Stenoza aortică – cauze, simptome, tratament


Publicat: 20 iulie 2020
Ultima actualizare: 13 octombrie 2023
Stenoza aortică – cauze, simptome, tratament

Cuprins

Inima are patru valve care permit sângelui să circule într-o anumită direcție. Cele patru valve sunt valva mitrală, valva tricuspidă, valva pulmonară și valva aortică. Acestea au cuspe (foițe) care se deschid o dată la fiecare bătaie a inimii. 

Valva aortică este situată între ventriculul stâng și aortă. Stenoza valvei aortice sau stenoza aortică apare atunci când valva aortică a inimii se îngustează și nu se mai deschide complet. Astfel, fluxul de sânge de la inimă spre artera prinicipală a corpului, aorta, este redus sau chiar blocat. Când valva aortică este stenozată (îngustată), ventriculul stâng face eforturi mai mari pentru a pompa sânge în aortă și a alimenta astfel întregul organism. Acest lucru duce la mărirea în volum a ventriculului stâng și îngroșarea lui.

Cauzele stenozei aortice și factori de risc

 Cele mai frecvente cauze ale stenozei aortice sunt:

 • O malformație cardiacă congenitală. Valva aortică are trei cuspe (foițe din țesut) în formă triunghiulară. Unele persoane se pot naște cu o valvă aortică bicuspidă (cu doar două cuspe în loc de trei). Acest defect congenital poate rămâne asimptomatic până la vârsta adultă, când valva suprasolicitată se poate îngusta.
 • Depuneri de calciu pe valvă. Odată cu înaintarea în vârstă, valvele inimii acumulează depuneri de calciu, la fel ca pereții arterelor. Calciul este un mineral care se află în mod natural în sânge. Pe măsură ce acesta trece prin valva aortică, particule foarte fine de calciu se pot depozita pe cuspele valvei, îngustând-o. Practic, acțiunea calciului, care este dur, întărește foițele valvei care devin din ce în ce mai inflexibile. Acest proces este unul natural și apare mai ales la pacienții în vârstă de peste 70 de ani.
 • Febra reumatică. Această afecțiune este o complicație a scarlatinei sau a infecțiilor în gât cu streptococ, tratate neadecvat. Ea poate afecta inima, articulațiile sau pielea. În cazul inimii, pot apărea leziuni la nivelul valvei aortice sau al altor valve. Pe aceste leziuni se depune ulterior calciu care îngustează valva aortică.

 Cei mai importanți factori de risc pentru stenoza aortică sunt:

 • Vârsta înaintată (peste 70 de ani)
 • Malformații cardiace congenitale
 • Un istoric de infecții care pot afecta inima
 • Factori de risc cardiovascular: diabet, hipercolesterolemie și hipertensiune arterială
 • Boală renală cronică

null

Simptomele stenozei aortice

 Stenoza aortică este o afecțiune cronică ce se instalează progresiv. Simptomele apar de obicei atunci când îngustarea valvei este severă, de aceea, unii pacienți cu stenoză aortică pot să nu resimtă niciun simptom mulți ani de zile. Totuși, când stenoza aortică este strânsă, simptomele cele mai frecvente sunt:

 • Murmur cardiac anormal (depistat la consultul cardiologic, prin auscultație)
 • Durere în piept (angină pectorală) la efort
 • Stări de amețeală și leșin la efort
 • Dificultăți de respirație, în special după o activitate mai intensă
 • Oboseală accentuată după efort
 • Palpitații

Eforturile pe care le face inima pentru a pompa sânge spre aortă prin valva îngustată pot duce în timp la insuficiență cardiacă. Aceasta se manifestă prin oboseală, dificultăți de respirație, edem la glezne și picioare. Aceste simptome, precum și un istoric de afecțiuni cardiovasculare, reprezintă un semnal de alarmă și este necesar să vedeți un medic cardiolog.

Diagnostic și tratament pentru stenoza aortică

 Medicul cardiolog va face anamneza pacientului și o serie de teste clinice, pentru a punediagnosticul de stenoză aortică. Printre testele necesare pentru diagnostic se pot număra:

Tratamentul pentru stenoza aortică depinde de severitatea acesteia și de celelalte afecțiuni de care suferă pacientul. Stenoza aortică poate fi ținută sub control până la un punct prin medicamente și schimbări ale stilului de viață. Atunci când stenoza devine severă, medicul cardiolog va recomanda tratamentul chirurgical sau minim invaziv.

 • Tratamentul chirurgical presupune repararea sau înlocuirea valvei aortice. De cele mai multe ori este preferată înlocuirea valvei aortice cu o valvă mecanică sau una din țesut biologic. Operația este complicată și prezintă multe riscuri, în special pentru pacienții cu diferite comorbidități. De aceea, o parte dintre pacienții cu stenoză aortică și vârste înaintate nu se califică pentru intervenția chirurgicală.
 • TAVI – este o metodă minim invazivă de înlocuire a valvei aortică, fără operație. Medicii introduc un cateter în artera femurală și îl înaintează până la nivelul inimii. Prin acest cateter este introdusă valva din material biologic și este poziționată în dreptul valvei aortice. Este folosit un balon pentru a expanda valva, iar după ce aceasta a fost poziționată corect, cateterul și celalalte materiale sunt retrase. Această procedură are un timp de recuperare mult mai mic și este potrivită și pacienșilor în vârstă care nu pot fi operați pe cord.

În concluzie, stenoza aortică este o afecțiune structurală a inimii care apare atunci când valva aortică este îngustată. Deși boala este multă vreme asimptomatică, atunci când pacienții resimt semnele acestei afecțiuni, calitatea vieții are mult de suferit. Din fericire, există noi metode de tratament minim invaziv, potrivite chiar și pentru pacienții foarte în vârstă, care nu mai pot fi operați din cauza afecțiunilor asociate.

 

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor