Angioplastie venoasă cu balon pe trunchiul venos brahiocefalic drept
Vă prezentăm cazul unei paciente în vârstă de 51 de ani, cunoscută cu neoplasm mamar operat în luna mai 2023, pentru care s-au efectuat cure de chimioterapie și radioterapie. Cu istoric de tromboză venoasă profundă pe vena subclavie dreaptă, pe trunchiul brahiocefalic și pe vena jugulară dreaptă, pacienta se află în tratament cu anticoagulant, cu sindrom posttrombotic.
Sindromul posttrombotic este o complicație la distanță a trombozei venoase profunde (TVP) și se caracterizează prin prezența de resturi trombotice intraluminal care se prezintă ca niște filamente fibroase, dure, ce ocupă parțial sau integral lumenul venei.
Pacienta s-a adresat echipei medicale din ARES Tumor Center – Spitalul Memorial Băneasa pentru că resimțea dureri la nivelul cateterului de tip Sistem port acces montat în scopul administrării substanțelor chimioterapeutice. În urma diagnosticării corecte, s-a demonstrat faptul că acel suport era trombozat.
După studierea dosarului medical, dr. Florin Bloj a propus efectuarea unei angioplastii venoase cu balon, o procedură minim-invazivă care presupune utilizarea unor dispozitive speciale și a unor baloane. La nivelul venei femurale comune, medicul face o puncție și introduce un dispozitiv prin care introduce cateterul cu scopul de a îl avansa până la nivelul venelor îngustate. În momentul în care ajunge la acest nivel, după verificarea poziției, balonul este umflat temporar pentru a rupe filamentele din venele afectate și a redeschide vasul.
În urma acestei acțiuni, fluxul de sânge este restabilit, iar simptomele asociate cu ocluziile sau îngustările vasculare se ameliorează rapid.
Angioplastia venoasă cu balon pe trunchiul venos brahiocefalic drept efectuată de dr. Florin Bloj a avut un real succes, nu au existat complicații, iar pacienta a fost externată la 24 de ore după procedură, cu recomandări medicale.
Articole mai noi
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
- Primul caz din România de implantare transcateter a unei proteze biologice în valva mitrală nativă pentru stenoza severă calcificată (MAC)
- Hemangiomul hepatic și opțiunile de tratament: Cazul tratat la MONZA ARES
- Revascularizarea prin dezobstrucție cronică - Dr. Adnan Mustafa
Articole mai vechi
- Aritmii cardiace resimțite după procedura de ablație
- Noiembrie – luna screeningului cardiac la ARES în Spitalul Memorial Băneasa – montare holtere TA și EKG cu 50% reducere
- Cura chirurgicală a anevrismului toracoabdominal tip I Crawford, rupt în plămân
- Coronarografie gratuită pentru pacienții care aleg să facă procedura de angioplastie coronariană la Spitalul ARES Cluj Napoca
- Jetstream vs Shockwave - Tehnologii medicale pentru dezobstrucția arterelor sever calcificate