27 iunie 2023

Procedura Jetstream, o șansă nouă pentru pacienții cu boală ocluzivă periferică

Procedura Jetstream, o șansă nouă pentru pacienții cu boală ocluzivă periferică
Articol medical scris de către Dr. Nicolae Cârstea, Cardiologie intervențională la MONZA ARES Bucuresti, Bucuresti, Constanța, Constanta

Cuprins

Prezentare caz pacient

Vă prezentăm cazul tratat recent la ARES București – Spitalul Monza, caz al unui pacient în vârstă de 72 ani, cu următorii factori de risc cardiovasculari (fost fumător, hipertensiv, diabet zaharat tip II, dislipidemie). În istoricul medical al pacientului evidențiem un anevrism de aortă abdominală rupt, pentru care s-a efectuat o operație clasică în anul 2017 - by-pass aorto-biiliac cu proteză Dacron 20/10, de asemenea și boala ocluzivă infrainghinală pentru care s-a practicat amputație de coapsă stângă în mai 2022.

Pentru că în ultima lună pacientul resimțea dureri de repaus, dureri care se remiteau doar la administrarea de antialgice intravenos, dar care erau însoțite de tulburări trofice la nivelul degetelor 2,3 s-a adresat personalului medical ARES pentru un plan terapeutic optim.

Menționăm că pacientului i se efectuase o arteriografie de membru inferior drept în luna martie a acestui an, investigație care a arătat artera femurală superficială cu stenoză proximală de 80%, calcificată, urmată de o ocluzie în 1/3 medio-distală calcificată.

Arteriografie

Arteriografia a arătat și că la nivelul membrului s-a dezvoltat circulație colaterală care încărca artera femurală superficială distal și artera poplitee, artera tibială anterioară și cea peronieră, dar cu flux slab de sânge.

Ai dureri în timpul mersului?

Programează-te la un doppler venos/arterial!

Imagine angiografica a arterei femurale superificiale calcificate, înainte și dupa interventia de Jetstream

Artera poplitee cu stenoze și trunchiuri gambiere cu flux slab, înainte și după intervenție

Cazul a fost preluat de echipa medicală ARES condusă de dr. Nicolae Cârstea, care după arteriografia de control a efectuat așa numita procedură JETStream, recomandată în cazul stenozelor sever calcificate localizate fie la nivelul arterelor coronare, fie la nivelul arterelor care irigă membrele superioare și inferioare.

Tratament cu Jetstream

Procedura Jetstream se efectuează cu anestezie locală, are avantajul unei recuperări rapide și în absența complicațiilor, pacientul rămâne internat în spital între 24-48 de ore.

După ce a efectuat anestezia locală, dr. Nicolae Cârstea a făcut o puncție la nivelul plicii inghinale pentru a accesa artera femurală a piciorului drept. Prin acea puncție a introdus cateterul special, dotat în capăt cu un sistem cu lamele – sistemul Jetstream. Medicul a înaintat cateterul prin artere până la nivelul stenozelor calcificate de pe artera femurală superficială. Aici, cateterul cu lamele a mărunțit calciul care era depus pe pereții vasului de sânge. În acest timp, materialul mărunțit care se desprinde de pereții arterei este aspirat de sistemul Jetstream pentru a nu pătrunde în circulația sanguină.

La locul vizat s-a efectuat o scopie de control pentru a arăta medicului cardiolog intervenționist că depunerile de calciu au fost îndepărtate și că dezobstrucția arterei a fost realizată cu succes. Tot la acest nivel, după îndepărtarea calciului depus pe pereții arterei, dr. Nicolae Cârstea a dilatat zona afectată cu baloane farmacologic active (baloane impregnate cu medicamente) pentru a evita reîngustarea vasului de sânge.

Evoluția pacientului a fost favorabilă pe parcursul internării cu remisia durerilor, acesta fiind externat cu indicația de a respecta regimul igieno-dietetic, tratamentul prescris și bineînțeles, controlul medical post-intervenție.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor