8 aprilie 2022

Salvați de infarct și angină instabilă la Centrul ARES Tulcea

Salvați de infarct și angină instabilă la Centrul ARES Tulcea
Articol medical scris de către Dr. Leonard Licheardopol, Cardiologie intervențională la MONZA ARES Tulcea

Cuprins

De la începutul anului, peste 90 de pacienți cu infarct miocardic și angină instabilă au fost salvați la Centrul ARES din Spitalul Județean Tulcea

Tratamente pentru infarct și angină pectorală la Tulcea

Impactul parteneriatului dintre Spitalul Județean Tulcea și ARES începe să se facă simțit, în beneficiul pacienților tulceni. De la începutul anului, peste 90 de pacienți prezentați în urgență, cu infarct miocardic acut sau episoade de angină instabilă, au fost tratați cu succes la centrul de cardiologie intervențională ARES din incinta Spitalului Județean de Urgență Tulcea. În acest moment, echipa ARES asigură parțial linia de gardă, astfel că pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sunt preluați într-un timp foarte scurt de la prezentarea în urgență, ceea ce crește semnificativ șansele de recuperare, în special în cazul infarctelor miocardice acute cu supradenivelare de segment ST (cea mai letală formă de infarct miocardic).

Printre patologiile cu care s-au prezentat la ARES pacienții tulceni se numără angina instabilă, boala coronariană ischemică, infarct miocardic cu și fără supradenivelare de segment ST, precum și diverse tipuri de aritmii cardiace care au necesitat implantarea unor dispozitive de stimulare cardiacă de tip pacemaker.

Până la inaugurarea centrului ARES din Spitalul Județean Tulcea, pacienții cu infarct STEMI erau transportați de urgență la spitalele din București, fie cu elicopterul SMURD, fie cu ambulanța. În cazul infarctelor miocardice fără supradenivelare de segment ST, pacienții erau stabilizați pe secția de cardiologie și primeau tratament conservator, până la găsirea unei soluții de revascularizare, în centrele din județele vecine sau la București. Acum, toți pacienții sunt rezolvați în Tulcea, la spitalul județean.

Șanse crescute de supraviețuire în caz de infarct

Un pacient rezolvat în primele 2 ore de la infarct are șanse ca mușchiul cardiac să se refacă. Deja, după 6-7 ore, șansele de recuperare sunt mici. Pacientul ajunge la spital la un timp de la debutul durerilor, durează în jur de jumătate de oră triajul în UPU, altă jumătate de oră organizarea cu ambulanța, drumul până la București, trei ore. Deja s-a pierdut timp prețios pentru viața pacientului” subliniază dr. Leonard Lichiardopol, medic specialist cardiolog în cadrul ARES Tulcea, avantajul prezenței unui centru de angiografie în oraș.

Caz medical tratat la Tulcea

Medicul reamintește un caz rezolvat recent, în data de 10 martie, când o pacientă în vârstă de 67 de ani a solicitat serviciul de ambulanță din cauza unor dureri puternice în piept. La spital, pacientei i s-a efectuat o coronarografie (o investigație minim invazivă a arterelor inimii). În urma acestei investigații s-a constatat o leziune critică la nivelul arterei descendente anterioare, cel mai important vas al inimii. Viața femeii a fost salvată prin implantarea a două stenturi la nivelul vasului de sânge înfundat, iar pacienta se simte  bine după intervenție și a fost externată după numai câteva zile.

Tratamente gratuite pentru pacienții tulceni

Este important de știut că pacienții tulceni care se prezintă la Spitalul Județean Tulcea sunt tratați gratuit la ARES. Centrul este aprovizionat în permanență cu materiale și dispozitive medicale de cea mai bună calitate. Pentru procedurile de revascularizare sunt folosite catetere și stenturi farmacologic active, de ultimă generație, la fel ca în orice clinică privată sau universitară din țară sau din străinătate. Pacienții tulceni au acces astfel la tratamente și dispozitive inovatoare, chiar la ei acasă. Tehnologia de care dispune centrul de angiografie permite realizarea unor proceduri cu nivel mare de precizie și siguranță pentru pacient, cu expunere limitată la raze X și o cantitate mai mică de substanță de contrast pe bază de iod.

Angiograful din Spitalul Județean de Urgență Tulcea a fost achiziționat în anul 2015 de Consiliul Județean Tulcea, cu sprijinul Ministerului Sănătății și este operat, în cadrul unui parteneriat public – privat de ARES, lider în cardiologia intervențională din România.

Locații ARES

ARES este prezent în București, Cluj-Napoca, Pitești și Constanța. La Constanța, laboratorul de angiografie ARES din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sfântul Andrei este singurul centru pentru tratarea infarctului miocardic acut din județ. În fiecare an, aici sunt salvați peste 1000 de pacienți cu infarct.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 10 ani de activitate, la ARES au avut loc 15 premiere naționale și internaționale.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor