7 mai 2020

Ateroscleroza - Dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog ARES

Ateroscleroza - Dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog ARES

Cuprins

Ateroscleroza -Dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog ARES

Aterscleroza este un process inflamator care are loc in peretele vaselor de sange, numite artere. Acestea au 3 straturi: adventice la exterior, care este ceea mai rezistenta, media care este formata din celule musculare netede cu rol in vasoconstrictie si vasodilatare si intima care este o membrana foarte fragila formata din celule endoteliale ce secreta numeroaase substante cu rol in reglarea tensiunii arteriale. Procesul de ateroscleroza incepe cu aparitia de fisuri la nivelul intimei si patrunderea de molecule chimice ce se afla in circulatia sangelui intre intima si medie. Ulterior se declanseaza un process inflamator ce se autointretine si progreseaza. 

Bolile cardiovasculare preexistente cresc morbiditatea și mortalitatea COVID-19. În acelasi timp, Covid-19 are consecințe importante asupra funcției cardiace, de aceea pacienții cu boli cardiace sunt considerați pacienți cu risc crescut. 

Care sunt factorii de risc modificabili și nemodificabili?

Factorii de risc pentru dezvoltarea aterosclerozei sunt:

-    Ereditatea (se considera FRCV -factor de risc cardiovadcular, istoricul de Infarct Miocardic Acut la rude de gradul I ce au suferit un infarct la o varsta mi mica de 55 ani pentru sexul masculin si sub 65 de ani la sexul feminin) 

-    Sexul (barbatii sunt  mult mai predispusi la aceasta afectiunea in comparatie cu femeile in special pana la varsta de 50 ani)

-    Fumatul (inclusiv fumatul pasiv)

-    Obezitatea

-    Sedentarismul 

-    Hipertensiunea arteriala.

-    Colesterolul si trigliceridele peste valorile normale. 

-    Diabetul zaharat.

-    Factori psihoemtionali (cum ar fi stresul profesional si personal, depresia)

Ecografie doppler |  Centrele ARES | Inovatie in Cardiologie

Cum se manifestă ateroscleroza, are simptome?

Din punct de vedere al simptomatologiei boala devine simptomatica in stadiile tardive cand placa de aterom ce rezulta in urma pocessului inflamtor se dezvolta foarte mult si blocheaza circulatia sangelui, iar pacientul poate avea diverse simptome, in functie de localizarrea aterosclerozei si a debutului ei: angina pectorala stabila sau infarct miocardic cand e localizata la arterele inimii, AVC la arterele carotide care vascularizeaza creierul, claudicatie intermitenta sau ischemie acuta la arterele membrelor inferioare. 

Ce teste se fac pentru diagnosticarea aterosclerozei?

In stadiul asimptomatic se fac analie de sange pentru a vedea nivelul colesteroului si a glicemiei si de asemenea se poate efectua ecografie vasculara carotidiana (pentru arterele carotide care sunt usor de evaluat si sunt anumite criterii care se urmaresc pentru a evalua daca exista un inceeput al procesului aterosclerotic) sau se pot efectua teste de provocare pentru evaluarea arterelor coronare, cum este testul de efort monitorizat ECG. 

In stadiile simptomatice se recomanda explorarea invaziva a arterelor care pot fi responsabile de simptome printr-o procedura care se numeste angiografie (coronariana pentru inima, carotidiana pentru arterele carotide extracraniene si intracerebrale, periferica pentru axul arterial al membrului inferior, abdominala pentru vasele abdominale).

Cum poate fi tratată ateroscleroza?

Tratamentul de baza este preventia bolii, care se face prin corectarea factorilor de risc enuemrati mai sus. Corectia lor se poate prin mentinerea unui stil de viata sanatos la care se pot adauga anumite tratamente medicale prescrise de medic, in special pentru tinerea sub control a valorilor colesterolului acolo unde nu se corecteaza prin dieta si exercitii fizice regulate. 

In momentul in care pacientul se prezinta la medic cu simptome ce sugereaza ischemie a unui organ datorata obstructiei vasculare arteriale, se efectueaza angiografia si se evalueaza nivelul de afectare a arterei. In urma angiografiei se poate decide deschiderea vasului cu mici proteze endovasculare numite stenturi. Acestea se introduc in interiorul vasului la locul unde este infundat, printr-o procedura minim invaziva, numita angioplastie. In functie de caz, se poate opta pentru operatie deschisa care de cele mai multe ori foloseste tehnica de bypass.

La ce poate duce ateroscleroza?

Complicatiile aterosclerozei sunt legate de infundarea vaselor de sange arteriale.Aceast process odata initiat progreseaza (mai rapid sau mai lent) pana la obstructionarea completa a vasului. Aceasta poate fi acuta, asa cum se intampla in infarctul miocardic acut, cand placa de aterom se rupe si se formeaza un cheag de sange ce infunda imediat vasul sau  poate fi o progresie mai lenta, insotita de simptome tipice ce poarta numele de angina pectorala. De asemenea acelasi mecanism sta si la baza AVC si a ischemiei periferice.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor