Dr. Rares Nechifor - Ce afecțiuni pot ascunde durerile menstruale? - Centrele ARES
Articol medical scris de către Dr. Rareș Nechifor, Radiologie intervențională la MONZA ARES Bucuresti, Bucuresti, Constanța
Cuprins
- Cauzele fibromului uterin:
- Cum se stabilește diagnosticul?
- Ce tratamente există pentru a vindeca adenomioza?
Cauzele fibromului uterin:
Durerile menstruale pot reprezenta, în anumite cazuri, semne care indică prezența unor afecțiuni ginecologice. Tratarea acestora și diagnosticarea corectă pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacientelor.
Într-un interviu acordat emisiunii „Traieste sănătos cu Simona”, DR. Rareș Nechifor, medic primar Radiologie Intervențională la Centrele ARES, a vorbit despre cauzele durerilor menstruale, cât și despre soluțiile nechirurgicale puse la dispoziția pacientelor.
„Sigur, există mai multe cauze. Există o cauză hormonală, un dereglaj hormonal, care poate să dea o astfel de congestie. Există infecții, anexite locale, dar există o o cauză care este prea puțin cunoscută și anume, adenomioza uterină.
Aproximativ 30% dintre femei au adenomioză. Este o afecțiune difuză a peretelui uterin, dată de creșterea anormală a unor glande, care ar trebui să stea sub endometru, adică stratul interior al uterului, cel care se elimină în fiecare lună la ciclu. Dacă aceste glande traversează bariera dintre endometru și miometru, adică stratul mjlociu al uterului, ele încep să crească în grosimea peretului uterin, îl îngroașă, uterul crește în dimensiuni și devine dureros și cu un ciclu menstrual abundent.”
Cum se stabilește diagnosticul?
„Principala problemă este la diagnostic. O ecografie de calitate ar trebui să ridice suspiciunea de adenomioză. Dacă pacienta face ecografie și i se spune că are unul sau mai multe fibroame, dar care sunt prost delimitate sau un uter difuz fibromatos, deja suspiciunea mare este de adenomioză. Fibroamele sunt foarte bine delimitate, în timp ce adenomioza este prost delimitată, inflitrează peretele uterin. Diagnosticul corect este dat de examenul RMN, un examen RMN de pelvis ne va spune cu certitudine că există adenomioză.”
Ce tratamente există pentru a vindeca adenomioza?
„Tratamentul clasic este cel hormonal, se pune un sterilet Mirena, dar acesta este un tratament simptomatic, să reducă din durere și sângerare, nu rezolvă problema. De aceea, multe paciente cu Mirena ajung la un moment dat să facă histerectomie, să scoată uterul pentru a scăpa de durere și de sângerare, ceea ce din nou nu este o soluție bună.
Prin embolizare, însă, reușim să tratăm minunat adenomioza. Simptomele dispar din prima lună de după embolizare. Uterul își reduce dimensiunile, recidivă nu există, deci este o soluție perfectă.”
Articole mai noi
- Revascularizarea prin dezobstrucție cronică - Dr. Adnan Mustafa
- Succesul unei intervenții complexe: Restabilirea circulației periferice după ocluzia arterială completă
- Pacient cu stenoze la nivelul picioarelor, salvat de la amputație prin CTO la MONZA ARES București - Dr. Nicolae Cârstea
- Screening cardiac gratuit pentru copii - Campania "Nicio zi fără joacă" revine la MONZA ARES
- Trei proceduri EVAR efectuate cu succes la Spitalul MONZA ARES din Cluj Napoca în cazul unor pacienți cu diagnostic de anevrism de aorta abdominală infrarenal
Articole mai vechi
- Jurnalul medicului - De ce iubesc cardiologie? Dr. Lucian Zarma
- 6 măsuri de prevenție pentru persoanele cu boli cardiace, în perioada caniculei
- ARES | Pastila de sănătate | Dr. Rareș Nechifor, medic radiolog intervenționist în cadrul Centrelor de Excelență Ares
- Dr. Oren Iancovici - Simptomele Infarctului
- ARES | Campania "Nicio zi fără joacă" | 1 Iunie - Ziua Copilului - Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?