28 iulie 2022

Durerea toracică, semn că inima este în suferință

Durerea toracică, semn că inima este în suferință

Durerea toracică sau angina pectorală este un simptom important al afecțiunii cardiace. Pacientul tratat astăzi în sala de angiografie la ARES Constanța a resimțit pe propria piele cum se manifestă durerea toracică. 

Cunoscut în antecedente cu fibrilație atrială permanentă, dislipidemie, obezitate gr. I și hipertensiune arterială esențială gr. II, în ultimele două săptămâni a resimțit o durere în piept care s-a tot intensificat.

Deși initial durerea apărea în timpul efortului moderat, aceasta a început să se resimtă chiar și în repaus, adică fără ca pacientul să depună vreun efort fizic.

La cei 61 de ani și cu multipli factori de risc cardiovascular enumerați mai sus, pacientul a decis că este timpul să își verifice starea inimii și să afle care este motivul acestor dureri toracice. S- a prezentat la medicul cardiolog și în urma investigațiilor cardiace, a primit recomandarea de coronarografie.

Dr. Adnan Mustafa, medic cardiolog interventionist, asistat de medicul rezident Mihai Spălătelu, a efectuat examenul coronarografic și a depistat o depunere foarte mare de grăsime ( leziune critică ).  Principala arteră a inimii, artera descendentă anterioară (ADA) suferă de o îngustare de 99%.

Acest rezultat reprezintă un risc foarte mare de infarct miocardic. Pentru a trata zona îngustată și pentru a evita un eveniment cardiac major, doctorul Adnan Mustafa a recomandat implantarea unui stent metalic.

Inainte de stent

Procedura de implantare poartă numele de angioplastie coronariană cu stent și presupune inserarea unui dispozitiv metalic de forma unui arc de pix, în artera afectată, la nivelul zonei cu depuneri de grăsime. În momentul implantării stentului, acesta aplatizează grăsimea în pereții arterei și astfel redă circulația sanguină. 

Rezultatul procedurii de astăzi este unul foarte bun. Pacientul se simte bine și nu mai acuză dureri toracice. Urmează să fie externat la 24 de ore după procedură.

null

Pentru un astfel de pacient, recomandările medicilor cardiologi sunt clare. Pentru a își menține sănătatea inimii este nevoie de controlarea factorilor de risc: supravegherea medicală pentru fibrilația atrială, respectarea tratamentului medicamentos pentru controlul tensiunii arteriale și controlul geutății corporale.

Boala aterosclerotică este responsabilă pentru aceste depuneri de colesterol și grăsimi de pe arterele inimii și nu numai. Procesul de ateroscleroză nu poate fi oprit însă poate fi încetinit atunci când adoptăm un stil de viață sănătos, echilibrat și controlăm factorii de risc cardiovascular în permanență.

Găsești aici mai multe informații despre : ATEROSCLEROZĂ.

Coronarografia sau angiografia coronariană este o investigație precisă care verifică dacă la nivelul arterelor care alimentează inima cu sânge există depuneri de colesterol și grăsimi care îngreunează fluxul sanguin. Dacă aceste depuneri există, riscul ca pacientul să facă un infarct miocardic fatal crește semnificativ.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor