20 iulie 2020

Ateroscleroza carotidiană – cauze, simptome, tratament

Ateroscleroza carotidiană – cauze, simptome, tratament

Cuprins

Articol scris de catre dr. Maria Jalba - Medic Primar Cardiolog la Centrele ARES Bucuresti

Boala arterelor carotide (boala carotidiană sau stenoza carotidiană) apare atunci când pe arterele care transportă sânge la creier (carotide) se depun produși sangvini, grăsimi și colesterol. Aceste depuneri îngustează sau blochează arterele și cresc riscul de accident vascular cerebral. AVC este unul dintre cele mai mortale evenimente ischemice (în care fluxul de sânge care alimentează un organ este întrerupt). În cazul AVC, creierul nu mai primește sânge cu oxigen. În numai câteva minute, celulele cerebrale încep să moară, lăsând sechele permanente.

Simptomele bolii carotidiene

În fază incipientă, când stenozele (îngustările) arterelor carotide sunt minore, boala nu produce simptome. Ulterior, pe măsură că stenozele cresc, se poate produce un atac ischemic tranzitoriu (AIT) sau un accident vascular cerebral (AVC). Atacul ischemic tranzitoriu reprezintă o situație în care pentru o scurtă perioadă creierul a fost privat de sânge, fără ca țesutul să moară. De obicei, AIT are aceleași semne ca un AVC, însă fără repercursiunile acestuia:

·      Amorțeală bruscă a feței sau a membrelor. De obicei, se manifestă pe o singură parte a corpului

·      Dificultăți de vorbire și înțelegere

·      Dificultăți de vedere cu unul sau cu ambii ochi

·      Amețeală și pierderea echilibrului

·      Durere puternică de cap

Afla mai multe despre tratament!

Completează formularul și te sunam noi!

Cauze și factori de risc pentru boala carotidiană

Ateroscleroza este un proces natural prin care pe pereții arterelor din corp se depun plăci de aterom (formate din produși sangvini, calciu, grăsimi). Ateroscleroza afectează inclusiv arterele carotide. Atunci când sunt stenozate (îngustate de plăcile de aterom), carotidele nu mai transportă suficient sânge cu oxigen și nutrienți către creier.

Printre factorii de risc pentru boala carotidiană se numără:

·      Hipertensiunea arterială: presiunea în exces slăbește pereții arterelor.

·      Tabagismul: Nicotina irită membrana interioară a arterelor, iar produșii din tutun ajunși în sânge se depun pe pereții acestora.

·      Diabetul: persoanele care suferă de diabet au probleme cu metabolizarea grăsimilor, astfel că acestea se depun mai ușor pe pereții arterelor.

·      Nivel crescut de colesterol și trigliceride în sânge: când aceste substanțe sunt în exces în sânge, se depun pe pereții arterelor.

·      Istoricul familial: dacă aveți rude de gradul 1 care au suferit un AVC sau care suferă de ateroscleroză, șansele să dezvoltați boala sunt mai mari.

·      Vârsta: odată cu trecerea timpului, arterele devin mai puțin flexibile și mai predispuse la îngustare.

Acesta este un articol medical

Citește despre tratament : Angioplastie Carotidiana

Diagnosticul și tratamentul bolii carotidiene

Pentru a pune diagnosticul de boală carotidiană, medicul cardiolog va face anamneza pacientului, însoțită de un examen clinic și o serie de investigații:

·      Ecografie doppler artere carotide

·      CT sau RMN carotide

·      Angiografie carotidiană

Scopul tratării bolii carotidiene este acela de a preveni producerea unui accident vascular cerebral. În funcție de gradul de îngustare al arterelor carotide, tratamentul poate fi:

·      Schimbări în stilul de viață: anumite obiceiuri sănătoase pot încetini procesul de ateroscleroză. Se recomandă renunțarea la fumat, scăderea în greutate, o dietă sănătoasă, reducerea consumului de sare și activitatea fizică regulată.

·      Tratament medicamentos: medicamente care reglează tensiunea arterială și reduc nivelul de colesterol din sânge sau medicamente anti-coagulante, pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge.

·      Tratament chirurgical: (Endarterectomie) se face prin incizie la nivelul arterei carotide si îndepărtarea placii de aterom responsabila de stenoza din artera carotidă.

·      Angioplastia carotidiană cu stent: este o metodă minim-invazivă potrivită chiar și în cazul persoanelor la care intervenția chirurgicală prezintă prea multe riscuri. Prin intermediul unui cateter introdus în artera femurală, este înaintat până la nivelul arterei carotide un stent care dilată zona îngustată.

În concluzie, boala carotidiană apare atunci când pe arterele care alimentează creierul cu sânge oxigenat apar stenoze (îngustări). Evoluția ei este periculoasă pentru că poate provoca un accident vascular cerebral. Deși poate fi ținută sub control prin stil de viață sănătos și medicamente, atunci când stenozele carotidiene sunt semnificative, se impune tratamentul chirurgical sau minim-invaziv.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor