6 măsuri de prevenție pentru persoanele cu boli cardiace, în perioada caniculei
Articol medical scris de către Dr. Alexandra Postu, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti
Cuprins
Introducere
Vremea caniculară afectează în mod direct persoanele cu boli cardiovasculare, afecțiuni care reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial.
Pentru a-și menține o temperatură constantă, organismul uman trece prin mecanisme de termoreglare, în care sunt implicate toate organele și țesuturile, însă sistemul cardiovascular este cel mai solicitat. De aceea, medicii cardiologi recomandă:
“Organismul nostru se simte confortabil la o temperatură de 20-27 de grade, cu o umiditate relativă de 35-60%. Când temperaturile cresc, corpul uman se simte stresat, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Fluxul sanguin este direcționat către piele, apare o vasodilatație, iar prin aceasta, o creștere a transpirației. Atunci când organismul este tânăr, sănătos, aceste fenomene se petrec fără probleme. Pe de altă parte, când o persoană are anumite patologii preexistente, precum: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, diverse aritmii, are patologie pulmonară, atunci sigur că aceste fenomene de termoreglare devin mai dificile pentru organismul nostru și apare supraîncălzirea.”, explică dr. Alexandra Postu, medic primar cardiolog la Centrele de Excelență ARES.
Măsuri de precauție:
- Pacienții hipertensivi trebuie să-și ajusteze în această perioadă tratamentul, în special tratamentul diuretic, care poate duce la o deshidratare accentuată.
- Evitarea ieșirilor între orele 11:00- 18:00.
- Adoptarea unei vestimentații din materiale naturale, de culoare deschisă pentru a evita supraîncălzirea.
- Evitarea alimentelor grele, bogate în grăsimi saturate.
- Evitarea abuzului de alcool și de cafea.
- O hidratare adecvată, minimum 2 litri de apă/ zi.
“Sistemul imunitar este afectat și el odată cu aceste schimbări de temperatură. Să nu uităm că la o temperatură crescută, degradarea alimentelor și înmulțirea microbilor se accentuează. Deci, pe o imunitate scăzută pot să apară diverse infecții, atât la nivelul tegumentelor, cât și infecții ale tractului gastrointestinal. “, completează dr. Alexandra Postu, medic primar cardiolog la Centrele de Excelență ARES.
În urma creșterii temperaturilor, manifestările care pot apărea atât la nivel psihic, cât și fizic sunt: irascibilitatea, lipsa concentrării, tulburări ale somnului, creșterea pulsului, apariția palpitațiilor, cât și scăderea tensiunii.
Articole mai noi
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
- Primul caz din România de implantare transcateter a unei proteze biologice în valva mitrală nativă pentru stenoza severă calcificată (MAC)
Articole mai vechi
- ARES | Pastila de sănătate | Dr. Rareș Nechifor, medic radiolog intervenționist în cadrul Centrelor de Excelență Ares
- Dr. Oren Iancovici - Simptomele Infarctului
- ARES | Campania "Nicio zi fără joacă" | 1 Iunie - Ziua Copilului - Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?
- Ai grija de inima ta - Ce nu stiai despre inima ta
- Electrocardiograme gratuite în perioada 30 Mai - 29 Iulie