22 iunie 2023

Pacientă de 25 de ani, tratată de fibromatoză uterină prin embolizare

Pacientă de 25 de ani, tratată de fibromatoză uterină prin embolizare
Articol medical scris de către Dr. Rareș Nechifor, Radiologie intervențională la MONZA ARES Bucuresti, Constanța, Bucuresti

Cuprins

Fibrom uterin – Ce este?

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă diagnosticată, cu precădere, în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 45 de ani. Această tumoră necanceroasă poate afecta și femeile cu vârstă mai mică, așa cum este cazul pe care vi-l prezentăm astăzi.

Fibrom uterin - Tratament

Pacienta noastră, în vârstă de 25 de ani, s-a prezentat la medicul ginecolog pentru un control medical în urma căruia a fost diagnosticată cu un fibrom uterin voluminos. Deși ciclul menstrual vine regulat, cu un flux crescut în primele două zile, iar durerile menstruale sunt suportabile, pacienta dorește să oprească creșterea fibromului uterin. Astfel că s-a adresat dr. Rareș Nechifor pentru a primi sfaturi în ceea ce privește procedura de embolizare uterină.

Majoritatea fibroamelor uterine mici nu provoacă probleme și pot fi urmărite periodic de către medicul ginecolog. Însă, un fibrom uterin voluminos netratat își poate dubla volumul și poate cauza simptome supărătoare și chiar infertilitate. Iar pentru femeile care își doresc un copil, prezența unui fibrom uterin poate conduce la producerea unui avort spontan sau în timpul sarcinii, poate afecta dezvoltarea fătului.

Dr. Rares Nechifor, embolizare uterină

Embolizarea uterină

Dr. Rareș Nechifor a studiat investigațiile pacientei și a decis că se poate efectua embolizarea uterină fără probleme. Pacienta a fost internată în ARES București – Enayati Hospital unde a rămas pentru 24 de ore.

După internare și efectuarea câtorva analize, pacienta a fost condusă în sala de angiografie unde la nivelul mâinii drepte (plica cotului) i s-a efectuat o anestezie locală. După anestezie, o mică puncție a fost efectuată în artera brahială și un mic cateter a fost introdus în arteră. Procedura a început.

Dr. Rareș Nechifor a ghidat cateterul până la nivelul arterelor uterine folosindu-se de imaginile de pe monitoarele aparatului de angiografie. Odată ce a ajuns la acest nivel, a injectat substanță de contrast pentru a vizualiza arterele care alimentează fibromul uterin.

Următorul pas după identificarea arterelor care hrănesc fibromul este acela de a le astupa prin injectarea unor micro-particule biocompatibile. Astfel se întrerupe alimentarea cu sânge a fibroamelor și se va obține o devascularizare completă. Mai simplu spus, fibromul uterin nu va mai primi sânge, va intra într-un proces de resorbție și își va micșora volumul.

După astuparea arterelor uterine care alimentau fibromul, dr. Rareș Nechifor a efectuat o scopie de control pentru a se asigura că fibromul nu mai primește sânge. După acest control, a retras instrumentele medicale, iar la locul de puncție, asistenta medicală a efectuat un pansament compresiv.

Imagine angiografica a fibromului uterin inainte si dupa embolizare

După procedura de embolizare uterină

După procedură, infirmiera a condus pacienta în salon unde a fost ținută sub supraveghere medicală continuă timp de 24 de ore. Unele paciente nu au dureri după embolizare, însă există cazuri în care pacientele se confruntă cu dureri post embolizare, însă primesc întotdeauna un tratament care să le ușureze disconfortul.

A doua zi, pacienta este externată cu recomandări și un tratament medicamentos care va trebui respectat timp de 7 zile. Bineînțeles, în tot acest timp va menține legătura cu personalul ARES și va anunța imediat dacă apar simptome supărătoare.

Embolizarea uterină este un tratament sigur pentru fibroamele uterine și aduce multe beneficii pacientelor. În primul rând nu este necesară nicio incizie chirurgicală, nu se realizează anestezia generală, iar perioada de recuperare este mult mai scurtă decât în cazul unei intervenții chirurgicale clasice.

Ești una dintre femeile diagnosticate cu fibrom uterin și îți dorești să discuți cu unul dintre consilierii noștri medicali? Sună-ne sau completează formularul de contact de mai jos și te sunăm noi!

Ai nevoie de mai multe informații?

Sună la 031 300 sau completează acest formular!

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor