11 ianuarie 2021

Holterul de tensiune arterială. Ce este și când se folosește?

Holterul de tensiune arterială. Ce este și când se folosește?
Articol medical scris de către Dr. Liudmila Zamfir - Frunza, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

Programeaza-te!

Completeaza formularul si te sunam noi!

Ce este holterul TA?

Monitorizarea holter TA reprezinta inregistarea  valorilor  tensiunii arteriale in ambulator  cu ajutorul  unui dispozitiv  numit holter tensional (Holter TA), pe o anumita perioada de timp, de regula pe o durată standard de 24 de ore, și prin care se obține un profil tensional real al pacientului.

Cand se recomanda?

Uneori, in cabinetul medical,  pot fi  gasite valori ale tensiunii arteriale crescute la un control de rutina, iar medicul nu poate sti daca nivelul ridicat al tensiunii este dat de faptul ca pacientul este in cabinet ( asa numita  “hipertensiune de halat alb”), sau daca valorile sale tensionale sunt in mod frecvent si persistent crescute (chiar si in conditii de relaxare). 

Ghidul de hipertensiune arteriala  recomanda  ca in cazul in care se identifica o tensiune arteriala de 140/90 mmHg sau mai mult, pacientul  sa fie supus unei verificari ale  tensiunea  arteriale  acasa  si in timpul activitatilor de zi cu zi.

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale, în funcție de vârstă?

Valorile tensiunii arteriale variaza in cursul unei zile, in functie de activitatea fizica sau starea de repaus, stress sau consumul de sare.  Tensiunea arteriala  ( TA)  masurata  in  ambulator ,  este  în medie, mai scăzuta  decât valorile TA în cabinetul medical şi pragul de diagnosticare pentru hipertensiune arteriala  este ≥130/80 mmHg ca medie pe 24 de ore, ≥135/85 mmHg pentru media din timpul zilei şi ≥120/70 pentru media pe timpul nopţii.

Ce afecțiuni cardiace pot fi detectate cu ajutorul holterului?

Asadar, aceasta investigație  este recomandată  pentru  a putea stabili  diagnosticului de  hipertensiune arteriala  mai ales la cei cu  valori a tensiunii arteriale de graniță ori a tensiunii arteriale mascate, pentru evaluarea raspunsului de tratamentul medicamentos sau în cazul suspiciunii de hipertensiune “de halat alb” (înregistrarea unor valori mai mari ale tensiunii arteriale în cabinetul medicului decât acasă).

Programare printr-un simplu click

Completeaza formularul si te sunam noi!

Ce presupune folosirea acestui dispozitiv?

Cat timp trebuie purtat?

Monitorizarea constă în purtarea unui dispozitiv cu manșetă ( similar tensiometrului clasic)  și  nu necesită imobilizare la pat sau spitalizare, ceea ce înseamnă că pacientul își poate continua activitatea lui zilnica. Nu necesita o pregatire speciala a pacientului si se poate efectua in orice perioada,  iar daca pacientul este  deja  sub  tratament  antihipertensiv, acesta nu trebuie sa fie intrerupt inainte de acesta investigatie. Este de preferat ca monitorizarea sa se efectueze  intr-o zi obisnuita, fara  a fi limitata  activitatea  fizica.  Oferă măsurători multiple pe parcursul unei zile  sau chiar perioade mai lungi, monitorizare in timpul somnului,  ceea ce este relevant din punct de vedere clinic, deoarece variabilitatea TA de zi cu zi ar putea avea o valoare prognostică independentă.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor