25 iulie 2022

De la diagnostic la tratament interventional, la ARES vei găsi cea mai experimentată echipă de medici cardiologi

De la diagnostic la tratament interventional, la ARES vei găsi cea mai experimentată echipă de medici cardiologi

Cuprins

Cazul pacientului

Este și cazul pacientului nostru în vârstă de 57 de ani, fumător, cunoscut cu hipertensiune arterială, dislipidemie și un stil de viață sedentar.

Pacientul a început să resimtă de aproximativ o lună dureri toracice anterioare atunci când făcea un efort mediu. Pe lângă aceste dureri toracice resimțea și crampe musculare la nivelul piciorului drept (denumite medical claudicație intermitentă) la distanțe mici, de 50-100 de m.

Investigații cardiace

Pentru aceste simptome s-a adresat doamnei doctor Raluca Naidin, medic primar cardiolog la ARES București, și a solicitat efectuarea consultului cardiologic si investigatiilor suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic corect. În urma consultului , doctor Raluca Naidin a efectuat si ecocardiografia care a arătat o fracție de ejecție bună, fără valvulopatii.

A urmat investigarea durerilor acuzate în timpul mersului. Dopplerul arterial de membre inferioare a arătat o stenoză strânsă la nivelul arterei femurale superficiale pe partea dreapta. Afecțiune care explica durerile din timpul mersului.

Doctor Raluca Naidin a continuat consultul și a efectuat o ecografie doppler de carotidă, investigație care a evidentiat plăci de aterom fără semnificație hemodinamică.

null

Coronarografia și tratamentul cu stent

Având aceste informații medicale despre starea pacientului, următorul pas pentru evaluarea anginei pectorale de novo ( adică durerile toracice nou apărute),  a constant în recomandarea unei coronarografii.

Medicii ARES au  efectuat angiografia coronariană, investigație care a relevat o stenoză semnificativă la nivelul ACD (artera coronară dreaptă). Stenoza îngreuna circulația sângelui de la nivelul inimii și astfel pacientul resimțea durerile toracice.

Pentru tratarea durerii torarice și pentru evitarea unui eveniment cardiac major, medicii cardiologi intervenționisti au efectuat angioplastia coronariană cu implantare de stent pe ACD si astfel au redat circulația normală a sângelui prin arterele coronariene. Alături de tratamentul medicamentos, revascularizarea intervențională (deschiderea vasului), a făcut dureri toracice să dispară. Principala afecțiune a pacientului a fost tratată cu succes.

Angiografia arterială și tratamentul cu stent pentru membre inferioare

Pentru a investiga vasele de la nivelul membrelor inferioare, medicii intervenționiști au efectuat angiografia arterială de membre inferioare, procedură care a confirmat că acele crampe resimțite de pacient în timpul mersului erau date de o stenoză aflată la nivelul arterei femurale superficiale drepte. În cazul pacientului nostru, tratamentul cu implantare de stent s-a putut efectua fără probleme, iar rezultatul este unul foarte bun.

Bineînțeles, a fost unul dintre pacienții norocoși în cazul căruia am putut interveni și am putut salva zonele cu leziuni de la nivelul piciorului. Dar chiar și post tratament intervențional, pacientul va trebui să respecte indicațiile medicului cardiolog clinician, să controleze factorii de risc, să urmeze tratamentul și să revină la controalele perioadice.

Doctor Raluca Naidin a ținut sub atentă supraveghere pacientul. La controlul de o lună, acesta s-a prezentat fără angină pectorală, fără dispnee, fără claudicația intermitentă (durerile din timpul mersului).

Unul dintre cele mai importante lucruri care ne menține sănătatea și mai ales, ne poate salva viața este grija de sine. În prezența simptomelor sau chiar și în lipsa acestora, este recomandat ca odată cu împlinirea vârstei de 35 de ani, controlul cardiac anual să fie efectuat.

Cu ajutorul investigațiilor cardiologice putem afla care este starea de sănătate a iîntregului sistem cardiovascular și putem interveni la timp în cazul în care suferim de o boală cardiovasculară.

La ARES îți suntem aproape, de la diagnostic la tratament. Pentru pacienții am creat serviciul ARES Helper, singurul program din România care oferă ghidaj 24/7 , de la aflarea diagnosticului și până la soluționare. Consilierii noștri te vor ajuta să te programezi la cei mai experiemntați medici din România.

Echipa medicală de cardiologi clinicieni efectuează screeninguri cardiace complete, cu ajutorul ecocardiografelor, testelor de efort și dispozitivelor de monitorizare TA și ECG și trimit pacienții cu afecțiuni cardiace severe către medicii cardiologi intervenționiști, pentru tratamente minim invazive cu dispozitive de generație avansată.

Scrie-ne și noi te vom contacta!

ARES HELPER

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor