1 iulie 2024

Pacient cu stenoze la nivelul picioarelor, salvat de la amputație prin CTO la MONZA ARES București - Dr. Nicolae Cârstea

Pacient cu stenoze la nivelul picioarelor, salvat de la amputație prin CTO la MONZA ARES București - Dr. Nicolae Cârstea
Articol medical scris de către Echipa MONZA ARES, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

Avertisment: Conținut cu Impact Vizual Puternic

În acest articol, veți găsi imagini care pot conține conținut grafic și pot avea un impact emoțional puternic. Vizualizarea lor este recomandată doar persoanelor care sunt pregătite pentru conținut sensibil. Vă rugăm să evitați vizualizarea dacă sunteți susceptibil la imagini grafice sau dacă acest tip de conținut vă poate afecta emoțional.

Acest articol prezintă un caz medical complex al unui pacient diagnosticat cu ateroscleroză la nivelul arterelor membrelor inferioare, o afecțiune gravă ce poate duce la complicații severe, cum ar fi gangrene și în cele din urmă, amputația membrului afectat. În rândurile următoare, vom discuta despre cauzele, simptomele și tratamentul acestei boli, bazându-ne pe datele clinice ale pacientului, explicate într-un limbaj accesibil tuturor.

Diagnosticul Pacientului

Vă prezentăm cazul unui pacient în vârstă de 40 de ani diagnosticat cu ocluzii severe ale arterelor membrelor inferioare, asociate cu ateroscleroză și gangrenă.

Pacientul s-a prezentat cu ateroscleroză avansată a arterelor extremității inferioare drepte, complicații venoase cronice și ocluzie severă la nivelul arterelor femurale și poplitee.

Pacientul a fost diagnosticat cu mai multe afecțiuni medicale, printre care:

  • Ateroscleroză a arterelor extremităților: arterele care alimentează picioarele sunt îngustate sau blocate din cauza acumulării de placă ateromatoasă.
  • Hiperlipidemie mixtă: Niveluri ridicate de colesterol și alte lipide în sânge.
  • Insuficiență venoasă cronică
  • Gangrenă: Moartea țesuturilor din cauza lipsei de sânge, rezultând din ateroscleroză severă, la nivelul halucelui și degetului 2.

 Evaluarea imagistică

După internarea pacientului, echipa medicală formată din Dr. Nicolae Cârstea, medic primar cardiolog interventionist, dr. Silviu Dumitrașcu, medic specialist cardiolog interventionist, Dr. Marilena Lincă, medic specialist cardiolog alături de asistentele din sala de angiografie, As. Șef Laura Paraschiv  și as. Oana Brumă efectuat o serie de investigații imagistice, și a constatat că arterele abdominale și renale ale pacientului erau normale, fără leziuni. Pe partea dreaptă, arterele iliace și femurale comune se prezentau fără leziuni, dar o ocluzie totală a fost observată în artera femurală superficială (Fig.1/2), continuând în artera poplitee, porțiunea proximală a.tibială ant.

null

(Fig.3/4) Pe partea stângă, arterele iliace și femurale erau, de asemenea, normale, dar artera poplitee distală era ocluzionată.

null

Evaluând cazul, echipa medicală a intervenit prin tratamentul  intervențional care a inclus proceduri invazive precum tehnici CTO (Chronic total occlusion) *pentru traversarea leziunii ocluzionate și angioplastie cu balon, menite să restabilească fluxul sanguin în arterele afectate. Echipa medicală a recurs la abordări brahiale și femurale, introducând catetere prin braț și femur pentru a accesa arterele blocate.

null

Angioplastia cu balon (Fig. 8/9) a fost utilizată pentru a dilata arterele blocate, folosind baloane farmacologic active care eliberează medicamente menite să prevină reocluzia. De asemenea, a fost administrată heparină pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge în timpul procedurii.

null

Procedura CTO (Chronic Total Occlusion) reprezintă o tehnică avansată utilizată pentru tratarea arterelor complet blocate. În acest caz, s-a utilizat un ghid special și un microcateter pentru a traversa zona blocată. Echipa medicală a realizat dilatarea succesivă a arterelor femurale superficiale, poplitee și tibiale anterioare folosind baloane de diverse dimensiuni și presiuni. Această procedură complexă a necesitat utilizarea unor echipamente avansate și o coordonare precisă pentru a obține rezultate optime. (Fig. 6,7)

null

Post operator s-a constatat remisia durerilor de rapus la nivelul membrului ifnerior drept și, în decurs de câteva luni, s-a constatat vindecarea leziunilor ulcerate de la nivelul degetelor membrului inferior drept și practic, salvarea piciorului de la amputație.

În concluzie, tratamentul aplicat a inclus o serie de intervenții minim invazive și utilizarea de tehnici avansate pentru a restabili fluxul sanguin în arterele afectate.

Acest caz subliniază importanța diagnosticării și tratamentului prompt al aterosclerozei membrelor inferioare. Intervenția rapidă și utilizarea tehnologiei moderne de angioplastie și CTO au contribuit la restabilirea fluxului sanguin și la prevenirea complicațiilor severe, cum ar fi gangrena. Pacientul va necesita monitorizare continuă și respectarea strictă a tratamentului medicamentos pentru a asigura o recuperare completă și pentru a preveni recurența bolii.

Urmărirea pacientului post operație ne demonstrează beneficiile tratamentului minim invaziv prin tehnicile menționate mai sus.

Monitorizare evoluție pacient: Fotografii

null

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor