29 aprilie 2022

Screening pentru depistarea fibromului uterin

Screening pentru depistarea fibromului uterin

Cuprins

În luna mai, femeile au 50% reducere la pachetul ginecologic care include consultație și ecografie, în cadrul unei campanii pentru depistarea fibromului uterin inițiată de Spitalul ARES Cluj. Fibromul uterin este cea mai răspândită afecțiune benignă a aparatului genital feminin. Statistica arată că aproximativ jumătate dintre femeile de vârstă fertilă se confruntă cu cel puțin un fibrom. Cu toate acestea, multe dintre pacientele care suferă de această afecțiune, în special cele în cazul cărora boala este asimptomatică, nu știu că au fibrom uterin.

”Teoretic, orice femeie poate dezvolta fibrom uterin pe parcursul vieții genital active. Aceste tumori sunt hormono-dependente, în geneza și dezvoltarea lor jucând un rol major hormonii estrogeni și progesteronul. La inceput fibroamele uterine pot fi complet asimptomatice și în unele cazuri pot rămâne silențioase. În cele mai multe cazuri, însă, ele vor dezvolta simptomatologie variabilă în funcție de dimensiunea, localizarea și numărul lor (e important să spunem că în multe cazuri o pacientă poate dezvolta mai mult de un fibrom)” explică dr. Sebastian Surugiu, medic primar ginecolog în cadrul departamentului Fibroid Center din Spitalul ARES Cluj-Napoca.

Ecografia transvaginală, investigația recomandată pentru depistarea fibromului uterin

În cazul fibroamelor uterine asimptomatice, dar și pentru depistarea precoce a oricărei forme de fibrom, este recomandat screeningul ginecologic, prin ecografie transvaginală. Acest tip de investigație poate diagnostica cu precizie prezența, numărul și dimensiunile fibroamelor uterine.

”Investigația cea mai la îndemână și cu o rată de depistare foarte bună este un examen ecografic ginecologic, preferabil a fi efectuat transvaginal. Practic, niciun un control ginecologic nu poate fi considerat complet fără această examinare simplă, fără riscuri, ce poate evidenția prezența chiar și a unui fibrom de mici dimensiuni, asimptomatic la momentul consultului” arată dr. Surugiu.

Embolizarea fibromului uterin, disponibilă în cadrul Fibroid Center la Spitalul ARES

În cadrul Fibroid Center din Spitalul ARES Cluj Napoca, pacientele pot beneficia ulterior de tratamentul afecțiunii prin procedura de embolizare a fibromului uterin. Această procedură minim invazivă permite tratarea fibromului fără tăieturi, prin intermediul arterelor, asigurând astfel păstrarea integrității aparatului reproducător. Procedura implică localizarea fibroamelor și țintirea lor cu particule emboligene de mici dimensiuni, introduse prin intermediul arterelor uterine. Sub acțiunea particulelor emboligene, alimentarea cu sânge a fibroamelor este sistată, și ulterior procedurii acestea scad în dimensiuni și se resorb.

Dr. Sebastian Surugiu, medic primar ginecolog, Asistent Universitar UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și doctor în medicină va acorda în cadrul campaniei de screening consultații ginecologice complete, cu reducere 50%. Programările se fac la numărul de telefon 0319300, cu mențiunea ”screening fibrom uterin”.

 

 

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor