27 iulie 2022

Coronarografii gratuite la ARES în Spitalul Monza, în luna august

Coronarografii gratuite la ARES în Spitalul Monza, în luna august

Cuprins

Actualizare: Începând cu data de 17 august, toate locurile alocate campaniei de screening cardiac prin coronarografii gratuite cu bilet de trimitere au fost ocupate. Pacienții sunt programați până la finalul lunii august.

Coronarografii gratuite la ARES în Spitalul Monza, în luna august

August este luna diagnosticului arterelor inimii la ARES, în centrul din Spitalul Monza. Pacienții care se prezintă cu bilet de trimitere de la medicul de familie către cardiologie și au indicație de coronarografie stabilită de medicul cardiolog, vor beneficia de procedură gratuit, în limita fondurilor disponibile.

Pentru informații și programări, pacienții pot completa formularul de contact de pe website sau pot apela numărul de call-center 0319300.

Angiografia coronariană sau coronarografia este procedura prin care este verificată starea arterelor coronare, vasele de sânge care alimentează inima cu oxigen și substanțe nutritive. Pe pereții acestor artere se pot depune în timp produși sangvini, calciu și colesterol, care îngustează diametrul vasului de sânge și îngreunează circulația spre inimă. În cazuri severe, când diametrul vasului este îngustat cu peste 80-90% apare riscul de infarct miocardic acut. Acesta se manifestă atunci când o porțiune din mușchiul inimii încetează să mai fie alimentată cu sânge oxigenat. Infarctul apare fie atunci când un vas de sânge este stenozat (îngustat), fie când un tromb (un cheag de sânge) se pune în mișcare și obstruează total artera.

Cine are indicație pentru coronarografie?

Coronarografia se face la indicația medicului cardiolog, după o evaluare cardiologică completă. Este recomandată, în general, la pacienții cu risc de infarct miocardic acut sau la cei cu angină pectorală. În general, simptomele pe care le resimt pacienții care au nevoie de o coronarografie sunt durerea toracică, stări de leșin sau pierderi ale cunoștinței, în special la pacienții cu hipertensiune arterială, hipercolesterolemie sau diabet zaharat.

Coronarografia este o procedură prin care, sub control radiologic, se văd arterele și se constată dacă există zone de îngustare, stenoze, unde sunt localizate acestea și cât sunt de severe. Procedura constă în ”înțeparea” unei artere, la nivelul antebrațului – artera radială - sau inghinal – artera femurală. Prin această incizie de  2 milimetri se introduc niște catetere care sunt înaintate până la nivelul arterelor pe care vrem să le vizualizăm. Prin intermediul acestor catetere pot fi introduse și materialele necesare tratării stenozelor cum sunt stenturile sau balonașele. Acest tip de tratament se numește angioplastie coronariană explică dr. Iulian Călin, medic primar cardiolog la ARES.

Procedurile gratuite se fac numai în baza recomandării medicului cardiolog și cu bilet de trimitere de la medicul de familie, în limita fondurilor disponibile.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor