25 iulie 2022

Infarctul în rândul persoanelor tinere - ARES Constanța

Infarctul în rândul persoanelor tinere - ARES Constanța

Cuprins

Prezentare caz pacient

Vă prezentăm astăzi cazul unui pacient de 37 ani care a apelat serviciul de urgență pentru dureri toracice resimțite la eforturi moderate în ultimele 2 săptămâni cu agravare progresivă pâna la durere de repaus.

Pacientul nu are un istoric familial de boală cardiacă ischemică, este normoponderal însă suferă de dislipidemie (valori crescute ale colesterolului) și este fumător.

Pentru a determina cauza durerilor toracice, medicul cardiolog intervenționist, dr. Adnan Mustafa a recomandat efectuarea unui examen angiografic numit coronarografie (angiografie coronariană).

Angiografia coronariană

Această investigație durează aproximativ 30 de minute, se efectuează cu anestezie locală, iar pacientul este treaz pe întreaga durata a procedurii.

 Coronarografia este cea mai concludentă investigație cardiologică și ne arată dacă în interiorul arterelor care alimentează inima cu sânge bogat în oxigen, există depuneri de grăsime.

Dacă există îngustări, în timp și în lipsa tratamentului intervențional, există riscul ca vasul de sânge să fie blocat complet și pacientul să sufere un infarct miocardic.

Înainte

Tratament

În ceea ce îl privește pe pacientul nostru, în timpul coronarografiei, doctorul Adnan Mustafa a descoperit la nivelul uneia dintre arterele inimii, LAD (artera descendenta anterioara, principala arteră a inimii), o depunere de grăsime aparent nesemnificativă ca și grad de ingustare, dar care avea caracteristicile unei leziuni instabile cu potențial evolutiv ridicat, ceea ce reprezintă și particularitatea acestui caz. Ținând cont de aceste aspecte, de faptul că în ciuda tratamentului optimal  simptomatologia persistă, pentru a preveni o evoluție ce i-ar fi putut pune în pericol viața acestui tânăr, doctorul Adnan Mustafa a tratat stenoza respectivă prin implantarea unui stent metalic, un mic dispozitiv sub forma unui arc de pix care are rolul de a menține circulația normală a sângelui în artera respectivă.

Rezultatul procedurii este unul foarte bun, pacientul a fost externat total asimptomatic atât în repaus cat și la efort cu recomandări medicale de care va trebui să țină cont pentru menținerea sănătății.

După implantarea de stent

Poți citi mai multe despre coronarografie, aici > Coronarografie - Ce este, cum se face si cat dureaza?

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor