Angioplastie venoasa cu balon si stent


Anestezielocală
Durată procedură30-60 min
Durată spitalizare24h
Angioplastie venoasa cu balon si stent | | MONZA ARES

Cuprins

Descriere

Angioplastia venoasă cu balon și/sau stent este o metodă de tratament minim invaziv pentru tromboza venoasă profundă și implică dilatarea vasului înfundat cu ajutorul unuia sau a mai multor baloane și, în anumite cazuri, montarea unui dispozitiv metalic de mici dimensiuni (stent), care repermeabilizează vasul și fixează trombul în peretele acestuia, pentru a evita migrarea lui.

Tromboza venoasă profundă este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare, caracterizată prin formarea şi prezenţa unor mase trombotice (cheaguri de sânge) în lumenul venelor profunde din sistemul venei cave inferioare sau venei cave superioare. Vasele cele mai afectate sunt cele de la nivelul membrelor inferioare, abdomen sau membrele superioare.

Un ARES Helper iti este intodeauna la un click distanta

Completeza formularul si te sunam noi

Cate forme de tromboza venoasa sunt?

Tromboza venoasă profundă are două forme: tromboza venoasă profundă acută și tromboza venoasă cronică.

·         În faza acută, până la 4 săptămâni de la debut, manifestările care apar sunt durere, edeme, umflături ale picioarelor, dificultăți la mers. Toate aceste simptome sunt cauzate de încetinirea fluxului sangvin la nivelul circulației de întoarcere, și, adesea, de formarea unui cheag de sânge (tromb) care devine un obstacol în calea circulației normale a sângelui.

·         Tromboza venoasă profundă cronică apare după 4 săptămâni de la debutul afecțiunii, când, din cauza netratării la timp a simptomelor, începe să apară sindromul post-trombotic. Sindromul post-trombotic înseamnă dereglarea cronică a circulației venoase. Studiile recente arată ca 90% dintre pacienții care dezvoltă sindrom post-trombotic nu vor mai putea lucra în maximum zece ani, din cauza dificultăților la mers, a durerilor și gangrenelor.

Cui se adresează procedura de angioplastie venoasă cu balon și/sau stent?

Indicația pentru această procedură este stabilită de o echipă formată din medicul cardiolog și medicul radiolog, cu competență în radiologie intervențională. În general, procedura se folosește cu succes în cazul pacienților care suferă de:

·         Tromboză venoasă profundă cronică

·         Sindrom post-trombotic

·         Ocluzia fistulei arterio-venoase la pacienții cu hemodializă

Procedura de angioplastie venoasă cu balon și/sau stent prezintă o serie de avantaje care țin de confortul pacientului, scăderea riscului de infecție intraspitalicească și complicații și durata scurtă de spitalizare.

Picioare umflate

Durere la nivelul membrelor inferioare

Tegumente palide sau vinete

Extremitati reci

Gangrena

Claudicatie, dureri / crampe la mers

Embolie pulmonara - tuse, dispnee sau dureri toracice

Cum te pregătești pentru angioplastia venoasă cu balon și/sau stent?

 • Vei efectua un set complet de analize de sânge
  Vei efectua un set complet de analize de sânge
 • Vei efectua echo Doppler venos și/sau RMN pentru stabilirea diametrului vasului blocat
  Vei efectua echo Doppler venos și/sau RMN pentru stabilirea diametrului vasului blocat
 • Anumite medicamente vor fi oprite
  Anumite medicamente vor fi oprite
 • Nu vei mânca și nu vei bea apă
  Nu vei mânca și nu vei bea apă
 • Te vei abține de la fumat
  Te vei abține de la fumat

Cât durează internarea?

Angioplastia venoasă cu balon și/sau stent prezintă avantajul tratamentelor endovasculare, astfel că durata spitalizării este redusă. Pacientul rămâne în spital cel mult 48 de ore de la efectuarea intervenției. În acest timp, îi sunt efectuate analize și investigații și este monitorizat în salon.

Pret Angioplastie venoasa? - Află in cateva minute!

Completează formularul și vei fi contactat

Cum de desfășoară procedura de angioplastie venoasă cu balon și/sau stent?

Procedura se realizează în sala de angiografie, sub analgo-sedare. Pacientul este întins pe masa angiografului, cu fața în sus. În funcție de vasul afectat, medicul radiolog intervenționist va face o puncție la nivelul unei vene. Cel mai frecvent, puncția se face la nivelul venei poplitee, sub genunchi. În cazul pacienților care fac hemodializă, puncția se face la nivelul fistulei arterio-venoase. La nivelul puncției, medicul radiolog introduce o teacă și prin această teacă este introdus un cateter (un tub subțire) de diagnostic. Sub ghidajul razelor X, cateterul de diagnostic este avansat până la nivelul vasului afectat. Apoi pe ghidul cateterului se introduc diverse baloane, de diverse dimensiuni și se efectuează multiple dilatări care au rolul de a reface lumenul vascular și de a rupe trabeculii (formațiuni fibroase) formați în cadrul trombului.

În unele cazuri, este nevoie de implantarea unui stent, un dispozitiv metalic de dimensiuni reduse asemănător unui arc de pix, care să mențină pereții vasului dilatați. În plus, stentul fixează trombul în peretele vasului, împiedicând migrarea acestuia în circulația sangvină.

Ce fel de materiale sunt folosite?

În timpul angioplastiei venoase cu balon și/sau stent se folosesc materiale asemănătoare celor folosite în angioplastiile arteriale. Se folosesc baloane compliante care pot fi umflate până la presiuni de 16, 20 de atmosfere. Stenturile folosite sunt stenturi cu forță radială mare, ajungând până la diametre de 14, 16 mm și lungime de 120-150 mm.

Care sunt riscurile angioplastiei venoase cu balon și/sau stent?

Ca majoritatea procedurilor endovasculare, angioplastia venoasă cu balon și sau stent este o intervenție sigură cu un procent ridicat de reușită și un coeficient de risc scăzut. Totuși, există riscuri intra și post procedurale care pot să apară. Acestea sunt de obicei evitate printr-o pregătire preoperatorie temeinică.

·         Alergia la substanța de contrast pe bază de iod

·         Migrarea unui stent în circulația venoasă, din cauza calculării greșite a dimensiunilor acestuia

·         Embolie pulmonară intra-operatorie (blocaj total sau parțial al lumenului arterei pulmonare sau a uneia dintre ramurile acesteia de către un tromb migrat în circuitul mic dinspre sistemul venos al circuitului mare) Această complicație este evitată prin montarea unor filtre de venă cavă.

Avem cei mai buni medici

Completeaza formularul si afla mai multe detalii!

Ce se întâmplă după procedura de angioplastie venoasă cu balon și/sau stent?

 • Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast.
  Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast.
 • Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore.
  Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore.
 • Vei face analize de sânge.
  Vei face analize de sânge.
 • Vei purta ciorapi compresivi pentru a favoriza circulația de întoarcere.
  Vei purta ciorapi compresivi pentru a favoriza circulația de întoarcere.
 • Vei primi tratament medicamentos și vei fi externat.
  Vei primi tratament medicamentos și vei fi externat.

Avantajele procedurii minim invazive

Procedura de angioplastie venoasă cu balon și/sau stent prezintă o serie de avantaje care țin de confortul pacientului, scăderea riscului de infecție intraspitalicească și complicații și durata scurtă de spitalizare.


Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Dr. Theodor Lutz
Radiologie intervențională

Curriculum Vitae

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor