famacologic activ, cu substanță care rămâne impregnată pe pereții vasului și care împiedică reînfundarea arterei.

Sistemul Jetstream

Ce este Shockwave?

Shockwave este tot un dispozitiv de aterectomie, dar care funcționează cu un alt sistem față de Jetstream. Practic, este un balon utilizat în cazul pacienților cu stenoze, ocluzii sever calcificate. Acest balon emite niște pulsații (unde de șoc) ) care determină fragmentarea depozitelor de grăsime. Sistemul Shockwave a fost dezvoltat din experiența litrotiției în cazul pietrelor renale și ulterior, tehnologia a fost integrată și pentru cazurile de ateroscleroză.  Balonul se umflă în interiorul stenozei și odată ce emite pulsațiile, calcificările din interiorul vasului de sânge sunt crăpate și astfel, circulația normală a sângelui la acel nivel este redată.

De asemenea, din experința utilizării dispozitivului Shockwave atât la nivelul arterelor coronare, dar mai ales la nivelul arterelor membre inferioare, după utilizarea undelor, nu a mai fost nevoie de implantarea unui stent. După utilizare, vasul de sânge era dezobstrucționat și era suficient să finalizez procedura doar cu implantarea unui balon farmacologic activ.

Sistemul Shockwave

Diferența dintre Jetstream și Shockwave

Spre deosebire de Jetstream care dezintegrează și aspiră în același timp stenoza, Shockwave fisurează și aplatizează depunerea de grăsime, împingând-o spre peretele vasului de sânge. Ca și în cazul Jetstream, și în urma utilizării dispozitivului Shockwave, circulația la nivelul stenozei este redată instantaneu.

În timp ce Jetstream este o tehnologie folosită strict pentru arterele membrelor inferioare, Shockwave care a fost inițial dezvoltat tot pentru leziunile de la nivelul picioarelor, a putut fi folosit, ulterior și pentru arterele coronare, bineînțeles, cu alte dimensiuni și baloane specifice fiecărei zone tratate.

În primul rând, un amănunt extrem de important este că într-un laborator care tratează leziuni sever calcificate la nivelul arterelor periferice este obligatoriu ca ambele dispozitive să fie prezente în consumabilele sălii de angiografie.

Fiecare dintre aceste dispozitive are indicația proprie de utilizare, spre exemplu, Jetstream se utilizează în principal pentru acele zone lungi, calcificate, în timp ce, Shockwave este folosit pentru tratamentul leziunilor mai scurte.

Jetstream poate să pătrundă și să fie eficient în vase cu anumite dimensiuni. Spre exemplu, la nivelul arterelor iliace sau femurale comune, Jetsream se poate dovedi a fi ineficient și-atunci este nevoie de utilizarea Shockwave-ului, care are diametre mult mai mari permițând încadrarea în anatomia vasului de sânge și un tratament mult mai eficient.

Uneori, Jetstream se poate efectua doar în momentul în care se reușește traversarea zonelor afectate intraluminal. Dacă în timpul traversării ghidului, se creează anumite disecții sau niște zone subluminale atunci trebuie regândită strategia de revascularizare și se va utiliza Shockwave.

Ce pacienți pot beneficia de aceste proceduri?

Aceste două sisteme de aterectomie la nivelul vaselor membrelor inferioare sunt recomandate pacienților cu leziuni trofice, cu răni la nivelul picioarelor sau pacienților care au fenomene de durere la repaus, fenomene de claudicație intermitentă la nivelul mușchilor picioarelor în timpul mersului, la distanțe foarte scurte.

În cazuistica ARES, am întâlnit atât pacienți tineri, spre exemplu, un pacient de 38 de ani care s-a adresat echipei medicale în vederea salvării piciorului de la amputație (sub genunchi), intervenție cu un rezultat extraordinar.  În cele din urmă, pacientului respectiv i-a fost amputat doar un deget care era deja necrozat. Am avut, de asemenea și pacienți în etate, peste 80 de ani, care veniseră cu leziuni trofice și cărora în urma acestor proceduri, le-au fost salvate de la amputație membrele inferioare.

Investigații preprocedurale

Boala arterială periferică este o afecțiune insuficient conștientizată și are o mortalitate extrem de ridicată fiind aproape de numărul deceselor cauzate de diferitele tipuri de cancer.

Înaintea acestor proceduri, pacienții care prezintă simptomele descrise mai sus (dureri la mers sau de repaus) și se adresează unui medic cardiolog sau unui medic generalist, vor trece printr-o serie de investigații precum ecografie doppler de artere periferice și analize complementare.

O ecografie doppler de artere periferice uilizează ultrasunete și evaluează statusul peretelui arterial de la nivelul picioarelor. Dacă există leziuni care blochează circulația sângelui acestea se vor observa pe ecranul sistemul ecografic.

Dacă se depistează îngustări sau blocaje în calea curgerii normale a sângelui, medicul cardiolog sau generalist vor indica efectuarea unei proceduri de arteriografie.

Arteriografia este investigația minim invazivă care oferă date despre modificările morfologice arteriale adică despre stenoze, obstrucții complete, dilatații anevrismale, despre locul exact și dimensiunea leziunilor, precum și despre existența circulației colaterale.

Această investigație se efectuează cu o înțepătura la nivelul arterei radiale sau femurale prin care se introduce o sondă de diagnostic aproape de arterele membrelor inferioare. La acest nivel se va injecta substanța de contrast. Astfel, se pot observa toate leziunile de la nivelul membrelor inferioare, poziționarea acestora, lungimea acestora și gradul de stenozare.

În funcție de aceste imagini, medicul intervenționist stabilește conduita terapeutică: intervențională – cu angioplastie cu balon farmacologic activ sau implantare de stent, Jestream/Shockwave sau procedura de revascularizare chirurgicală prin endarterectomie sau bypass la nivelul zonelor afectate.

Boala arteriala periferica

Statistici Boala arterială periferică

Boala arterială periferică are o prevalență la nivel mondial de 202 mil de persoane, mai mare decât boala cardiacă ischemică (154mil),  insuficiența cardiacă (64mil) și cancerul (43mil).

Conform unor studii din Marea Britanie, ischemia critică de membre inferioare este o boală insuficient diagnosticată și tratată. Conform acestor studii doar 1 din 4 pacienți este investigat prin arteriografie înainte de amputație, în ciuda faptului că la 90% dintre aceștia se constată că se poate efectua angioplastie sau alte terapii de revascularizare care au ca rezultat salvarea membrului inferior afectat.

Conform studiilor realizate în Statele Unite care compară mortalitatea la 5 ani generată de boală arterială periferică cu cea generată de cancer, s-a constatat că există doar 5 tipuri de neoplazii care sunt mai mortale la 5 ani față de boala arterială periferică.

Pacienți cu leziuni de membre inferioare tratați în cadrul ARES:

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor