Fibromul uterin - cauze, simptome, riscuri si tratament

Ce este fibromul uterin?

Fibromul uterin este o tumoare benignă care se formează, așa cum îi spune și numele, la nivelul uterului. Mai exact, fibromul este format dintr-un țesut mixt, conjunctiv și muscular, care se dezvoltă în exces în cavitatea uterină. Se dezvoltă fie în interiorul peretelui uterin sau fie în exteriorul uterului. Fibroamele care apar în peretele uterului pot afecta dezvoltarea normală a uterului pe perioada unei sarcini, în funcție de mărimea pe care acestea le au.

Tumorile de acest tip care încep să se dezvolte spre exteriorul uterului pot împinge organele interne învecinate cu uterul și pot crea neplăceri ale aparatului urinar, ale aparatului digestiv și dureri abdominale.

Tipuri de fibrom uterin

– fibrom submucos – este localizat spre cavitatea uterină;
– fibrom intramural – este localizat în grosimea miometrului, adică a mușchiului uterului;
– fibrom subseros – este localizat spre suprafața uterului;
– fibrom pediculat – este un fibrom mobil cu tendință de torsiune.

De ce apare fibromul uterin?

Specialiștii în medicină nu au putut stabili o cauză exactă a apariției fibromului uterin. Depistarea unei astfel de tumori la nivelul uterului poate fi făcută numai în urma unei ecografii abdominale sau a unui consult ginecologic. Prevenirea instalării unui fibrom uterin este, așadar, imposibilă, mai cu seamă că apariția acestuia poate fi pusă pe seama unei moșteniri genetice.

De vină pentru apariția unui fibrom uterin mai pot fi obezitatea, hipertensiunea arterială sau apariția primei menstruații la o vârstă fragedă, fenomen ce poartă numele de menarhă.

Ce simptome anunță prezența fibromului uterin?

În funcție de localizarea acestuia, fibromul poate dezvolta o anumită simptomatologie. Cele mai frecvente semne ale apariției unui fibrom uterin sunt sângerările care apar în afara perioadei de menstruație.

Din fericire, mijloacele moderne de investigații medicale permit depistarea timpurie a fibroamelor, chiar înainte de instalarea oricărui simptom. În urma unui simplu consult ginecologic sau a unei ecografii abdominale, poți afla dacă suferi de această afecțiune. Dacă își păstrează dimensiunile reduse, fibromul uterin nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate.

În cazul în care durerile sau sângerările au apărut în cazul unei persoane diagnosticate cu fibrom, medicii recomandă urmărirea îndeaproape a evoluției fibromului uterin. Dacă acesta amenință integritatea aparatului genital, poate fi  tratat foarte simplu, prin metode neinvazive.

Alte simptome ale fibromului uterin ar mai putea fi și:

– creșterea în volum a abdomenului;
– senzație permanentă de presiune în zona abdomenului;
– dureri abdominale permanente sau asociate menstruației;
– micțiuni frecvente (urinare în exces) sau constipație cronică;
– alte senzații neplăcute localizate la nivelul abdomenului.

Diagnostic fibrom uterin

Diagnosticul de fibrom uterin poate fi pus doar de către medicul specialist, în urma unui control sau a unei ecografii endovaginale. De regulă, în practica medicală există două situații de paciente care pot fi diagnosticate cu această afecțiune:

1. Paciente care efectuează un control de rutină și care nu prezintă niciun simptom care ar putea anunța dezvoltarea unui fibrom la nivelul uterului lor. Tocmai de aceea, consultațiile ginecologice făcute cu regularitate pot preveni o situație mai complicată sau pot depista de timpuriu dezvoltarea unui fibrom uterin, care poate fi ținut sub atenta observație a medicilor.
2. Paciente care au simptome ale prezenței unui fibrom uterin și care acuză menstruații abundente, cu cheaguri de sânge și o durată prelungită, ori sângerări neregulate, Acestea poartă numele de menometroragii și pot veni însoțite de o anemie secundară, uneori severă.

Ce riscuri/complicații poate avea fibromul uterin?

De-a lungul timpului, au fost înregistrate mai multe complicații de sănătate asociate prezenței unui fibrom uterin în organismul pacientelor. Astfel, medicii au constatat faptul că cele mai frecvente complicații ale fibromului uterin sunt:

– compresia vezicii urinare, a ureterelor sau a rectului;
– necrobioză septică sau aseptică;
– sângerări uterine cu anemie secundară;
– infecții salpingiene;
– infertilitate.

Cum evoluează fibromul uterin?

În cazul în care nu este depistat devreme, fibromul va crește lent și, de cele mai multe ori, va fi lipsit de simptome.  Perioada sarcinii este o excepție, secreția estro-progestativă va fi crescută. De asemenea și premenopauza, când evoluția fibromului va fi accelerată, iar complicațiile vor avea o incidență crescută.

După instalarea menopauzei, fibroamele vor tinde să regreseze în mod constant și spontan. Există însă înregistrate și cazuri în care tumorile de acest tip nu s-au oprit din evoluție după menopauză, punând în continuare probleme de diagnostic diferențial, cel mai frecvent fiind cancerul uterin.

Tratament fibrom uterin

Cea mai comună metodă de tratament a fibromului uterin nu este extirparea acestuia, ci obturarea vaselor de sânge care îl hrănesc, procedură care poartă numele de embolizare a vaselor de sânge. Această procedură duce la stoparea creșterii și scăderea extremă în dimensiuni a acestuia, involuție pe care medicii o numesc „necrozare”. Odată ajuns foarte mic, fibromul nu mai deranjează și ajunge să nu mai împiedice dezvoltarea naturală a uterului în cazul unei sarcini. Totuși, au existat și cazuri medicale în care formațiunea nevascularizată continua să provoace dureri la nivelul abdomenului. În aceste situații s-a apelat la extirparea acesteia.

Fibromul uterin în sarcină

Fibromul uterin poate împiedica implantarea ovulului fecundat în uter, mai ales dacă acesta este poziționat pe peretele muscular al uterului sau dacă blochează trompele uterine. Astfel oprește trecerea spermatozoizilor, iar alteori fibromul poate crește riscul unui avort spontan. Fertilizarea în vitro poate avea un succes improbabil din cauza prezenței unui fibrom uterin.

La prima ecografie după apariția sarcinii, uterul va fi atent scanat, iar eventualele formațiuni tumorale de tipul fibroamelor uterine vor fi identificate.  Medicul care urmărește evoluția sarcinii va stabili dacă aceasta este sau nu pusă în pericol de prezența fibromului uterin. În cazul în care este identificată o astfel de tumoare la nivelul uterului, secreția crescută de estrogen aferentă perioadei sarcinii ar trebui să mențină sub control evoluția fibromului, dacă este cazul.

Incidența fibromului uterin în cazul femeilor cu vârsta de până la 35 de ani este de 15%, în vreme ce 45% dintre femeile cu vârsta mai mare de 35 de ani au cel puțin un fibrom uterin. După menopauză, numărul și dimensiunea fibroamelor uterine scade.

Depistarea timpurie a unui fibrom uterin și urmarea unui tratament indicat de către un medic specialist va permite oricărei femei să se poată bucura pe deplin de viață, așa cum își dorește!

Call Center031 9300

Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Spitalul Ponderas

Bld. Nicolae Caramfil nr. 85A, Sector 1, Bucuresti, incinta Spitalului PONDERAS

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.