Ocluziile coronariene cronice totale – simptome, diagnostic, tratament


Publicat: 26 mai 2021
Ultima actualizare: 17 iulie 2024
Articol medical scris de către Echipa MONZA ARES, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti
Ocluziile coronariene cronice totale – simptome, diagnostic, tratament

Cuprins

Acesta este un articol medical

Informatii despre tratament aici: Tratament ocluzii totale cronice CTO

Descriere

De-a lungul timpului, sub acțiunea mai multor factori de risc, pe pereții arterelor care irigă inima (arterele coronare) se depun diferiți compuși din sânge – calciu, grăsimi. Aceste depuneri poartă denumirea generică de placă de aterom și îngustează diametrul arterelor, astfel încât circulația sângelui devine tot mai dificilă.

Atunci când una dintre arterele coronare este blocată complet, are loc infarctul miocardic acut. Practic, porțiunea de mușchi cardiac care era alimentată cu sânge de artera blocată, nu mai primește oxigen și nutrienți și începe să se necrozeze. În astfel de cazuri, este nevoie urgentă de o intervenție de deschidere a vasului blocat, cu ajutorul unui stent, pentru ca circulația sângelui să fie restabilită și pacientul să rămână în viață.

Uneori, placa de aterom acumulată în timp provoacă închiderea totală sau aproape completă a unei artere, iar aceasta rămâne blocată mai mult de trei luni. Aceste îngustări poartă numele de ocluzii coronariene cronice totale. Inima nu mai primește suficient sânge și face eforturi serioase pentru a funcționa la capacitatea normală. 

Factorii de risc pentru CTO

Ocluziile coronariene cronice totale (CTO) apra mai ales în cazul paciențilo cu boală coronariană. Aproximativ un sfert dintre cei care suferă de boală coronariană au cel puțin o ocluzie cronică totală.

Cei mai frecvenți factori de risc sunt:

·      Fumatul

·      Hipercolesterolemia

·      Diabetul

·      Hipertensiunea arterială

·      Istoricul medical (infarct miocardic acut, boala coronariană)

·      Obezitate

Programeaza-te in cateva minute!

Completeaza formularul si te sunam noi!

Simptomele ocluziilor coronariene cornice totale

La fel ca în cazul pacienților care suferă de boala coronariană, cei care au una sau mai multe ocluzii cronice totale (CTO) vor avea parte de câteva simptome supărătoare, care pot să apară la efort sau chiar și în repaus:

null

null

null

null

null

null

null

Cum se diagnostichează corect CTO?

Diagnosticul de ocluzie cronică totală poate fi pus numai de către un medic cardiolog, după un consult de specialitate și o serie de investigații medicale. Medicul cardiolog va face anamneza pacientului, consultul clinic și va recomanda efectuarea unei angiografii coronariene. În cadrul acestei proceduri, prin injectarea substanței de contras în arterele coronare, se pot observa zonele în care circulația sângelui este blocată parțial sau complet. Alte teste care pot fi recomandate în cadrul consultului cardiologic sunt:

·      Electrocardiograma

·      Ecografia cardiacă

·      Testul de efort

Cum se tratează ocluziile cronice totale (CTO)?

Până în urmă cu câțiva ani, variantele de tratament pentru pacienții care sufereau de ocluzii cronice totale erau tratamentul medicamentos și bypassul coronarian. Bypassul coronarian reprezintă o intervenție chirurgicală în care o porțiune dintr-o venă sau arteră, recoltată din altă parte a corpului, este cusută în dreptul ocluziei arteriale pentru a crea o nouă cale de circulație a sângelui. Procedura nu este lipsită de riscuri și are un timp de recuperare semnificativ.

Recent, au fost dezvoltate noi metode minim invazive pentru tratamentul CTO, prin intermediul arterelor. Revascularizarea percutană a ocluziilor cronice totale este o procedură minim invazivă de cardiologie intervențională cu un grad sporit de dificultate, care necesită echipamente performante  și specialiști cu experiență. Procedura este asemănătoare angioplastiei coronariene și se realizează în sala de angiografie, unde medicul cardiolog intervenționist va introduce mai multe catetere în arterele pacientului, pentru a identifica și a dilata cu ajutorul unor stenturi ocluziile cronice totale.

La ARES este funcțional primul departament medical dedicat exclusiv tratamentului minim invaziv al ocluziilor cronice totale (CTO).

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor