Flutterul atrial - cauze, simptome și tratament

Flutterul atrial - cauze, simptome și tratament

Cuprins

  Acesta este un articol medical

  Citește despre: Ablatia de flutter atrial

  Articol scris de : Dr. Liudmila Frunza - Medic Specialist Cardiolog la Centrele ARES Bucuresti

  Problema apare din cauza funcționării anormale a circuitelor electrice de la nivelul atriului drept (camera superioară a inimii). La un bolnav cu flutter atrial, atriul bate foarte repede, până la 250-350 de bătăi pe minut, în condițiile în care pulsul normal este de 60-100 de bătăi pe minut. Bătăile inimii încetinesc puțin atunci când semnalele electrice ajung în camerele inferioare ale cordului și în acest moment pulsul ajunge la 75-150 de bătăi pe minut. 

   

  Având în vedere originea acestei tulburări de ritm cardiac (atriul), flutterul atrial mai este numit tahicardie supraventriculară. Practic, este o formă de tahicardie (puls prea rapid) și deseori este asociat și cu o altă formă de aritmie gravă - fibrilația atrială.

  Flutterul atrial este de două tipuri: 

  flutter atrial paroxistic (o criză care poate dura câteva ore sau zile)

  flutter atrial persistent (poate fi permanent).

  În lipsa unui tratament adecvat, complicațiile acestei tulburări de ritm cardiac pot fi foarte grave:

  Infarct miocardic

  Accident vascular cerebral prin mecanism embolic

  Insuficiența cardiacă

  Cauzele flutterului atrial

  La unii pacienți nu poate fi descoperită o cauză care a dus la această afecțiune, dar în alte situații problema apare ca urmare a altor boli cardiovasculare:

  Ischemie - o slabă alimentare cu sânge la nivelul inimii din cauza îngroșării arterelor

  Hipertensiune arterială

  Cardiomiopatie - boală care afectează mușchiul inimii

  Anomalii ale valvelor atrio-ventriculare

  Flutterul atrial poate să apară însă și din cauza altor boli, care nu au legătură cu inima:

  Hipertiroidism

  Embolie pulmonară

  Boală pulmonară obstructivă cronică.

  De asemenea, consumul de alcool, cafea, energizante sau droguri poate crește riscul apariției bolii.

  Simptomele flutterului atrial

  Mulți bolnavi nu au simptome evidente, dar în anumite cazuri pot să apară unele manifestări ale bolii:

  Palpitații (bătăi rapide ale inimii, senzație de lovire sau fâlfâit în piept)

  Respirația dificilă

  Anxietate.

  Pacienții care suferă și de boli ale inimii sau afecțiuni pulmonare vor avea simptome mai intense:

  Angină pectorală (durere în piept)

  Stări de amețeală sau stari de lesin.

  Află mai multe detalii despre aceste proceduri!

  Completează formularul și vei fi contactat

  Diagnostic și tratament pentru flutter atrial

  Pentru că simptomele sunt similare cu cele întâlnite la alte tipuri de aritmie, medicul trebuie să afle ce tip de tulburare de ritm cardiac are pacientul, pentru a putea prescrie tratamentul adecvat. Pentru un diagnostic corect sunt necesare mai multe investigații:

  Electrocardiograma (EKG) - procedură care arată, sub forma unui grafic, impulsurile electrice ale inimii, oferind astfel informații importante despre ritmul cardiac și anomalii care apar.

  Holterul EKG - această procedură este similară electrocardiogramei, dar pacientul trebuie să poarte aparatul timp de cel puțin 24 de ore, perioadă în care își va desfășura activitățile obișnuite. Astfel, medicul poate descoperi o aritmie care poate să nu apară în timpul unui EKG obișnuit, deoarece acest episoade sunt trecătoare.

  Ecografia cardiacă - îi va arăta medicului structura cordului, dar și modul in care functioneaza pompa cardiaca. În acest fel, specialistul poate observa o funcționare anormală a inimii și poate descoperi eventuale cheaguri de sânge.

  Tratamentul pentru flutter atrial va fi recomandat doar în cazul în care unei forme grave a bolii. În cele mai multe cazuri medicul va prescrie medicamente pentru normalizarea ritmului cardiac: substanțe care încetinesc pulsul și anticoagulante (previn formarea cheagurilor de sânge)

  În anumite situații însă, poate fi nevoie de un tratament mai complex. Acesta poate fi reprezentat de:

  Cardioversie electrică: este o procedură simplă, prin care medicul va aplica pacientului sedat  șoc electric extern  pentru a restabili astfel ritmul cardiac normal.

  Ablație prin radiofrecvență: este o procedură minim-invazivă, în cadrul căreia medicul introduce un cateter prin vena femurala pâna la nivelul atriul drept, identifică zona care produce aritmia și distruge celulele cu ajutorul energiei de radiofrecvență (similară cu microundele). În acest fel, ritmul cardiac va reveni la normal.

  Pacienții diagnosticați cu flutter atrial trebuie să-și ia regulat medicamentele, să meargă periodic la medic pentru monitorizarea bolii și să nu consume produse energizante. Trebuie evitate inclusiv suplimentele naturiste sau alimentele și băuturile care au efect energizant. 

  Prognosticul pentru acești pacienți este destul de bun, în cazul în care nu există alte afecțiuni cardiovasculare și este respectat tratamentul. Flutterul atrial crește însă riscul de accident vascular cerebral sau de infarct miocardic prin mecanism embolic.

  Call Center031 9300

  Spitalul Monza

  Str. Tony Bulandra nr. 27
  Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

  Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.