10 aprilie 2023

O nouă reușită medicală – a doua procedură Valve-in-valve Tavi (TAVI în TAVI) realizată la ARES

O nouă reușită medicală – a doua procedură Valve-in-valve Tavi (TAVI în TAVI) realizată la ARES

Vă prezentăm al doilea caz de Valve in valve TAVI efectuat la Centrele Ares din cadrul Spitalului Monza, o procedură minim invazivă de implantare a unei noi proteze expandabile pe balon in pozitie aortică în interiorul unei proteze vechi biologice, implantată pe cale percutană.

Discutăm astăzi despre o pacientă, în vârstă de 90 de ani, cu factori de risc cardiovasculari (hipertensiune arterială, dislipidemie, vârstă), diagnosticată cu boală aortică degenerativă cu stenoză strânsă, pentru care în anul 2017 s-a efectuat o intervenție de înlocuire percutană valvulară în poziție aortică (TAVI) cu proteză Edwards Sapien 3, nr. 23.

În martie 2023, pacienta s-a adresat echipei medicale Ares deoarece era simptomatică prin oboseală la cel mai mic efort și a fost diagnosticată cu degenerare de proteză biologică, cu regurgitare severă intraprotetică și stenoză medie-largă.

Cazul a fost discutat în cadrul HeartTeam și s-a considerat că pacienta poate beneficia de înlocuire valvulară percutană în poziție aortică (TAVI în TAVI).  

Dr. Irina Macovei și dr. Cristina Roibescu, întimpul intervenției de TAVI în TAVI

Echipa Heart Team formată din dr. Irina Macovei-Dorobanțu, medic specialist cardiolog, dr. Cristina Roibescu, medic specialist cardiolog, dr. Dan Deleanu, medic cardiolog intervenționist, dr. Iulian Călin, medic primar cardiologie intervențională  si prof. dr. Lucian Dorobanțu, medic primar Chirurgie cardiovasculară a efectuat procedura Viv – TAVI (Valve-in-valve).  

Procedura a fost realizată în două ore, pacienta a fost sub anestezie generală, iar evoluția acesteia prosprocedură este favorabilă. Ecografia de control arată că proteza nouă este normofuncțională.

La două zile după procedură, pacienta a fost externată în stare bună cu indicația de a respecta regimul igienodietetic și tratamentul prescris.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor