Proceduri hibrid pentru inimă efectuate de HeartTeam
Cuprins
Ce sunt procedurile hibrid?
Procedurile hibrid adresate pacienților cu afecțiuni cardiovasculare sunt proceduri moderne care rezolvă, într-o manieră minim invazivă, leziunile complexe coronariene, valvulare sau vasculare periferice. Astfel, cazuri foarte complexe sunt rezolvate atât prin abordare intervențională, cât și prin chirurgie.
Aceste proceduri necesită o colaborare foarte strânsă între medicul chirurg și medicul cardiolog intervenționist, precum și o experiență vastă în ceea ce privește chirurgia minim invazivă și indicațiile acesteia, atât pentru chirurg, cât si pentru medicul cardiolog intervenționist.
HeartTeam
Conceptul de Heart Team reprezintă o abordare multidisciplinară pentru tratarea bolilor cardiovasculare. Această abordare multidisciplinară este bazată pe alcătuirea unei echipe medicale formate din medici cardiologi clinicieni, medici cardiologi intervenționiști, medici chirurgi cardiovasculari și medici ATI și reprezintă standardul de îngrijire în medicina cardiovasculară.
Datorită progreselor tehnologice și noilor strategii terapeutice care oferă, în prezent, mai multe opțiuni de tratament pacienților cu boală coronariană complexă sau valvulară, evaluarea și luarea deciziilor terapeutice este recomandat să se facă în echipe multidisciplinare.
În cadrul spitalului Monza, aceste proceduri sunt efectuate în urma reunirii unor echipe de medici de tip Heart Team, care evaluează starea pacientului și pot lua cea mai bună decizie în ce privește managementul de caz.
Revascularizarea minim invazivă a arterelor coronare urmată de valvuloplastie chirurgicală
Pacienții care sunt diagnosticați în urma coronarografiei cu leziuni unicoronariene sau bicoronariene, fără afectarea arterei interventriculare anterioare, dar care au și o afectare severă a valvelor inimii pot beneficia astăzi de o procedură hibrid denumită revascularizarea minim invazivă a arterelor coronare și valvuloplastie chirurgicală.
În cazul acestor pacienții, medicii cardiologi intervenționiști vor trata leziunile coronariene prin revascularizarea minim invazivă, deci prin angioplastie coronariană cu stent sau balonaș. După rezolvarea acestor leziuni, tratament premergător chirurgiei valvulare, medicii chirurgi cardiovasculari vor efectua o intervenție chirurgicală minim-invazivă pentru repararea valvelor afectate. Această procedură de chirurgie cardiacă minim invazivă se face prin minitoracotomie, adică printr-o simplă tăietură intercostală, de aproximativ 5 cm prin care fie se repară valvă afectată, fie se înlocuiește valva naturală cu o proteză valvulară mecanică sau biologică. Astfel, se evită operația clasică prin care se deschide întreg sternul.
În timpul intervenției chirurgicale, se montează sistemul de circulație extracorporeală în periferie, se oprește cordul și se repornește după implantarea protezei valvulare sau repararea chirurgicală a valvei.
Față de rezolvarea prin intervenția chirurgicală clasică, prin sternotomie totală, recuperarea în cazul acestei proceduri hibrid este mult mai rapidă si pacientul se poate întoarce la viața normală, în maximum o lună de zile.
Unde se fac aceste proceduri hibrid?
Cardiac Center din Spitalul Monza – București este cel mai performant centru privat de chirurgie cardiovasculară din România şi locul în care s-au efectuat cu succes intervenţii cu un grad înalt de dificultate, intervenţii în premieră în România și primele intervenții de chirurgie cardiovasculară robotică din Europa de Sud-Est.
Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. Cu peste 15 intervenții efectuate în premieră națională, ARES s-a impus ca lider în cardiologia intervențională din România.
ARES este singurul spital de cardiologie din România cu trei săli de angiografie în același bloc operator.
Colaborarea strânsă cu secția de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Monza face posibilă efectuarea unor proceduri hibrid, disponibile în foarte puține spitale de cardiologie din țară.
Cum pot ajunge în atenția HeartTeam?
ARES Helperii îți stau la dispoziție pentru a-ți răspunde la toate întrebările privind această procedură. Dacă vrei să afli mai mult detalii despre această procedură, ne poți suna sau poți completa formularul disponibil mai jos și te vom contacta noi.
Miruna Moise îți răspunde la întrebările despre procedură!
Miruna Moise, ARES Helper
Miruna Moise îți răspunde la întrebările despre procedură!
Miruna Moise, ARES Helper
Articole mai noi
- Dr. Nicolae Cârstea: TAVI și angioplastie cu stenturi, pacient de 92 de ani
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
Articole mai vechi
- Durerea toracică, semn că inima este în suferință
- Coronarografii gratuite la ARES în Spitalul Monza, în luna august
- Infarctul în rândul persoanelor tinere - ARES Constanța
- De la diagnostic la tratament interventional, la ARES vei găsi cea mai experimentată echipă de medici cardiologi
- Ce este ateroscleroza carotidiana?