Colesterolul mărit / Hipercolesterolemia – cauze, simptome și tratament
Publicat: 4 decembrie 2019
Ultima actualizare: 17 iulie 2024
Articol medical scris de către Echipa MONZA ARES, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti
Cuprins
Ce inseamna colesterol marit?
Trebuie să înțelegem diferența dintre colesterolul care dăunează și colesterolul care aduce beneficii pentru sănătate.
Hipercolesterolemia reprezintă un nivel ridicat al colesterolului în sânge și apare deseori în combinație cu un nivel ridicat de trigliceride (dislipidemie). Nivelurile mari de grăsimi în sânge sunt asociate cu prezența aterosclerozei, adică depunerea acestora pe pereții vaselor de sânge. Plăcile de aterom formate îngustează arterele, ceea ce poate cauza infarct de miocard sau accident vascular cerebral. De aceea, hipercolesterolemia prezintă un risc cardiovascular crescut.
Totuși, colesterolul are funcții importante în corp. Cea mai mare cantitate zilnică de colesterol este sintetizată la nivelul ficatului. Colesterolul are multe roluri în organism:
- Se găsește în membranele tuturor celulelor corpului, asigurând buna funcționare a acestora.
- Ajută la formarea vitaminei D3 (implicată în sistemul osos), sub acțiunea razelor solare.
- Este precursorul hormonilor steroizi (testosteron, progesteron, cortizol, aldosteron) cu funcții importante în organism.
- Ajută la producerea bilei care are rol în digestia și absorbția grăsimilor.
- Asigură funcționarea optimă a sistemului imunitar.
- Se găsește în creier și ajută la transmiterea informației între neuroni.
Colesterolul circulă în sânge legat de proteine, prin intermediul lipoproteinelor. Lipoproteina LDL sau colesterolul „rău” este cel care se depune pe vasele de sânge și care dăunează sănătății. Lipoproteina HDL sau colesterolul „bun” este cel care îl transportă pe cel LDL la ficat pentru metabolizare. Practic, colesterolul HDL curăță vasele de sânge de grăsimile nesănătoase.
Care sunt cauzele colesterolului marit?
Nivelurile ridicate de colesterol apar în urma unui aport exogen crescut, printr-o alimentație bogată în colesterol, grăsimi saturate și de tip „trans”. Acestea cresc nivelurile de colesterol LDL. În categoria acestor alimente intră carnea grasă, slănina, untul, untura, pielea cărnii de pasăre, uleiul de palmier și de cocos, alimentele fast-food, toate alimentele care au fost supuse procesului de prăjire, dar și alte alimente procesate din comerț care conțin grăsimi saturate sau hidrogenate. Produsele de patiserie, unele margarine, chips-urile, mezelurile sunt alimente ce au în compoziție grăsimi saturate și „trans”.
- Sedentarismul în asociere cu această dietă duce la creșterea în greutate și, implicit, la creșterea colesterolului.
- Obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, hipotiroidismul, unele afecțiuni hepatice sau renale (sindromul nefrotic) pot cauza hipercolesterolemie.
- Nivelurile ridicate de colesterol pot apărea și din cauza unor mutații genetice (hipercolesterolemia sau dislipidemia familială).
- Consumul cronic de alcool, înaintarea în vârstă, stresul și unele medicamente pot influența nivelul colesterolului.
Care sunt simptomele colesterolului marit?
În general, hipercolesterolemia nu prezintă simptome decât atunci când deja a produs consecințe precum ateroscleroza. Dacă grăsimile s-au depus la nivelul arterelor coronare (de la nivelul inimii), pot apărea dureri toracice, oboseală și intoleranță la efort. Dacă acestea s-au depus la nivelul vaselor periferice, pot apărea senzații de amorțeli ale membrelor în condiții de efort. În cazul în care colesterolul s-a depus pe arterele carotide (care irigă creierul), pot apărea amețeli, stări de confuzie sau dureri de cap.
Însă ateroscleroza este o afecțiune care se dezvoltă pe parcursul anilor. Așadar, dacă ai un nivel ridicat de colesterol în sânge, tulburarea nu se va manifesta imediat. De aceea, sunt necesare analizele de sânge de rutină.
Acumularea grăsimii viscerale (la nivelul abdomenului) poate fi uneori semnul creșterii colesterolului.
Atunci când hiperlipidemia este severă sau atunci când este de cauză genetică, pot apărea xantoame la nivelul pielii. Acestea sunt tumori benigne, asemănătoare unor noduli sub piele, de culoare galbenă-portocalie, care conțin colesterol. Pot apărea în orice zonă a corpului, dar de cele mai multe ori se dezvoltă la nivelul articulațiilor (coate și genunchi).
Care este tratamentul dislipidemiei?
Diagnosticul de colesterol mare (hipercolesterolemie) este pus cu ajutorul unui test de sânge, și anume profilul lipidic. Acesta analizează nivelul colesterolului total, HDL, LDL și a trigliceridelor.
Valoarea colesterolului este optimă atunci când se află sub 200 mg/dL. Cu toate acestea, o valoare peste 200 mg/dL nu indică întotdeauna o valoare anormală sau o hipercolesterolemie, deoarece colesterolul crește odată cu înaintarea în vârstă. Valoarea limită este considerată cea de 200 mg/dL+vârsta pacientului. În general, dacă aceasta depășește 240 mg/dL, este vorba de o hipercolesterolemie. De asemenea, valoarea colesterolului LDL depășește 130 mg/dL în hipercolesterolemie.
Tratamentul hipercolesterolemiei implică administrarea de statine. Acestea au rolul de a scădea colesterolul.
În cea mai mare parte, tratamentul colesterolului mărit este reprezentat de schimbarea stilului de viață:
- Activitate fizică regulată
- Limitarea consumului de alimente bogate în colesterol, grăsimi saturate și trans.
- Creșterea consumului de grăsimi nesaturate, inclusiv acizi grași esențiali, ajută la creșterea colesterolului HDL care la rândul său scade colesterolul rău. Grăsimile nesaturate se găsesc în fructele oleaginoase (semințe neprăjite, migdale, nuci, caju, avocado), uleiuri vegetale extravirgine crude (de floarea soarelui, de in, de măsline, de rapiță) și în peștele gras. Aceste grăsimi se găsesc și sub formă de suplimente care se administrează la recomandarea medicului.
- Creșterea consumului de fibre alimentare solubile care scad colesterolul – tărâțe și fulgi de ovăz, fasole, mazăre, semințe de psyllium, citrice.
În concluzie, hipercolesterolemia este o tulburare în general asimptomatică, însă care prezintă risc cardiovascular. De aceea, analizele de rutină au un rol important pentru menținerea sănătății.