18 mai 2022

De la “Boala incurabilă la Mă simt mult mai bine”

De la “Boala incurabilă la Mă simt mult mai bine”

Cuprins

Corpul uman este foarte complex. Dacă unele afecțiuni sunt bine cunoscute de fiecare dintre noi, despre altele, majoritatea pacienților nici măcar nu au auzit.

Alte afecțiuni pot fi notate de medici ca fiind incurabile deși ele pot fi tratate minim invaziv. Este și cazul pacientului a cărui poveste o aveți descrisă mai jos.

Vorbim astăzi despre cazul unui pacient care s-a confruntat de aproximativ 6 ani cu Tinitus, o afecțiune localizată la nivelul urechilor despre care medicii, în urma investigațiilor medicale, i-au zis că ar fi incurabilă.

Tinitus – Ce este si cum se manifestă?

Tinitus este o afecțiune frecventă și este caracterizat de zgomote în urechi, atunci când pacientul acuză zumzet, țiut sau că aude efectiv mișcarea sângelui în vasele de sânge. Această boală afectează în jur de 15-20% din populația adultă.

Tinitusul este de obicei cauzat de o afecțiune de bază, cum ar fi pierderea auzului legată de vârstă, o leziune a urechii sau o problemă cu sistemul circulator. 

În cazul pacientului nostru, RMN-ul cu substanță de contrast a arătat faptul că acesta suferea de o malformație arterio-venoasă, o conexiune anormală și fragilă (ca un nod, ghem) la nivelul gâtului, între artera occipitală stângă și artera faringiană, mici ramuri ale arterei carotide externe.

Malformații arterio-venoase – Ce sunt? 

Malformațiile arteriovenoase (MAV) apar atunci când un grup de vase de sânge se formează incorect.

Această anormalitate se asociază cu un risc crescut de hemoragie. Pot fi localizate oriunde în corp, dar cele localizate la nivel cerebral sunt însoțite de un risc crescut  din cauza posibilității de sângerare cu complicații secundare grave.

Simptome Malformații arteriovenoase 

Simptomele pe care le resimtea pacientul de mai bine de 6 ani erau reprezentate de un țiut puternic și continuu în urechea stângă și de faptul că auzea pulsul și fluxul de sânge din arterele gâtului. Aceste zgomote i-au afectat calitatea somnului și cum era de așteptat, întreaga viața. 

Alte simptome MAV:

  • convulsii ( existența lor poate fi iritantă la nivel cerebral generând semnale electrice anormale)
  • cefalee (durere de cap) intense, de tip migrenos
  • simptome de tip stroke-like (adică simtomatologie ca în cazul accidentului vascular cerebral) din cauza faptului că țesuturile din jur nu primesc în cantitate suficientă oxigen și substanțe nutritive pentru buna funcționare. Aceste simptome depind de localizarea malformației și pot include: slăbiciune și paralizie, tulburări vizuale, auditive, de echilibru, de memorie sau de personalitate.

Tratament malformații arterio-venoase 

Pacientul nostru s-a adresat mai multor medici pentru tratament, însă până să discute cu medicii ARES nu a primit nicio indicație de soluționare a problemei medicale avute.

Ajuns în cabinetul doctorului Rareș Nechifor din ARES din Spitalul Oncologic Monza – Enayati Medical City, și-a prezentat cazul pe care l-a analizat împreună cu dr. Nechifor și au discutat despre tratamentul interventional optim și anume, embolizarea de malformații arterio-venoase. 

Acest tratament intervențional presupune introducerea unui dispozitiv spirală la nivelul malformației arterio-venoase. Această spirală este confecționată din platină, este foarte fină și are rolul de a bloca fluxul de sânge prin vasul de sânge respectiv. Se pot folosi una sau mai multe spirale cu dimensiuni diferite, adaptate la calibrul vasului. Procedura constă în închiderea tuturor vaselor de sânge ce alimentează malformația obținându-se astfel cura sa minim invazivă și evitarea unei intervenții chirurgicale mult mai ample și mai riscante.

Procedura se efectuează sub anestezie locală. După anestezia locală,  doctorul Rareș Nechifor a efectuat o mică punctie la nivel inghinal în artera femurală. Ulterior, a introdus o teacă (un tub de plastic care permite manipularea echipamentului necesar intervenției). Prin teacă, medicii au introdus un cateter până la locul leziunii de la nivelul urechii. 

Doctorul Rareș Nechifor, medic radiolog intervenționist și doctor Florin Bloj, medic radiolog intervenționist au practicat angiograme seriate cu ajutorul cărora au verificat constant poziția cateterului și încă o dată, dacă malformația vasculară se pretează la tratament intervențional. Pentru că în acest caz tratamentul interventional era optim, procedura a continuat. După identificarea leziunii și implantarea dispozitivului spirală, medicii au efectuat o angiografie de control. Rezultatul procedurii a fost cel așteptat și nu au existat complicații intraoperatorii.

La final, medicii au retras cateterele, iar la locul de puncție s-a realizat pansamentul compresiv. 

Pacientul a fost ținut sub observație timp de 24 de ore, după care a fost externat. 

Beneficiile procedurii de embolizare de malformații arteriovenoase

Beneficiile procedurii nu s-au lăsat așteptate de către pacient și în urma acesteia, anumite zgomote (cel de puls și curgerea sângelui) au dispărut complet. Pentru țiuitul din ureche, desi redus considerabil este nevoie de timp pentru ca beneficiile tratamentului să fie cu adevărat resimțite. Medicii ARES aproximează că în decurs de 6 până la 10 luni, țiuitul ar putea dispărea complet.

În discuția cu pacientul, acesta ne-a răspuns sincer că rezultatul este neașteptat de bun, “çhiar și de ar rămâne așa, el este mulțumit”.

Pentru a afla mai multe informații despre procedura de embolizare de malformații arterio-venoase, vă invităm aici.

Ioana Clincu te poate ajuta cu informații despre embolizarea MAV! 

Ioana Clincu, ARES Helper

Ioana Clincu te poate ajuta cu informații despre embolizarea MAV! 

Ioana Clincu te poate ajuta cu informații despre embolizarea MAV! 

Ioana Clincu, ARES Helper

Ioana Clincu te poate ajuta cu informații despre embolizarea MAV! 

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună