11 ianuarie 2021

Tot ce trebuie să știi despre pulsul cardiac

Tot ce trebuie să știi despre pulsul cardiac
Articol medical scris de către Dr. Irina Macovei, Cardiologie clinică la ARES Bucuresti

Cuprins

Programeaza-te!

Completeaza formularul si te sunam noi!

Ce este frecventa cardiaca?

Frecvența cardiacă sau pulsul reprezintă numărul de bătăi (contracții) pe care îl efectuează inima într-un minut, pentru a asigura pomparea sângelui către celelalte organe. Prin măsurarea pulsului, se cuantifică numărul de impulsuri electrice generate de cord. În mod fiziologic, impulsul electric al inimii este generat la nivelul nodului sino-atrial (anatomic situat la nivelul atriului drept, în preajma orificiului venei cave superioare). De la acest nivel, impulsul este condus pe calea unor fascicule (asemănator unei rețele electrice) în tot cordul, astfel realizandu-se contracția mușchiului cardiac.

Care este pulsul normal la femei/bărbați?

Valoarea normală a pulsului în repaus variază între 60 și 100 de bătăi pe minut,  femeile având o frecvență cardiacă ușor mai crescută decât a bărbaților din cauza dimensiunilor mai reduse ale cordului.

Datorită cordului mai mic al femeilor, acesta pompeaza mai putin sânge cu fiecare bătaie. Prin urmare, dimensiunile mai scăzute ale cordului femeilor necesită un puls mai ridicat pentru a asigura un debit cardiac adecvat.  

Copii tind să aiba un puls mai ridicat decat adulții.

   Când e indicat să ne măsurăm pulsul?

Măsurarea pulsului este indicat să se efectueze în condițiile în care o persoană resimte bătăile inimii ca fiind anormale (palpitații), în cazul în care resimte amețeli, sau în cadrul unui examen medical de rutină.  Se recomandă a se măsura pulsul după 15 minute de repaus. Măsurarea pulsului se poate efectua prin mai multe metode:

-       Palparea unei artere și numărarea timp de un minut a bătailor percepute (de obicei artera radială- aflata în partea laterală a incheieturii mâinii sau artera carotidă- aflată în partea laterală a gâtului)

-       Folosind un tensiometru digital (care indică tensiunea arterială și frecvența cardiacă)

-       Folosind un device de tip smart watch 

-       Efectuând o electrocardiogramă

Ce ne poate indica această măsurătoare?

Măsurarea pulsului ne indică valoarea frecvenței cardiace. Aceasta poate fi in limite normale, poate fi scazută (bradicardie, definită ca o valoare sub 60 de bătăi pe minut) sau crescută (tahicardie, definită ca o valoare peste 100 de bătăi pe minut). 

 

·      Cum variază în funcție de activitățile pe care le facem sau de perioadele din zi?

Pulsul variază pe durata unei zile, adaptându-se la nevoile energetice ale corpului. Astfel, pulsul crește în timpul efortului fizic, în condiții de stres, după consumul de excitante cardiace (cafea, tutun, energizante, alcool)  sau după masă și scade în timpul somnului. Aceste creșteri și scăderi sunt fiziologice (adaptari normale ale cordului în funcție de diferite situații).

 

·      În ce situații poate crește pulsul? Ce afecțiuni pot avea ca simptom un puls crescut?

Creșterile pulsului pot fi fie fiziologice, așa cum am menționat anterior, fie patologice.

Valorile crescute ale pulsului, numite tahicardii, înglobează o serie de tulburări de ritm (tahicardie sinusală - ritmul fiziologic al inimii, dar accelerat, fibrilație/ flutter atrial, tahicardii paroxistice supraventriculare), tahicardii ventriculare (tulburări de ritm amenințătoare de viață, numite și tahicardii maligne, care pot duce la oprirea cordului dacă nu se intervine prompt). Distincția între tahicardiile supraventriculare și ventriculare se poate face doar prin efectuarea unei electrocardiograme (ECG)

Tahicardiile sinusale au o multidudine de cauze, putând fi fiziologice (adaptările cordului în condiții de exercițiu fizic, stres emoțional, consum de excitante cardiace) sau patologice (în cadrul unor boli ale cordului sau boli extracardiace). 

 

·      Cauze patologice de tahicardie sinusală:

-       Anemie

-       Tireotoxicoză (excesul de hormoni tiroidieni)

-       Insuficienta cardiacă

-       Trombembolism pulmonar (prezența unui cheag de sânge în interiorul unei artere a plămânului)

-       Miocardite (inflamații ale mușchilui inimii)

-       Febra

-       Hipovolemie (în cazul deshidratării secundare vărsăturilor, diareei, arsurilor intinse, pierderi importante de sânge)

-       Boli cardiace congenitale

-       Tulburari hidroelectrilitice 

 Tahicardia sinusală mai poate să apara și secundar administrării de medicamente (adrenalină, atropine, teofilină, beta2-simpatomimetice- Salbutamol) sau droguri  (cocaina, amfetamine, MDMA).

În ceea ce privește cauzele celorlalte tahicardii supraventriculare, ele sunt cel mai adesea secundare modificărilor structurale ale mușchiului inimii, valvelor inimii, vaselor de sânge care alimentează inima (artere coronare), sau defecte în circuitul electric al inimii (existența unor căi electrice suplimentare) sau unor boli extracardiace (boli pulmonare, boli ale glandei tiroidei, ale glandelor suprarenale).

Tahicardiile ventriculare, caracterizate prin prezența unei frecevnțe cardiace foarte crescute (între 200 și 300 de bătăi pe minut), sunt de cele mai multe ori amenințatoare de viață, necesitând intervenție promptă medicală. Ele pot să apară în condiții de infarct miocardic acut, de disfuncție severă a pompei inimii secundară ischemiei miocardice, bolilor cardiace congenitale sau în condiții de tulburări electrolitice severe (concentratii sanguine foarte scăzute  ale potasiului, concentrații scăzute ale magneziului sau ale calciului). 

Programare printr-un simplu click!

Completeaza formularul si te sunam noi!

Când e cazul să ne îngrijorăm, în cazul unui puls crescut?

În cazul în care la masuăatori repetate ale pulsului se înregistrează valori de peste 100 de bătăi pe minut în condiții de repaus, fără a fi consumat nicotină sau cofeină, se recomandă efectuarea unui consult medical.

În plus, dacă valorile crescute ale pulsului sunt însoțite de simptome precum amețeala, astenie fizică, fatigabilitate, respirație dificilă, creșterea în volum a membrelor inferioare, pierderea stării de conștiență, se recomandă un consult cardiologic. 

Ce investigații sunt necesare pentru a stabili cauza pulsului crescut?

Efectuarea unei electrocardiograme de repaus (ECG cu 12 derivatii) este de cele mai multe ori suficientă pentru diagnostic dacă este efectuată în momentul unei valori crescute ale frecvenței cardiace.

Dacă palpitațiile nu sunt permanente, iar pacientul nu le resimte în momentul efectuării unui ECG, medicul cardiolog poate indica montarea unui Holter de ECG (un aparat care înregistrează frecvența cardiacă continuu timp de 24-72 ore sau pe mai multe zile) pentru a diagnostica prezența unei tulburari de ritm cardiac. 

De asemenea, exista posibilitatea utilizării aparatelor de telemetrie, pe care pacienții le pot închiria pentru anumite perioade de timp și care, utilizate în momentul resimțirii palpitațiilor, înregistrează un ECG care este transmis medicului prin intermediul unei aplicații care folosește o conexiune la internet.

În cazul pacientilor la care este necesară o monitorizare de lungă durată a pulsului (săptămâni sau luni), în special la cei la care suspectăm prezența fibrilației atriale (aritmie care predispune la formararea de cheaguri de sânge în interiorul inimii care pot migra la nivelul arterelor cerebrale și producând astfel un accident vascular cerebral), există aparate care se implanteaza subcutanat, numite loop-recorder (un electrod de aprox 75 de mm și 4 g) și care pot fi “citite” fie prin intermediul telemetriei, fie prin vizită medicală.

Dar pulsul prea scăzut ce poate anunța?

Valorile scăzute ale pulsului se întâlnesc în cadrul bradicardiilor sinusale. Ele pot fi fiziologice (la sportivii de performanță, în timpul somnului), secundare administrării de medicamente care au ca efect scăderea pulsului (betablocante, blocante ale canalelor de calciu, antiartimice, digitale).

Pulsul scăzut poate fi și patologic, cum este în cazul blocurilor atrioventriculare de grad înalt, al bolilor nodului sinusal, în cazul tulburărilor electrolitice (hipocalcemie, hiperpotasemie), în cazul hipotiroidismului (producția scăzută de hormoni tiroidieni), hipotermiei (temperatura scăzută a corpului). 

Este important să efectuam un consult cardiologic în cazul în care depistăm un puls scăzut, uneori bolile care determină acest puls necesitând tratament medical de urgență. Metodele de diagnostic ale unui puls scăzut sunt aceleași ca cele menționate anterior. 

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor