Endocardita - cauze, simptome, tratament


Publicat: 4 decembrie 2019
Ultima actualizare: 17 iulie 2024
Articol medical scris de către Echipa MONZA ARES, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti
Endocardita - cauze, simptome, tratament

Cuprins

Acesta este un articol medical

Citește despre investigații: Ecografie cardiacă

Endocardita

Infecția la nivelul endocardului apare în urma contactării unor agenți patogeni care ajung în sânge. Deși endocardita afectează în mod special endocardul, pot fi afectate și valvele inimii.

Endocardita infecțioasă poate fi acută sau cronică. Cea acută apare brusc și durează câteva zile, iar cea cronică se dezvoltă pe parcursul mai multor săptămâni sau luni.

Endocardita este o afecțiune destul de rară. Aceasta poate cauza complicații cu potențial fatal, precum insuficiența valvulară severă (afectează grav valvele inimii și funcționarea acestora) sau abcesele miocardice (infectii supurative, adică cu eliminare de puroi).

Cauzele endocarditei

De cele mai multe ori, endocardita apare din cauza unor bacterii care s-au multiplicat în alte zone ale corpului și care ulterior au pătruns în sânge.

În general, acestea pătrund prin cavitatea bucală. Astfel, infecția endocardului este favorizată de sângerările gingivale, leziunile la nivelul cavității bucale, intervențiile chirurgicale la acest nivel. Contactul unor bacterii cu sângele face ca acestea să fie ușor vehiculate prin sistemul circulator. Staphylococcus aureus, Streptococcus viridans, Pseudomonas aeruginosa sunt bacterii care pot cauza endocardita infecțioasă.

Pe de altă parte, endocardita poate fi cauzată și de fungi, precum Candida sau Aspergillus.

Există cazuri în care endocardita se dezvoltă ca urmare a infecțiilor cu transmitere sexuală (Chlamydia, Neisseria gonorrhoeae, sifilis), dar și celor intestinale, enterococice.

Inflamatiile ulcerative, precum cele de la nivelul colonului (colita ulcerativă), pot cauza endocardita.

Persoanele care suferă de afecțiuni ale valvelor cardiace (de exemplu, stenoza aortică și prolapsul valvei mitrale) sunt predispuse la dezvoltarea acestei complicații la nivelul endocardului. De asemenea, defectele cardiace congenitale pot favoriza endocardita infecțioasă. În această categorie intră tetralogia Fallot, persistența canalului arterial, defectele septale. Alte afecțiuni care pot cauza endocardita infecțioasă sunt febra reumatică și sindromul Marfan.

În alte cazuri, endocardita este cauzată de protezele valvulare (valve cardiace artificiale), seringi nesterile, alte dispozitive cardiace (stimulator cardiac), catetere (tuburi din plastic introduse în vasele de sânge) care sunt utilizate în tratamentul bolilor valvelor cardiace. Totuși, riscul este scăzut (sub 1%).

Drogurile ilegale administrate intravenos, dar și administrarea de antibiotice fără recomandarea medicului pot fi cauze ale endocarditei.

Persoanele cu sistem imunitar slăbit – alcoolici, diabetici, pacienți cu HIV, cancer sau cei tratați prin chimioterapie – sunt predispuse acestei afecțiuni. 

Simptomele endocarditei 

Endocardita se manifestă asemănător unei gripe:

  • Febra depășește 38 de grade Celsius
  • Frisoane
  • Transpirații excesive
  • Tuse persistentă 
  • Stare generală alterată 
  • Mialgii (dureri musculare)
  • Atralgii (dureri articulare)
  • Astenie
  • Dificultăți de respirație 
  • Dureri de spate
  • Paloare 
  • Murmur cardiac – sunet produs de inimă, care poate fi auzit cu ajutorul stetoscopului.

În plus, endocardita infecțioasă are și alte manifestări specifice:

  • Leziuni roșiatice, dureroase, cu diametrul de câțiva milimetri ce apar pe tălpi si palme.
  • Mici hemoragii la nivelul retinei
  • Hematurie (sânge in urină)
  • Hemoragii sub unghii
  • Edeme (umflături) la nivelul membrelor și abdomenului

În lipsa tratamentului, endocardita produce complicații letale. Afecțiunea favorizează ruperea formațiunilor dezvoltate. Acestea sunt trimise în circulație, ceea ce poate duce la obturarea unor artere. Astfel, prin blocarea fluxului sangvin, poate surveni infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral sau afectarea unor organe. 

Alte complicații care pot apărea, in cazul endocarditei sunt:

  • Abces cardiac
  • Insuficiență cardiacă 
  • Miocardită – infecția miocardului.
  • Pericardită – infecția pericardului.
  • Meningită – inflamație a meningelor, membrane care învelesc creierul și măduva spinării.
  • Abcese cerebrale
  • Glomerulonefrita difuză – inflamație la nivelul rinichilor.

Tratamentul endocarditei

Tratamentul este prescris în funcție de cauza endocarditei. Examenul clinic urmate de testele de diagnostic depistează cauza endocarditei. Investigatiile de laborator includ analiza markerilor inflamației și analiza microbiologică a sângelui pentru depistarea agenților patogeni din sânge. Examenul CT, RMN, ecografia cardiacă sunt investigații utile pentru diagnosticul endocarditei.

Tratamentul endocarditei poate fi bazat pe antibiotice care au rolul de a distruge bacteriile cauzatoare de endocardită.

Tratamentul chirurgical este folosit la aproximativ jumătate dintre pacienții cu endocardită, din cauza complicațiilor apărute. Chirurgia este folosită pentru o listă lungă de complicații apărute la nivelul inimii. Spre exemplu, aceasta este utilă pentru corectarea valvelor cardiace afectate.

Tratamentul intervențional minim-invaziv poate fi folosit uneori în locul celui chirurgical, pentru corectarea sau înlocuirea valvelor cardiace. Metoda este ghidată radiologic și presupune accesarea inimii prin abord vascular (prin vasele de sânge), cu ajutorul cateterelor introduse în artere. 

În concluzie, endocardita este o afecțiune rară cu rată crescută de mortalitate, care presupune o îngrijire deosebită.

Programează-te la consultație!

Completează formularul și vei fi contactat

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

Copyright © MONZA ARES Conferinta Sinaia  Calculator Risc Cardiovascular  

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor