12 mai 2022

Coronarografia cu implantare de stent

Coronarografia cu implantare de stent

Cuprins

Stenoza coronariană

Stenoza coronariană reprezintă un blocaj la nivelul unei artere coronariene. De-a lungul vieții, grăsimile din sânge alături de alte materiale lipidice se depun pe pereții vaselor sanguine din întregul nostru organism. Această afecțiune poartă numele de ateroscleroză. În timp, vasele de sânge se îngustează și pot ajunge să fie blocate parțial sau complet de ceea ce denumim stenoze. 

Diagnostic stenoză coronariană

Cazul prezentat astăzi este al unei pacientei, în vârstă de 65 de ani, fumătoare și sedentară (herniile de disc nu îi permit să facă o mișcare susținută). 

S-a adresat cadrelor medicale ARES din Spitalul Monza pentru că simțea dureri în piept atunci când făcea un efort mediu. 

Doctor Irina Macovei, medic cardiolog specialist la ARES, i-a efectuat investigațiile de rutină pentru a diagnostica afecțiunea. În urma acestor investigații, pacientei i s-a recomandat o coronarografie -  singura investigație care ne poate spune cu certitudine dacă inima noastră suferă de vreo afecțiune cardiacă. 

Coronarografie și implantare de stent

Doctorul Călin Iulian, medic intervenționist cardiolog la ARES Monza, a efectuat angiografia coronariană pentru a vedea dacă pe arterele care alimentează mușchiul inimii există blocaje numite și plăci ateromatoase sau stenoze coronariene. Acestea, fără tratament, pot bloca circulația de sânge de la nivelul inimii și astfel se produce infarctul miocardic. Fără intervenție la timp, infarctul miocardic poate fi fatal.

Procedura de coronarografie a arătat doctorului Iulian Călin că la originea arterei coronare drepte exista un blocaj de 75%.  Din această cauză, pacienta suferea de dureri în piept numite și angină toracică, unul dintre simptomele bolii coronariene. 

Pentru a trata vasul îngustat și a reda circulația la acest nivel, doctorul Iulian Călin a implantat un stent cardiac menit să refacă circulația normală a sângelui. Stenturile cardiace joacă un rol important în salvarea vieților. Există mai multe tipuri de stenturi și se implantează în mai multe zone ale corpului pentru a trata îngustările de artere. Poți afla mai multe despre stenturi, aici

După procedură, starea pacientei este bună, urmează să fie sub supraveghere medicală timp de 24 de ore și să fie externată a doua zi. 

Va respecta tratamentul medical, recomandările medicilor cardiologi legate de stilul de viață și va reveni la controlul cardiac de rutină. 

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor