24 noiembrie 2019

Aritmie cardiaca - cauze, simptome, tratament

Aritmie cardiaca - cauze, simptome, tratament

Cuprins

Acesta este un articol medical

Citește despre procedură: Ablatia aritmiilor cardiace

Articol scris de Dr. Crina Rădulescu, medic specialist cardiolog la Centrele Ares Bucuresti

Inima este un mușchi care are propria rețea electrică. În mod mod uzual, la pacienții sănătoși, inima prezintă un ritm firesc, ritmul sinusal, dictat de nodul de comandă, numit nod sinusal. Acesta generează impulsuri electrice, cu o anumită frecvență,pe care o numim popular puls.

Atunci când se propagă așa cum trebuie, aceste impulsuri electrice ajung să fie contracțiile, bătăile inimii. Pulsul normal este între 60 și 80 de bătăi pe minut. Din nodul sinusal, impulsurile ajung pe căi bine stabilite în nodul atrioventricular, următoarea ”stație” din rețea. Acesta este ”frâna” firească, cea care filtrează bătăile normale de cele anormale. După nodul atrioventricular urmează fasciculele care merg către ventricul. 

Aritmia cardiaca reprezintă anomalie a sistemului electric al inimii, în care inima bate mai repede sau mai încet decât normal și, în anumite cazuri, neregulat. Aritmiile se clasifică în două tipuri: tulburări de ritm sau tulburări de conducere.

Tulburările de ritm sunt aritmii cardiace care apar atunci când impulsul electric se produce în afara nodul sinusal. Tulburările de ritm pot fi supraventriculare sau ventriculare. Tulburările de ritm pot să apară atât pe o inimă sănătoasă cât și în diverse condiții patologice.

Tulburările de conducere sunt aritmii cardiace care apar atunci când  se produc anomalii pe circuitul prestabilit al impulsului electric. Aceste anomalii pot fi blocuri – sinusale, atrioventriculare sau blocuri de ramură.

Află mai multe detalii despre aceste proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Tulburări de ritm – extrasistola, fibrilația atrială, flutterul atrial, tahicardiile paroxistice

Tulburările de ritm supraventriculare cele mai frecvente sunt extrasistolele. Extrasistola este o bătaie a inimii mai rapidă decât bătaia normală din centrul de comandă, care reușește totuși să se transmită prin nodul atrioventricular și trece mai departe. Este resimțită ca o bătaie a inimii care vine mai repede, urmată de o pauză mai lungă – pauza extrasistolică, caracterizată de mulți pacienți ca o senzație de gol în piept, ca și cum ”a stat inima”.

Extrasistolele sunt în general frecvente și pot apărea inclusiv pe monitorizarea EKG în repaus, fără nicio semnificație.  Aproximativ 45-60% dintre  oameni au extrasistole, care apar la inimile sănătoase. Totuși, în unele cazuri, extrasistolele ventriculare pot să apară pe fondul unor cauze patologice.

Un alt tip de aritmie foarte frecvent este fibrilația atrială. Fibrilația este un tip de aritmie cardiacă în care impulsurile apar cu o frecvență foarte mare, la nivelul atriului stâng. Frevența undelor de fibrilație este de 400-600 pe minut. Pulsul pe care îl resimte pacientul în fribrilație, 150-160, este rata cu care acestea trec prin filtrul nodului atrioventricular.

Cauzele fibrilației atriale:

  • Ischemie miocardică ( infarct miocardic acut )
  • Boli tiroidiene
  • Diabet
  • Hipertensiune
  • Înaintarea în vârstă
  • Stres extrem
  • Consum de alcool dublat de substanțe excitante

Programeaza-te printr-un simplu click!

Completează formularul și te sunam noi!

 Cum recunoști fibrilația atrială?

Atunci când se confruntă cu fibrilație, pacienții simt că bătăile inimii devin neregulate și foarte rapide. Mulți descriu senzația ca pe o ”fluturare în piept”. Dacă fibrilația atriala debutează cu o frecvență foarte mare, pot să apară lipotimia (leșinul) sau chiar sincopa – pacienții își pierd starea de conștiență pentru că din cauza debitului cardiac scăzut, are de suferit circulația cerebrală. Simptomele cel mai des asociate sunt oboseala excesivă sau lipsa de putere.

Flutterul atrial poate să apară pe o inimă sănătoasă sau pe fondul unor patologii, în condiții similare cu fibrilația atrială. Spre deosebire de fibrilație, acest tip de aritmie are un alt circuit, în atriul drept. În general, încadrul flutterului atrial, ritmul este regulat și se transmite regulat către ventriculi, în timp ce fibrilația este complet haotică și neregulată.

 Tahicardiile paroxistice supraventriculare sunt aritmii cardiace relativ frecvente în special la copii și oameni tineri. Aceste tulburări de ritm nu reprezintă o problemă patologică a inimii, ci una pur electrică. Este vorba fie despre reintrări în nodul atrioventricular, fie fascicule accesorii, cu care pacienții se nasc. În anumite condiții, fie la efort fizic, fie la stres emoțional, aceste fascicule aberante generează și transmit tahicardia.

Acum citesti despre o afectiune generala

Citeste despre tratament aici: Ablatie Fibrilatie Atriala

Cum recunoști tahicardia?

De obicei, tahicardiile iau naștere și se opresc foarte brusc. Pacientul simte faptul că începe o tahicardie. Inima începe să bată rapid, cu 200 de bătăi pe minut și ritm perfect regulat. Pacienții descriu senzația ca pe un galop al inimii: bătăile sunt resimțite foarte intens în piept și apoi se opresc brusc. Tahicardia poate să dureze o jumătate de oră sau chiar mai mult. . După accesul de tahicardie apare nevoia de a urina.

Un simptom extrem de alarmant este sincopa. Ea presupune o pierdere a cunoștinței, cu absența pulsului și a respirației. Câteva secunde, pacientul nu este conștient, nu respiră și nu are puls. Sincopa se poate produce în general în tahicardia ventriculară sau în fibrilația ventriculară, când nu mai există deloc debit cardiac pentru circulația cerebrală.

Afla mai multe detalii printr-un simplu click

Completeaza formularul si te sunam noi!

Cum se tratează aritmia cardiaca?

În tratamentul artimiilor cardiace este foarte importantă schimbarea stilului de viață: evitarea substanțelor psiho-excitante: cofeină în exces, băuturi energizante, ciocolată în exces, fumatul, alcoolul. Alcoolul este un factor precipitant pentru fibrilația atrială – fibrilația paroxistică la oamenii tineri cu cord normal. Un pahar de vin roșu este recomandat, dar trebuie să ne limităm la unul singur.

Tratamentul medicamentos pentru artimiile cardiace constă în betablocante, medicamente cu relativ puține reacții adverse și eficiente în majoritatea tipurilor de aritmii. Pot fi administrate atât adulților cât și copiilor. De asemenea, în tratarea artimiilor se folosesc antiaritmicele, dar pentru administrarea lor este nevoie de un proces complex de diagnosticare.

În cazul artmiilor cardiace, tratamentul medicamentos ameliorează simptomele, însă soluția este dată de tratamentul intervențional. În tulburările de ritm, cele mai importante sunt ablațiile. Acestea se fac prin radiofrecvență sau crioablație. Procedurile se adresează fie nodului atrioventricular, fie fasciculelor accesorii cu care se nasc oamenii. Practic ablația fasciculului accesor duce la întreruperea circuitului anormal. În cazul fibrilației atriale, este vorba despre  o procedură complexă, în care mai întâi se realizează maparea zonei în care apare fibrilația, după care se face ablația de substrat cu radiofecvență. Practic se folosește un principiu termic, arderea circuitului care nu funcționează normal.

Ablațiile ventriculare au o rată foarte bună de succes. Rata insuccesului se datorează unei localizări insuficiente sau nu foarte corecte a focarului.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor