3 aprilie 2020

Sfaturi pentru cardiaci în perioada epidemiei de COVID-19

Sfaturi pentru cardiaci în perioada epidemiei de COVID-19

Cuprins

Programeaza-te la consultatie video!

Articol medical scris de Dr. Iulian Calin - Medic Specialist Cardiolog - Cardiologie Interventionala

Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare cronice sunt mai sensibili în fața infecțiilor virale, cum este epidemia provocată de virusul SARS-Cov-2, care le destabilizează practic echilibrul metabolic în condițile în care rezervele lor cardiace sunt deja reduse.

Infecția virală afectează sistemul cardiovascular, iar în cazul pacienților care au deja o suferință cardiacă pot apărea evenimente acute sau agravări ale afecțiunii inițiale.

”Pacienții cu boli cardiace severe, cu decompensări frecvente și care își cunosc afecțiunea trebuie să discute cu un specialist (medic infecționist sau cardiolog) la debutul simptomelor unei infecții acute indiferent de etiologia ei” spune dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog la ARES.

Cea mai importantă măsură, în această perioadă este autoizolarea și limitarea contactului cu multe persoane, îndeosebi persoane care au călătorit în zonele afectate de coronavirus. Cardiacii ar trebui să limiteze ieșirile din casă și să respecte tratamentul prescris de medicul cardiolog. Atenție, însă, dacă în această perioadă apar orice simptome respiratorii sau specifice bolii cardiace (angină pectorală, hipertensiune etc) este important să luați imediat legătura cu medicul cardiolog curant.

”Tratamentul cardiovascular pe care îl iau acești pacienți este fix, în funcție de anumiți parametri monitorizați (tesniunea arterială, pulsul, balanța Na/K). Dacă pacientul își ajustează singur tratamentul ar putea să o facă greșit și să provoace reacții adverse din cauza dozelor prea mari. Ajustrea tratamentului se va face doar dacă este cazul, de catre medicul cardiolog” explică dr. Călin.

În această perioadă, ARES oferă consultații online gratuite pentru pacienții cardiaci, în cadrul campaniei #staiacasă cu inima sănătoasă. Te poți programa, completând formularul de pe site.

Sfaturi pentru cardiaci în perioada epidemiei

Rămâneți în casă, respectați tratamentul și țineți legătura cu medicul cardiolog.

Dacă apar simptome, consultați imediat medicul. Este important să preveniți un episod acut care v-ar putea pune viața în pericol în plină epidemie, când majoritatea secțiilor de primiri urgențe și de reanimare ar putea fi supra-aglomerate.

Monitorizați-vă zilnic tensiunea. Aceasta nu trebuie să depășească valorile 140/90 mmHg.

Renunțați la fumat. Acesta are un efect pro-trombotic și inflamator asupra peretelui vascular și poate duce la un eveniment acut nedorit.

Chiar dacă rămâneți în casă, este recomandat efortul fizic moderat, cel puțin 150 de minute pe săptămână (30 minute/zi, 5 zile pe săptămână). Faceți exerciții fizice ușoare.

 

 

 

Discută cu un consilier medical!

Află mai multe despre procedurile de inimă!

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor